We leven in een wereld die steeds digitaler wordt. Dat geldt ook voor de manier waarop we onze foto’s bewaren. Vaak staan ze op je telefoon op een foto rol, die gekoppeld is aan een abonnement in de Cloud. Handig en leuk, maar wat als er een keer iets misgaat? Foto’s van de belangrijke momenten in je leven zijn misschien wel je kostbaarste bezit, het zijn je herinneringen.
Een fotoboek laten maken is dus helemaal niet zo’n gek idee! Dit kan op verschillende manieren. Hierbij een aantal tips voor het maken van een fotoboek – Waar moet je beginnen en hoe kun je deze het beste bestellen?
Fotoboek checklist
Of je nou gaat voor een ouderwets plakboek, een digitaal fotoboek of een fotoboek die je online gemaakt hebt, maak gebruik van de volgende checklist om alles uit jouw fotoboek te halen.
- Staat iedereen op de foto? Sta je er zelf bijvoorbeeld wel tussen?
- Bedenk welk formaat fotoboek je neemt, en hoe groot je de foto’s laat drukken (het moet wel passen).
- Kijk of er een kortingscode beschikbaar is voor het printen van foto’s of fotoboek.
- Controleer het aantal pagina’s van een plakboek om in te schatten of je genoeg ruimte hebt voor je foto’s.
- Houd het overzichtelijk en zet niet alles door elkaar: Sorteer op datum of gelegenheid.
- Maak bij een online fotoboek voor het gemak gebruik van automatisch indelen.
- Zorg voor bijschriften, met de hand geschreven of getypt.
- Maak creatief gebruik van stickers zoals praatwolkjes of feestballonnen.
- Vergeet een online fotoboek nooit tussentijds op te slaan om te voorkomen dat je opnieuw moet beginnen.
- Controleer de voorbeeldweergave van een online fotoboek voordat je deze bestelt.
- Stel het maken van een fotoboek voortaan niet meer uit.
Ouderwets plakboek
Je kunt foto’s nog steeds in een boek plakken, de manier die je waarschijnlijk gewend bent. Haal een leeg fotoalbum in de winkel en ga aan de slag zoals je dat al die jaren hebt gedaan. Inclusief met de handgeschreven beschrijvingen zoals “De eerste zomervakantie aan huis, Playa del Balcon”. En maak je vooral niet druk als je handschrift niet meer is wat het ooit is geweest. Om de gemaakte foto’s af te laten drukken, controleer je de mogelijkheden bij de dichtstbijzijnde fotowinkel. De één heeft genoeg aan de geheugenkaart van je smartphone of camera, bij de ander is het gewenst om de foto’s op een usb-stick te zetten. Of je laat ze online afdrukken en bezorgen.
Een digitaal fotoboek maken
Misschien vind je het wel heel leuk om een fotoboek te maken, maar heb je weinig ruimte in huis of hecht je niet zoveel waarde aan het afdrukken. Dat kan natuurlijk ook! Een groot voordeel van een digitaal fotoboek, is dat je het makkelijk aan je hele familie kunt sturen. Ben je op vakantie geweest, heb je net een nieuwe hond geadopteerd of wil je al die prachtige babyfoto’s met iedereen delen? Via de meeste aanbieders van gedrukte fotoboeken, maak je net zo snel en eenvoudig een prachtig fotoboek. Soms is dit zelfs helemaal gratis!
Een online fotoboek aanmaken
Nu je de foto’s op je computer of externe schijf hebt gezet, kun je ook gemakkelijk een online fotoboek aanmaken. Het is handig om de foto’s die je in een boek wilt zetten, van tevoren in mappen in te delen. Zo voorkom je dat je in het programma moet uitzoeken welke foto’s geschikt zijn voor het album. Maak op je computer of externe schijf een map ‘Inge 55’ aan en een map ‘Album Inge 55’. Je hebt de foto’s van je 55ste verjaardag geselecteerd en mislukte foto’s eruit gehaald in de albummap. In het online fotoboekenprogramma hoef je vervolgens alleen de juiste map aan te klikken. Je kunt de foto’s handmatig in het online fotoboek slepen, of ze automatisch laten indelen. Heb je ze automatisch laten indelen, maar wil je 2 foto’s verwisselen? Geen probleem, ook na de automatische indeling kun je het boek handmatig aanpassen.
Stappenplan foto’s op je computer zetten
Je moet er even de tijd voor nemen om foto’s op je computer te zetten. Maar als je eenmaal doorhebt hoe het moet, maakt het niet meer uit om hoeveel foto’s het gaat. Maak daarom gebruik van het volgende stappenplan.
1. Bedenk welke foto’s je graag wilt overzetten. Staan deze foto’s op je smartphone of op je camera? Bij zulke apparaten wordt altijd een snoertje meegeleverd die je in de computer kunt stoppen.
2. Doe de ene kant van het snoer in het apparaat en de andere kant in de USB-poort van de computer.
3. Heb je een Apple computer? Open ‘Finder’.
4. Heb je een Windows computer? Open ‘Verkenner’.
5. Als het apparaat is verbonden, verschijnt de ervan links onder in het scherm van Finder of Verkenner.
6. Klik op het apparaat en je komt terecht in allerlei mapjes. Ga op zoek naar de map waar de foto’s staan die je zoekt. Het kan zijn dat je vanaf je telefoon of camera toestemming moet geven.
7. Nu kun je de foto’s selecteren en vanaf de externe locatie naar je computer slepen. Je kunt de foto’s met de muis verslepen, of je kunt ze kopiëren en plakken. Dat doe je met de rechtermuisknop of met een toetsencombinatie op je toetsenbord. Met CTRL + A selecteer je alle foto’s, met CTRL + C kopieer je de foto’s en met CTRL + V plak je de foto’s op de juiste plaats. Op Apple werkt dat hetzelfde met ‘command’.
8. Het kan even duren voordat alle foto’s zijn overgezet. Vaak kun je de voortgang in de gaten houden.
9. Wil je de foto’s juist op een USB-stick zetten? Dat werkt hetzelfde. Sluit de USB-stick aan, open hem op je computer onder Finder of Verkenner en sleep de foto’s van je computer naar de locatie van de USB-stick.
Aanbiedingen fotoboek maken
Een fotoboek laten drukken hoeft tegenwoordig helemaal niet zo duur meer te zijn; op verschillende websites kun je door middel van scherpe aanbiedingen een goedkoop fotoboek maken. Omdat grote delen van het proces geautomatiseerd zijn, en je met handige software zelf de mooiste ontwerpen maakt, zijn er heel veel kosten niet meer van toepassing om het maken van een fotoboek.
Je hoeft geen ontwerper te betalen, de fotograaf ben je zelf en de software download je snel en eenvoudig om je eigen computer. De enige kosten die je maakt zijn het drukken en inbinden van het fotoboek. Hierdoor zijn de prijzen vaak vriendelijk en is een fotoboek ook een mooi, persoonlijk cadeau om te geven of te krijgen.
Aanbieders fotoboeken
Als je begint te zoeken naar aanbieders van fotoboeken dan zie je al snel 2 categorieën: aanbieders die zich puur richten op het afdrukken van foto’s en het maken van fotoboeken en winkels als HEMA en Kruidvat, die vanuit een fotoservice met deze ontwikkelingen zijn meegegaan.
Aanbieders die zich puur richten op het afdrukken van foto’s zijn bijvoorbeeld Albelli, de Fotofabriek, Pixum of Smartphoto.
Qua kwaliteit ontlopen deze services elkaar niet veel; bedrijven als HEMA en Kruidvat hadden in de tijd dat we nog met fotorolletjes werkten al prima afdrukservices, en ze konden dus makkelijk meebewegen met de markt toen we met digitale camera’s gingen werken. Welke service je ook kiest, je mag een goed, professioneel resultaat verwachten.
Verschillende editors
Een belangrijk verschil tussen de aanbieders kan de software zijn die ze gebruiken om een fotoboek samen te stellen. Vaak wordt er een editor gebruikt, waarmee je zelf eenvoudig mooie pagina’s opmaakt. Je kies dan een kleur voor de achtergrond, maakt een keuze uit verschillende kaders of plaatst de foto’s per stuk of met meerdere tegelijk in een bestand dat naar de drukker gaat.
Welke editor jij het fijnst vindt is natuurlijk persoonlijk. Sommige mensen hebben graag een wat eenvoudiger programma, terwijl anderen uren kunnen knutselen aan de opmaak en daar graag veel opties voor hebben. Wel kun je stellen dat het heel fijn is om gebruik te maken van het programma van een bedrijf dat je fotoboek daarna ook gaat drukken. Alles is geoptimaliseerd om tot een mooi resultaat te komen en je hebt geen ingewikkelde, dure, professionele software nodig.
Kortingen
Als je al precies weet welke foto’s je in een mooi boek gedrukt wilt hebben, dan is het altijd fijn om dat voor de allerscherpste prijs te kunnen doen! Aanbieders van fotoboeken hebben geregeld mooie kortingen, waardoor een goedkoop fotoboek maken nog voordeliger is!
Welkomstkorting
Is dit je eerste fotoboek? Let dan goed op of je geen mooie welkomstkorting misloopt! Bij veel bedrijven krijg je een eenmalige voucher, waardoor je extra voordelig een fotoboek kunt proberen.
Cadeaus
Bedrijven geven geregeld leuke cadeautjes aan hun vaste klanten. Dit soort acties volg je vaak via een nieuwsbrief. Soms krijg je meteen een mooi cadeau, zoals een tegoed van €5,- als je je op de nieuwsbrief abonneert en daarnaast krijg je seizoenskortingen, zoals tijdens de Kerst, Pasen, Vaderdag en Moederdag. Je bespaart dus op de momenten die voor jou handig zijn; een mooi fotoboek is namelijk altijd een goed cadeau!
Lees ook:
- Nu je nieuwe fotoboeken hebt besteld, is het tijd om de oude weer eens onder het stof vandaan te halen.Op deze manier heb je nog meer plezier van je oude fotoboeken.
- Zo maak je mooie foto’s met je telefoon, van landschappen tot selfies