
De gaswinningsproblematiek in Groningen heeft niet alleen geleid tot fysieke schade aan huizen en infrastructuur, maar ook tot een aanzienlijke toename van psychische klachten onder bewoners. Uit recent onderzoek van hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes blijkt dat het aantal mensen met psychische problemen door aardbevingen, schadeherstel en versterking sinds 2016 aanzienlijk is toegenomen.
Psychische impact blijft groot
Hoewel het percentage Groningers met psychische klachten is afgenomen, is het absolute aantal mensen dat lijdt onder de gevolgen van de gaswinning fors gegroeid. Dit komt vooral doordat het aantal bewoners dat te maken heeft met schadeherstel of versterkingsoperaties sinds 2016 is verdubbeld.
Inmiddels hebben naar schatting 170.000 inwoners te maken met meervoudige schade of versterking aan hun woning. Volgens Postmes en zijn collega-onderzoekers had in 2022 tussen de 7.100 en 13.000 extra mensen een verminderde psychische gezondheid, terwijl het aantal mensen met een verhoogd risico op een angststoornis of depressie tussen de 4.100 en 6.800 hoger lag dan normaal.
Langdurige gevolgen
De onderzoekers verwachten dat de psychische klachten bij Groningers nog minimaal 5 tot 10 jaar hoog zullen blijven. Mocht er een zware beving plaatsvinden, vergelijkbaar met die in Zeerijp of Huizinge, dan kan de groep met psychische problemen zelfs verder toenemen. De schade en onzekerheid over de toekomst zorgen voor een continue stressfactor in het leven van veel bewoners en ondernemers, die zich in sommige gevallen machteloos voelen tegenover de traagheid van het schadeherstel en de bureaucratie rondom de versterkingsoperaties.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Vertrouwen in herstelaanpak Groningen blijft dalen
— Binnenlands Bestuur (@BBnieuws) November 15, 2024
Het vertrouwen in de aanpak van de gaswinningsproblematiek is opnieuw gedaald. Daarbij komt dat de NAM deels is gestopt met meebetalen.https://t.co/b1fJq9Nzit #groningen #aardbevingsschade #Nam
Behoefte aan betere zorg en ondersteuning
Hoewel er binnen het programma Nij Begun aandacht is voor preventie, hulp en ondersteuning, schiet de daadwerkelijke zorgverlening tekort, stelt Postmes. Veel getroffenen zoeken geen hulp bij de huisarts en proberen hun klachten te negeren. Dit zorgt ervoor dat de daadwerkelijke psychische impact waarschijnlijk nog groter is dan de cijfers aangeven. Daarnaast heerst er nog veel onduidelijkheid over de verantwoordelijkheden en de financiering van de zorg voor deze groep, iets wat volgens Postmes dringend herzien moet worden.
Lessen trekken uit het verleden
De onderzoekers benadrukken dat de overheid en lokale instanties moeten leren van de fouten uit het verleden. De parlementaire enquêtecommissie heeft eerder al gewezen op ernstig overheidsfalen rondom de gaswinning en de afhandeling van schade. Om verdere verergering van de psychische klachten onder Groningers te voorkomen, moeten er structurele maatregelen komen die niet alleen preventie en ondersteuning bieden, maar ook direct toegankelijke psychische zorg garanderen.
De tekst gaat onder het X-bericht verder >>
Ondernemers in het aardbevingsgebied niet vergeten!
— ChristenUnie Groningen (gem) (@CUGroningen) January 29, 2025
Uit recent onderzoek van Gronings Perspectief blijkt hoe groot de impact is van de aardbevingen en de gaswinningsproblematiek op ondernemers in onze regio. Veel ondernemers ervaren onzekerheid en stress. pic.twitter.com/yt8a8kXmOY
Gezondheid Groningers onder druk
De psychische impact van de gaswinningsproblematiek in Groningen blijft een urgent probleem. Hoewel er stappen worden gezet in preventie en ondersteuning, is er een groot tekort aan structurele zorg en duidelijke verantwoordelijkheden. Zonder ingrijpende maatregelen blijft de geestelijke gezondheid van duizenden Groningers onder druk staan. Het is nu aan de overheid en betrokken instanties om daadkrachtig te handelen en ervoor te zorgen dat de Groningse bevolking de steun krijgt die zij verdient.
Bronnen:
RTV Noord, Oogtv.nl