Sinds oktober vorig jaar is de gaswinning uit het bekende Groningenveld, ook wel Slochteren-veld, gestopt. De Tweede Kamer buigt zich nu over de wet voor de definitieve sluiting van dit gasveld. Een meerderheid is voorstander, behalve Forum voor Democratie. De wet lijkt dan ook vrijwel zeker aangenomen te worden, gezien de eerdere uitspraken over de noodzaak van sluiting met het oog op de veiligheid in Groningen.
Onbegrip en onrust bij tijdelijke heropening
In januari werd het veld tijdelijk heropend vanwege de kou, wat onder veel Groningers voor onbegrip en onrust zorgde. Deze korte heropening en de gevoelens die dit opriep, benadrukken de complexiteit van de situatie.
Kamerleden zoals Sandra Beckerman (SP) en Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA) vingen signalen op van wantrouwen onder bewoners. De discussie over de gaswinning is al lange tijd gaande en heeft ook gezorgd voor rechtszaken tegen de staat door bewoners. Na een uitspraak in november 2017 werd het besluit genomen de gaswinning te stoppen. Pas jaren later wordt deze beslissing daadwerkelijk in wetgeving omgezet.
Verder dan alleen de gaskraan
Naast de discussie over de gaskraan zelf worden ook bredere kwesties aangekaart:
- Zo stellen Kamerleden voor om oliemaatschappijen zoals Shell en ExxonMobil strenger aan te pakken.
- Er wordt gesproken over aanzienlijke compensatie voor de regio voor de jarenlange overlast.
- Er zijn afspraken gemaakt over woningherstel.
- Een jaarlijkse compensatie voor de sociale en economische verbetering van Groningen.
De afhandeling van de schade van gedupeerden van de gasboringen in Groningen blijft maar voortslepen. Daarvan lopen de kosten ook in de miljarden. De bureaucratie is niet meer te doen.
Niettemin ligt de focus op de wet die de gaskraan definitief moet sluiten. Een stap die breed gedragen wordt door de politiek, afgezien van enkele tegenstanders.
De algemene opvatting is duidelijk: het is tijd om de bladzijde om te slaan en te werken aan herstel van de regio.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
De wet voor het beëindigen van de gaswinning wordt a.s. woensdag van 10:35 tot 16:15 behandeld in de Tweede Kamer! #respectvoorGroningen
— 🔥Groninger Bodem Beweging🔥 (@GBBGroningen) March 1, 2024
Je kunt het debat in Den Haag volgen of online via de website van de Tweede Kamer @2eKamertweets
🔥https://t.co/ZdjKqmIh0B pic.twitter.com/ptQ21h6L9H
Bron van dvhn
Voor- en nadelen van gaswinning Groningen
4 oktober 2022
De overheid heeft bekendgemaakt dat sinds 1 oktober de gaswinning in Groningen op de laagste stand gaat, terwijl de energieprijzen in het land blijven stijgen. Is dat verstandig, of zijn de gevolgen in Groningen te groot?
We zetten alle feiten op een rij.
Het Groningerveld
Het aardgasveld waar het om draait is het Groningerveld dat onder de provincie Groningen ligt. Het is het grootste aardgasveld van Europa en ook 1 van de grootste van de wereld, met een geschatte 2.740 miljard normaal kubieke meter aan winbaar aardgas. Het gasveld werd in 1959 ontdekt en in de jaren daarna werd vrijwel heel Nederland op het Groningse gas aangesloten. Daar werden echter al snel de negatieve gevolgen van gevoeld.
Bodemdaling en aardbevingen
Het grootste gevolg van gaswinning in Groningen zijn bodemdaling en aardbevingen in de provincie. De bodemdaling begon vrij snel nadat het veld in gebruik werd genomen, en vanaf 1991 kwamen daar ook aardbevingen bij. Dit leidde tot veel schade aan huizen in de provincie en ook tot angst en frustratie bij de bewoners. Vanaf 2014 wordt de gaswinning in Groningen daarom afgebouwd, en sinds 1 oktober 2022 gaat de gaskraan op een ‘waakvlam’. Zo wordt de put niet helemaal afgesloten en wordt er nog een minimale hoeveelheid gas gewonnen.
Gevolgen voor het klimaat
Naast dat de gevolgen direct voelbaar zijn voor de bewoners van Groningen, is er ook het probleem van de klimaatverandering. Gaswinning is niet duurzaam: aardgas is immers een fossiele brandstof en bij de verbranding ervan komt CO2 vrij. Gassen als CO2 blijven in de lucht hangen en houden warmte vast, wat zorgt voor een opwarming van de aarde. In deze eeuw alleen al kan het op aarde wel drie graden warmer worden. Dat lijkt niet veel, het heeft wel grote gevolgen. Denk aan het smelten van de Noordpool, overstromingen en klimaatrampen en het uitsterven van diersoorten. De aarde is er niet bij gebaat als we de gaswinning in Groningen verhogen.
Minder afhankelijk van buitenland
Daar tegenover staat de oorlog in Oekraïne, waar Europa direct de gevolgen van merkt. Veel landen waren voor een groot deel afhankelijk van Russisch aardgas, en omdat we dit nu niet meer verkrijgen, zijn de prijzen van gas en energie enorm gestegen. Veel Nederlanders beginnen dit nu flink in de portemonnee te merken, en voor veel gezinnen betekent het zelfs dat zij hun maandelijkse lasten niet meer kunnen opbrengen. Steeds meer mensen komen onder de armoedegrens met de huidige prijsstijgingen.
In verschillende landen, zoals Duitsland, hebben ze de aardgaswinning al genationaliseerd zodat ze minder afhankelijk zijn van het buitenland. Mocht Nederland wel het Groningerveld inzetten om gas te winnen, dan is ook Nederland minder afhankelijk en kunnen de prijzen van gas en energie omlaag.
Duurzame energie
Omdat dit ten koste zou gaan van de veiligheid van de Groningers, heeft de overheid er nu dus voor gekozen om dit niet te doen. De eerder gemaakte plannen om gaswinning in Groningen te stoppen worden nageleefd. Een oplossing voor de stijgende energielasten is er echter ook nog niet. De meest voor de hand liggende oplossing is het investeren in duurzame energie. Hiermee slaan we twee vliegen in 1 klap. Met duurzame energie ben je niet afhankelijk van aardgas, waardoor de kosten lager zijn en je geen schade toebrengt aan het klimaat. Denk hierbij aan windenergie, warmtepompen en zonnepanelen. Voorlopig lijkt het er echter nog niet in te zitten dat we als land volledig over kunnen stappen op duurzame energie.
En nu?
De provincie Groningen is zelf bezig met veel initiatieven om duurzame energie populairder te maken onder de bewoners vanuit de Stichting Perspectief Groningen. De nood is hoog, voor Groningers maar ook voor de rest van Nederland. De Tweede Kamer heeft in september gedebatteerd over de hoge energielasten van Nederlanders, maar daar zijn nog geen nieuwe conclusies uitgekomen. Het is dus afwachten en vooral hopen dat de situatie in Oekraïne snel voorbij is.
Groningen lijkt een alternatief te hebben gevonden voor de gaswinning in de provincie. De provincie steekt 45.000 euro belastinggeld in de verdere ontwikkeling van eierballen. https://t.co/JO9gZQTyYI
— Nieuwspaal (@Nieuwspaal) February 28, 2024