Ga naar de inhoud

Waarom geven Nederlanders weinig fooi in restaurants?

Fooi geven Bron: © Canva 

In restaurants en cafés krijgen gasten steeds vaker de optie om via het pinautomaat een fooi te geven. Vaak kun je daarbij een percentage selecteren als blijk van waardering voor de service. Toch blijft contante fooi populairder. Veel mensen kiezen ervoor om niets extra’s te geven. Hoeveel fooi is eigenlijk ‘normaal’ in Nederland?

De reden achter fooi geven

Fooi is een manier om waardering te tonen voor goede service. Alleen blijkt dat lang niet iedereen het als vanzelfsprekend beschouwt. Naar schatting geeft ongeveer 40% standaard een extraatje aan het bedienend personeel. Vaak omdat ze vinden dat horecamedewerkers hard werken en niet de hoogste salarissen hebben.

Toch geeft een kwart van de bezoekers helemaal nooit fooi, zelfs niet bij uitstekende service. Hun reden? Horecapersoneel ontvangt al een salaris en fooi hoort volgens hen niet noodzakelijk bij de rekening. Dit roept de vraag op waarom juist in de horeca fooi wordt verwacht, terwijl andere beroepen zoals kappers, monteurs of supermarktmedewerkers dit zelden krijgen.

Komt fooi wel op de goede plek?

Daarnaast geven mensen ook aan dat ze twijfelen of hun fooi wel op de goede plek terechtkomt. Onlangs ging er een echtpaar naar een sauna waar duidelijk personeelstekort was. Terwijl er 100-den bezoekers in de sauna rond liepen was de helft van het restaurant met lint afgezet (hier niet plaatsnemen). Tom en Erica zijn aan het laatste onbezette tafeltje in de drukte gaan zitten in de hoop op toch nog een bordje saté.

“Het lag alleen niet aan de bediening dat de saté natuurlijk veel te lang op zich liet wachten”, vertelt Tom “En een groep jongeren van amper 20 liep daar de benen onder hun lijf vandaan.”

Onvriendelijk (tegen) personeel

Veel mensen klaagden tegen het hardwerkende personeel. Tom besloot relaxed te blijven en maakte juist extra complimenten aan de obers. “Hoewel ik natuurlijk geen contant geld in mijn badjas had zitten, heb ik toch na afloop alsnog geen fooi overgemaakt. Ik vond dat toch ook weer niet gepast, want het was gewoon niet op orde daar. En daarnaast: hoe weet ik nu of onze fooi wel bij die 2 hardwerkende jongens terecht was gekomen?”

Wanneer geven Nederlanders fooi?

Veel Nederlanders laten hun beslissing afhangen van de kwaliteit van de service. Ze geven alleen fooi als ze zich echt goed geholpen voelen. Persoonlijke aandacht, vriendelijkheid en snelheid van bediening spelen een grote rol. Als de service tegenvalt, laten mensen de fooi achterwege. Het blijft een persoonlijke keuze, waarbij de beleving van de gast de doorslag geeft.

Lees ook: Nieuwe pinautomaat dwingt je fooi te geven.

Hoeveel fooi is normaal in Nederland?

Het bedrag dat mensen als fooi geven, loopt sterk uiteen. Uit een enquête blijkt het volgende:

  • 44% rondt het bedrag af naar een mooi rond getal. Dit is een eenvoudige en snelle manier om iets extra’s te geven.
  • 34% hanteert een vast percentage tussen de 5% en 10% van de rekening.
  • 8% is genereuzer en geeft tussen de 10% en 15% fooi.
  • Slechts 1% geeft meer dan 20% van de rekening als fooi. Dit vinden de meeste Nederlanders overdreven.

“Fooi is een teken van waardering, maar het moet wel in verhouding blijven,” vindt ook Erica.

Hoe verhoudt Nederland zich tot andere landen?

  • Fooi geven is in Nederland minder gewoonte dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar een fooi van 15-20% vrijwel verplicht is, omdat horecapersoneel grotendeels afhankelijk is van deze extra inkomsten. 
  • Ga je op vakantie naar landen zoals Spanje en Italië zien ze fooi ook als waardering. Het geven ervan is minder strikt. In Nederland verwacht men dat horecapersoneel een redelijk loon krijgt, waardoor fooi meer een blijk van extra waardering is dan een noodzaak.

Helaas blijkt dit in de praktijk lang niet altijd zo te zijn en worden mensen in de keuken en in de bediening van een gemiddeld restaurant of andere uitgaansgelegenheid nog steeds ondergewaardeerd.

Fooi blijft een persoonlijke (vrijblijvende) keuze

Uiteindelijk blijft fooi een individuele beslissing, beïnvloed door persoonlijke normen, ervaringen en budget. Voor sommigen is het een vanzelfsprekende manier om dankbaarheid te tonen, terwijl anderen vinden dat het niet nodig moet zijn. 

Tom zegt daar tot slot nog over: “Je gaat lekker uit en dan moet je toch niet bezig zijn met het afwegen en beoordelen van hoe je wordt bediend. De bediening en de service moet gewoon goed zijn en zolang dat op veel plekken niet op orde is, om welke reden dan ook, trek ik mijn portemonnee niet open en wens ik het personeel een betere werkplek.”

Bronnen:

Info Vandaag I Foto’s Canva

Meer over:

Reacties zijn gesloten.