Ga naar de inhoud

Flitsmarathon in heel Europa van start: let op je snelheid

flitsmarathon

Ben je met de auto door Europa aan het toeren let dan op je snelheid want de flitsmarathon is van start gegaan. Overal worden extra snelheidscontroles gehouden en daarmee neemt de kans op een boete aanzienlijk toe.

Controle in 22 landen

De flitsweek, die duurt tot en met zondag 11 augustus is een initiatief van Roadpol, een samenwerkingsverband van 29 politiekorpsen. 22 Europese landen doen er aan mee met als doel het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers. 

Snelheid meest voorkomende oorzaak ongevallen

Hoge snelheid is volgens Roadpol 1 van de meest voorkomende oorzaken van ongelukken in het verkeer. Het is niet voor het eerst dat Roadpol een flitsmarathon organiseert. In april werd de laatste gehouden. Toen werd op een dag extra gecontroleerd op snelheid. Nu worden de snelheidscontroles over een hele week verdeeld. 

Lees verder onder bericht >>

Verkeersboetes 10 procent gestegen

Bij een controle in Midden-Nederland tijdens de flitsmarathon in augustus vorig jaar werd 1 op de 10 bestuurders beboet wegens te hard rijden. De tarieven voor verkeersboetes in Nederland zijn dit jaar gestegen, ze liggen zo’n 10 procent hoger dan 2023.

Effect flitsmarathon van korte duur

Uit cijfers van eerdere edities blijkt dat er gedurende de flitsmarathon een kwart minder verkeersongelukken zijn. Onderzoek van een Duitse universiteit geeft ook aan dat de extra controle alleen op de korte termijn effect heeft. Zodra de week voorbij is, lopen de snelheden en het aantal verkeersongelukken weer op. 

Verkeersongevallen na paar dagen op oude niveau

We trekken ons maar weinig aan van de flitsmarathon. Dat wil zeggen we doen dat maar eventjes, op het moment dat de extra controles plaatsvinden. Het aantal verkeersongelukken neemt 1 tot 3 dagen voor het begin van de flitsmarathon af. Dat komt omdat er in die periode media-aandacht voor is. Het aantal keert gelijk na het einde van de flitsweek terug naar het oude niveau.

Lees verder onder bericht >>

Flitsmeister verboden in Duitsland

Ook Jorn de Vries van Flitsmeister ziet de flitsweek slechts als een manier om tijdelijk meer bewustzijn over de maximumsnelheid te creëren. De app is op zo’n 2,8 miljoen telefoons gedownload, terwijl er meer dan 9 miljoen auto’s in Nederland zijn. Naast Flitsmeister zijn er zijn andere apps.  De schatting is dat in totaal 2 derde van de weggebruikers geïnformeerd op weg gaat.

Maar pas op. In Duitsland zijn apparatuur en diensten die je waarschuwen voor flitspalen verboden.

Bronnen NOS, MAX, ANWB, RTL. Foto Als Munt (Canva)

Meer over: