Ga naar de inhoud

Fusie Roompot en Landal leidt tot verlies van 130 kantoorbanen

Roompot en Landal fusie ontslagen

De in 2020 gefuseerde vakantieparkgiganten Roompot en Landal staan voor een intense reorganisatie. Naar schatting gaan 130 kantoorbanen verloren, meldt een woordvoerster van de bedrijven. Hoe ziet de toekomst eruit?

Verschillende functies overbodig door fusie

Beide ondernemingen, bij elkaar opgeteld goed voor meer dan 5500 medewerkers, behoren tot de grootste vakantieparkbedrijven van Nederland. Door de fusie, goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onder voorwaarde dat 30 parken verkocht moesten worden ter voorkoming van marktdominantie, zijn er nu ‘dubbele’ rollen binnen de organisaties. Dit heeft geleid tot een grote herindeling waarnaar 130 van de 650 banen in voltijd en deeltijd komen te vervallen.

Onzekerheid over specifieke ontslagen

Presenteert men deze ontwikkeling, dan komt men op een totaal van 520 voltijdse rollen. Het aantal deeltijdmedewerkers dat overblijft is nog onbekend. Ook welke specifieke rollen komen te vervallen, is niet bekendgemaakt. Een onzekere tijd voor het kantoorpersoneel van de organisatie.

De 4 Nederlandse kantoren van Roompot en Landal blijven wel bestaan.

Nieuwe rollen voor medewerkers

De woordvoerster bevestigde dat er in de nasleep van de reorganisatie nieuwe rollen voor medewerkers gecreëerd worden, met de bedoeling om de getroffen werknemers zoveel mogelijk te herplaatsen. Het bedrijf zet zich voor deze transitie in om de gevolgen voor het personeel zo min mogelijk te laten zijn.

Roompot en Landal na de fusie

Na de fusie bleven Roompot en Landal over met 305 vakantiebestemmingen, verspreid over 11 landen, en een totaal van 32.000 accommodaties. Dat Roompot in april 2020 Landal overnam, is niet de eerste keer dat de bedrijven samenkomen. “Deze reorganisatie was noodzakelijk vanwege dubbelbezettingen die ontstonden na de samenvoeging van de 2 bedrijven”, aldus de bedrijven in een gezamenlijke uitspraak.

De toekomst

Ondanks het verlies van banen, is herstructurering na een fusie gebruikelijk om efficiëntie te verhogen en dubbele functies te elimineren. Hoewel de precieze gevolgen van de reorganisatie onzeker zijn, benadrukken Roompot en Landal dat ze de intentie hebben om werknemers in de mate van het mogelijke te herplaatsen in nieuwe functies.

Vorig jaar ging Vacansoleil failliet, dat had een grote impact op klanten, werknemers én schuldeisers. Hopelijk blijft dit de getroffen werknemers bespaard.

Video: fusie Roompot en Landal

Bron: nd

Meer over: