Afgelopen weekend ontstond grote consternatie, in de Italiaanse plaats Venetië, toen het water in Canal Grande, het belangrijkste kanaal van de stad, plotseling fluorescerend groen kleurde. Over de oorzaak van deze verkleuring, bij de beroemde Rialto-brug, werd volop gespeculeerd.
Was het een protestactie? Watervervuiling of een natuurfenomeen? Zowel de brandweer als de milieudienst hebben vrijwel direct monsters van het water genomen voor onderzoek. De prefect van Venetië belegde direct een spoedvergadering met de politie. Hoe dit is gekomen lees je in dit artikel.
Hoe kan water knalgroen kleuren?
Water kan knalgroen kleuren als er bepaalde stoffen of pigmenten in opgelost zijn. Dit kunnen natuurlijke stoffen zijn, zoals algen of bacteriën, die het water een groene kleur geven. Ook kunnen chemische stoffen of kleurstoffen in het water terechtkomen, bijvoorbeeld door menselijke activiteiten of vervuiling. Deze stoffen kunnen het water een felgroene tint geven. Hoe zat het in Italie?
Groot onderzoek
De autoriteiten in Venetië zijn direct gestart meteen een uitgebreid onderzoek. Al snel werd bekend gemaakt dat er geen indicatie was dat het gevaarlijk was voor mens en dier. Het onderzoek, zoals gemeld door het Italiaanse persbureau Ansa, bracht aan het licht dat het een stofje betrof dat normaal gesproken wordt gebruikt om onderwaterlekken op te sporen. Het betreft de synthetische organische vloeistof fluoresceïne, die gelukkig niet giftig is. Hiermee worden bijvoorbeeld het riool en waterleidingen getest. Dat raadsel is dus alvast opgelost.
Weer een protestactie voor watervervuiling
In eerste instantie werd vermoed dat het om een protestactie ging. Net als in 1968 toen een kunstenaar uit Argentinië het water van hetzelfde kanaal groen kleurde. Hij deed dit als protest tegen watervervuiling. Onlangs hebben milieuactivisten het water van de Trevifontein in Rome zwart gekleurd als een protest tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. In dit geval had het een andere oorzaak.
Het kan, afhankelijk van de concentratie en de omstandigheden van het water, enkele dagen tot weken duren voordat het goedje uit het water verdwijnt. Het lijkt erop dat Venetië voorlopig nog wel even groen blijft.