Ga naar de inhoud

Ga je met pensioen? Let op, de hoogte van je AOW uitkering verschilt

Update:
pensioen

Wie weet (precies) hoeveel pensioen hij ontvangt als je straks de deur achter je dicht slaat bij je baas. Wat je straks in je portemonnee krijgt is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van of je samenwoont, getrouwd of alleenstaand bent. Samenwonenden en gehuwden krijgen vaak minder AOW. Hoe zit dat?

AOW als basis van je pensioen

De basis van je pensioen is het geld dat je ontvangt via de AOW (Algemene Ouderdomswet). Er is  een duidelijk verschil tussen de bedragen die alleenstaanden en samenwonenden of gehuwden ontvangen. Het verschil tussen wat alleenstaanden en zij die samenwonen of gehuwd zijn krijgen, heeft te maken met enkele nuances die het uiteindelijke bedrag dat je ontvangt beïnvloeden. 

Pensioenregeling via werkgever

Je AOW wordt aangevuld met de pensioenregelingen die je hebt opgebouwd via je werkgever of zelf bij elkaar hebt gespaard. Ongeveer 90% van de werkende bevolking heeft een pensioenregeling via de werkgever.

Verschillen in nettobedrag AOW pensioen

  • Het exacte bedrag dat je als AOW’er ontvangt, varieert. Alleenstaanden krijgen 1.486,24 euro netto per maand.
  • Samenwonenden of gehuwden ontvangen per persoon 1.010,96 euro, wat neerkomt op een gezamenlijk bedrag van 2.021,92 euro netto per maand.
  • Dit betekent dat 2 alleenstaanden samen 2.972,48 euro ontvangen, bijna 1.000 euro meer dan een koppel dat woont in een gezamenlijke huishouding.

Dit verschil is aanzienlijke van invloed op je levensstandaard na pensionering.

Samenwonend of niet

De situatie wordt complexer als 2 ongehuwde AOW’ers samenwonen. Wanneer zij een gezamenlijke huishouding voeren, krijgen zij een lagere uitkering. Voeren zij geen gezamenlijke huishouding, dan krijgen zij elk de hoge alleenstaanden-uitkering.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB), de instantie die de AOW aan je uitkeert, beoordeelt elke situatie individueel en voert huisbezoeken uit om je leefsituatie vast te stellen.

Lees verder onder video >>

2x een hoge of lage AOW uitkering

Voor AOW’ers van wie een van de partners in een zorginstelling woont, gelden weer andere regels.  Zij kunnen kiezen tussen 2 keer de hoge uitkering of 2 keer de lage, net zoals gehuwde AOW’ers. Een belangrijke keuze omdat deze invloed kan hebben op de financiële gezondheid van individuen in hun latere jaren.

21 verschillende relatievormen

In totaal zijn er liefst 21 verschillende relatievormen die bepalen of iemand de hoge of lage AOW-uitkering krijgt. Het kan daarom geen kwaad  om je te verdiepen in de verschillende regels en voorwaarden om er zeker van te zijn dat je het juiste bedrag ontvangt.

Details over al deze relatievormen zijn beschikbaar via de SVB en kunnen worden bevraagd door middel van persoonlijke gesprekken en informatieve sessies.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Geen inzicht in pensioen 

Er is in ons land veel aandacht voor pensioen. Uit onderzoeken blijkt dat veel mensen  zich bewust is van het feit dat ze pensioen opbouwen meer dan 80%. Echter, de kennis over hoeveel pensioen we daadwerkelijk opbouwen en wat dit uiteindelijk oplevert, is vaak beperkt. Veel mensen hebben een globaal idee, maar weinig inzicht in de precieze cijfers.

Pensioen, we vinden het maar lastig

Onderzoek wijst uit dat een groot deel van de mensen wel weet dat ze pensioen opbouwen, maar niet precies weet hoeveel dit zal zijn. In Nederland bijvoorbeeld heeft meer dan de helft van de werkenden geen duidelijk idee van hun toekomstige pensioenuitkering. Dat heeft te maken met dat veel mensen het lastig vinden om zich hierin te verdiepen en het vaak aan professionals over laten.

Lees ook: is vroegpensioen nog mogelijk?

Focus op huidige situatie in plaats van pensioen

Daarbij komt dat het pensioenstelsel regelmatig verandert regelmatig door nieuwe wetgeving, economische omstandigheden en veranderende levensverwachtingen. Het zorgt er voor dat we meer gefocust zijn op onze huidige financiële situatie dan op ons toekomstige pensioen.

Foto: Speedy (Canva)

Meer over: