Ga naar de inhoud

Waarom krijgt mijn kamerplant steeds gele bladeren? 7 oorzaken

Gele bladeren kamerplanten Bron: © Canva 

Staat je kamerplant de ene dag nog lekker in het groen gestoken, de week erna zie je ineens gele bladeren. Hoe kan dat? Geef je te veel water, of juist te weinig? Wat veroorzaakt deze verkleuring, en belangrijker nog: hoe los je dit op?

Lees hier over de 7 meest voorkomende redenen van gele bladeren, inclusief praktische oplossingen.

1. De kamerplant krijgt te veel of te weinig water

Waarom krijgt m’n kamerplant steeds gele bladeren? Een van de meest voorkomende oorzaken van gele bladeren is een verkeerde watergift. Wanneer de wortels constant in natte grond staan, gaan ze rotten. Hierdoor nemen ze geen voedingsstoffen meer op en kleuren de bladeren geel.

Een tekort aan water zorgt ervoor dat de plant uitdroogt. De bladeren verliezen dan hun vitaliteit en verkleuren. Niet echt verbazingwekkend toch?

Het is daarom verstandig om de grond regelmatig te controleren. Is deze nat? Wacht dan met water geven. Is de grond droog? Geef dan een beetje water en let op hoe snel de plant het opneemt.

2. De kamerplant krijgt onvoldoende licht

Licht is essentieel voor de fotosynthese. Krijgt een plant te weinig licht, dan kleuren de bladeren geel. Dit komt omdat de plant niet genoeg energie kan produceren. Zet je plant dichter bij een raam of kies voor een groeilamp als er weinig natuurlijk licht is. Zo voorkom je dat bladeren ineens geel kleuren.

3. De kamerplant staat in direct zonlicht

Sommige planten verdragen geen direct zonlicht en verbranden daardoor, wat leidt tot gele of bruine plekken op de bladeren. Verplaats de plant daarom naar een plek met indirect licht, bijvoorbeeld achter een gordijn of een stukje verder van het raam.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>

4. De kamerplant heeft gebrek aan voeding

Planten hebben voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Een tekort aan bepaalde mineralen, zoals stikstof, ijzer of magnesium, leiden tot vergeling van blad.

Het is algemeen bekend dat veel mensen te weinig plantenvoeding gebruiken en dat is natuurlijk zonde van al dat groen. Voeg daarom met regelmaat een dopje plantenvoeding toe. Let wel op dat je de geschikte plantenvoeding hebt en volg de aanbevolen dosering op de verpakking.

Overschot aan plantenvoeding

  • Planten krijgen ook gele bladeren als je ze teveel plantenvoeding geeft. Beetje verwarrend wel! Maar een overschot aan meststoffen, vooral stikstof of zouten, kan de wortels beschadigen en ervoor zorgen dat de plant voedingsstoffen minder goed opneemt. Dit kan leiden tot vergeling van de bladeren, vooral bij de onderste bladeren.
  • Als je vermoedt dat overbemesting de oorzaak is, kun je de plant spoelen met schoon water om overtollige zouten weg te spoelen en tijdelijk stoppen met bemesten. Let ook op de aanbevolen dosering van de meststof en pas deze indien nodig aan.

5. Temperatuurschommelingen en tocht

Plotselinge temperatuurveranderingen veroorzaken stress bij kamerplanten, krijgen ze gele bladeren van de schrik. Zorg er daarom voor dat je je planten niet in de buurt van een verwarming, airco of tochtige plek zet.

6. Plagen en ziektes veroorzaken gele bladeren

Soms krijgt een plant gele bladeren van plaaggeesten zoals spint, trips of bladluizen. In grote getalen verstoren ze de sapstroom van de plant en ook dit geeft gele verkleuring van blad.

Controleer je plant regelmatig op ongedierte en behandel indien nodig met een biologisch bestrijdingsmiddel.

7. Oudere planten krijgen vaker gele bladeren

Soms is er geen reden tot paniek. Planten worden ook elke dag ouder en sterven af als onderdeel van de natuurlijke cyclus. De oplossing is dan simpel: knip de vergeelde bladeren voorzichtig weg, zodat de plant zijn energie in nieuwe groei kan steken.

Verdorde bladeren zijn nuttig voor compost, mulch of als toevoeging aan potgrond. Logisch is het dat je het blad met bladluis of andere ziektes niet composteert. Gooi die bladeren bij het restafval.

Door ze de juiste aandacht te geven en goed te kijken naar de standplaats, watergift, voeding en eventuele plagen blijven jouw planten in huis fris en groen.

Bekijk deze video voor meer tips >>

Meer over:

Reacties zijn gesloten.