Ga naar de inhoud

Fysiotherapeuten stoppen massaal, waarom?

Update:
Fysiotherapeuten stoppen massaal

Het afgelopen jaar hebben ongeveer 2.000 fysiotherapeuten de handdoek in de ring gegooid. Steeds meer patiënten merken nu al dat er minder opties beschikbaar zijn als het gaat om behandelingen. Vooral mensen die specifieke therapieën nodig hebben, lopen het risico om aanzienlijk langer te moeten wachten op een beschikbare plek.

Waarom stoppen zoveel fysiotherapeuten?

Steeds meer fysiotherapeuten besluiten hun witte jas aan de wilgen te hangen. Maar waarom kiezen zoveel professionals ervoor om te stoppen met een beroep dat zo belangrijk is voor onze gezondheid en welzijn? De redenen achter dit groeiende probleem zijn divers en vaak frustrerend. Dit zijn de grootste struikelblokken:

1. Administratieve rompslomp drukt de werkvreugde

Waar fysiotherapeuten zich graag richten op het helpen van patiënten, belandt een groot deel van hun tijd in de papierwinkel. Het bijhouden van uitgebreide dossiers en voldoen aan de eisen van zorgverzekeraars leidt tot overvolle agenda’s en minder tijd voor persoonlijke zorg. De administratieve druk haalt de passie uit het vak en veroorzaakt demotivatie.

2. Lage vergoedingen: meer werk, minder inkomsten

Ondanks de grote vraag naar fysiotherapie, blijven de vergoedingen vanuit zorgverzekeraars laag. Dit betekent dat fysiotherapeuten meer patiënten moeten behandelen om financieel uit te komen. Dit leidt tot een constante hoge werkdruk en maakt het lastig om kwalitatieve, persoonlijke zorg te bieden.

3. Een zwaar beroep voor lichaam en geest

Het werk van een fysiotherapeut is fysiek veeleisend. Dag in, dag uit intensieve behandelingen geven, kan leiden tot eigen lichamelijke klachten. Daarnaast zorgt de mentale druk van het helpen van patiënten met complexe problemen voor extra belasting. Veel fysiotherapeuten kampen hierdoor zelf met overbelasting en uitputting.

4. Beperkende contracten van zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars stellen strikte eisen in hun contracten, waardoor fysiotherapeuten minder vrijheid hebben in hun behandelmethodes. Deze beperkingen botsen vaak met hun professionele inzicht en zorgen voor frustratie en een gevoel van onmacht.

5. Gebrek aan erkenning en waardering

Ondanks hun cruciale rol in het herstel en welzijn van patiënten, ervaren veel fysiotherapeuten een gebrek aan waardering. Zowel de maatschappelijke erkenning als de financiële beloning blijven achter bij andere zorgberoepen. Dit gebrek aan erkenning maakt het voor sommigen moeilijk om gemotiveerd te blijven.

6. Beperkte carrièremogelijkheden

Fysiotherapie biedt weinig groeiperspectief. Voor veel fysiotherapeuten voelt het vak na een aantal jaren als een doodlopende weg. Zonder duidelijke doorgroeimogelijkheden of specialisaties is het lastig om zich professioneel te blijven ontwikkelen.

7. Extra eisen voor kwaliteitsregistratie

Om erkend te blijven als fysiotherapeut, moeten zij zich registreren in kwaliteitsregisters en voortdurend aan strenge eisen voldoen. Dit vraagt extra tijd en geld voor opleidingen en cursussen, bovenop de dagelijkse werkdruk.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Gevolgen voor de patiënten

De afname van het aantal fysiotherapeuten heeft grote gevolgen voor de toegankelijkheid van zorg. Patiënten moeten mogelijk verder reizen om een therapeut te vinden, wat het herstelproces eventueel vertraagt en onnodige stress veroorzaakt. Dit probleem is merkbaar in zowel stedelijke als landelijke gebieden, en de verwachting is dat het alleen maar erger wordt naarmate meer therapeuten stoppen.

Lees ook: Fysiotherapie: met welke klachten ga je naar welke therapeut.

Toekomstplannen en mogelijke oplossingen

Om het tekort aan fysiotherapeuten tegen te gaan, zijn er verschillende initiatieven en beleidssuggesties naar voren gebracht. Onder andere het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden en salariëring komt regelmatig ter sprake. Omdat jonge therapeuten hun beroep vaak verlaten vanwege de lage salarissen en de hoge werkdruk, zou een eerlijke compensatie wellicht helpen om meer professionals in het vakgebied te behouden.

Ook het hervormen van het zorgverzekeringssysteem, door het instellen van contracten die meer vrije behandelingskeuze toestaan, stelt therapeuten in staat om betere en efficiëntere zorg te bieden zonder de beperkingen van de huidige vergoedingsstructuren.

Bronnen:

NOS, AD I Foto: Canva

Meer over: