Verheugd kondigt ZooParc Overloon de geboorte van 2 fossa welpen aan. Dit markeert hun tweede succesvolle poging, na een eerdere geboorte in 2021. Fossa’s zijn zeldzame roofdieren uit Madagaskar, en hun geboorte in gevangenschap is bijzonder.
‘In dierentuinen worden niet vaak fossa’s geboren’
Het geslacht van de pasgeboren fossa’s is nog onbekend en ze zijn voorlopig nog niet zichtbaar voor het publiek, omdat ze nog veilig in hun nest liggen. Over enkele weken zullen de jongen voor het eerst naar het buitenverblijf gaan. Bezoekers van het park zullen dan echter weinig activiteit zien, want net als in hun natuurlijke habitat, slapen fossa’s overdag in een hol en zijn ze voornamelijk ’s nachts actief.
De parkmedewerkers zijn dolenthousiast. “De geboorte van deze dieren is extra bijzonder omdat er niet vaak fossa’s worden geboren in dierentuinen”, zegt hoofd dierenverzorger Steven van den Heuvel tegen De Telegraaf.
Bekijk hier beelden van de fossa’s die in 2021 zijn geboren in ZooParc Overloon. De tekst gaat onder de video verder >>
Wat zijn fossa’s?
Fossa’s zijn unieke roofdieren die alleen in het wild op Madagaskar voorkomen. Ze zijn middelgrote carnivoren die een lengte van 70-80 cm kunnen bereiken, exclusief hun lange staart. Met een gewicht tussen de 5,5 en 8,6 kg zijn ze de grootste inheemse roofdieren van het eiland. Fossa’s hebben een kat-achtige kop, een slank en gespierd lichaam, en half-intrekbare klauwen, waardoor ze behendige klimmers en jagers zijn.
Bedreigingen en behoud
Het leefgebied van de fossa wordt steeds kleiner door ontbossing. Bovendien worden ze bejaagd omdat ze als een delicatesse worden beschouwd en boeren hen zien als een bedreiging voor hun pluimvee. De bescherming van fossa’s in dierentuinen is essentieel om de soort te behouden en bewustwording te creëren over hun bedreigde status in het wild. Het voortbestaan van deze dieren hangt sterk af van dergelijke inspanningen.
Gedrag en voortplanting
Fossa’s zijn solitaire dieren die hun territorium fel verdedigen. Ze voeden zich met lemuren, knaagdieren, vogels en reptielen. De paring vindt meestal plaats tussen september en oktober, waarna de vrouwtjes na een draagtijd van 90 dagen 2 tot 4 jongen baren. Deze jongen worden grootgebracht in een nest, vaak gelegen in een holle boom of rotsspleet.
Beschermingsinitiatieven in Nederland
Overloon is niet de enige dierentuin in Nederland met fossa’s; ook BestZOO heeft een aantal van deze bijzondere dieren. De aanwezigheid van fossa’s in dierentuinen helpt niet alleen bij hun conservatie, maar biedt ook educatieve kansen voor bezoekers om meer te leren over deze unieke roofdieren en de uitdagingen waarmee ze in het wild worden geconfronteerd.
De betekenis van de geboorte
Deze nieuwe geboorten zijn van groot belang, niet alleen voor de dierentuin maar ook vanuit conservatieperspectief. Fossa’s staan namelijk bekend als een kwetsbare diersoort op de Rode Lijst van de IUCN. Elk succesverhaal draagt bij aan het behoud van deze unieke soort.
Een bijzondere opleving
De geboorte van de welpen is een bemoedigend teken voor de toekomst van fossa’s in gevangenschap. ZooParc Overloon blijft zich inzetten voor het behoud en de voortplanting van deze bijzondere dieren, en hoopt dat meer dierentuinen hun voorbeeld volgen.
Bron: De telegraaf. Foto: Ter illustratie. (Maggie Chan voor Canva)