Ga naar de inhoud

Gasprijzen stijgen met 8% door storingen in Noorse gasaanvoer naar Europa

Gasprijs omhoog door storing in Noorwegen

Maandag steeg de gasprijs in Europa met meer dan 8% vanwege onverwachte storingen in de Noorse gasaanvoer. De stijging werd veroorzaakt door een barst in een pijplijn op het Sleipner Riser-platform in de Noordzee. Het is nog onbekend hoe lang de reparatie duurt, aldus netbeheerder Gassco. Er zijn geen gevaarlijke situaties ontstaan. Gaan we het wel voelen in onze portemonnee?

Gas duurder komende tijd

Noorwegen, de grootste leverancier van aardgas aan Europa sinds de afname van Russische gasleveringen door de invasie van Oekraïne, heeft de gaslevering vanuit de productiefaciliteit Nyhamna moeten stopzetten. Ook de aanvoer van gas naar de Britse Easington-terminal is volledig gestaakt en is minstens tot woensdag niet beschikbaar.

Afhankelijkheid van Noors gas benadrukt

De storingen in Noorwegen benadrukken de afhankelijkheid van Europa van Noors gas. Ole Hansen van Saxo Bank merkt op dat de import van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) naar Europa afneemt, terwijl de vraag naar LNG in Azië stijgt door een hittegolf, wat zorgt voor hogere prijzen.

Gasprijzen blijven stijgen

Door de verhoogde vraag en de verstoringen in Noorwegen, blijven de gasprijzen stijgen. Op de gasbeurs in Amsterdam steeg de prijs maandag met meer dan 8% tot 37,10 euro per megawattuur. De prijs is al 3 maanden op rij aan het stijgen en bereikte gisteren het hoogste niveau sinds begin 2024, met bijna 38 cent per kubieke meter.

bron: energievergelijk.nl

In februari bereikten de gasprijzen nog het laagste niveau sinds 2022, wat leidde tot verlagingen van energietarieven door leveranciers. Inmiddels zijn de tarieven weer gestegen.

Stijgende gasprijzen en energiecontracten

De huidige stijging van de gasprijzen heeft grote gevolgen voor nieuwe energiecontracten, die waarschijnlijk duurder worden.

TIP: Om je te beschermen tegen verdere prijsstijgingen, kun je overwegen je gastarief vast te zetten.
Hier zijn de 5 laagste gasprijzen van dit moment:

  1. United Consumers (Vast, 1 jaar): € 1,167 per m³
  2. Energiedirect (Vast, 3 jaar): € 1,251 per m³
  3. Budget Energie (Vast, 2 jaar): € 1,253 per m³
  4. Innova Energie (Vast, 3 jaar): € 1,259 per m³
  5. Oxxio (Vast, 3 jaar): € 1,266 per m³

Bron: nd, energievergelijk.nl
Hoofdfoto: Photocreo (Canva)

Meer over: