Ga naar de inhoud

Wereldberoemde auto’s: deze filmsterren op wielen verdienen een Oscar nominatie

Sterren op wielen

Het is de hoogste tijd dat er een Oscar komt voor de best acterende auto in speelfilms. Want waar zouden sommige Oscarwinnende films en kaskrakers zijn zonder de oldtimer, maffe, futuristische en slimme bolides die ervoor zorgen dat de bioscopen vollopen? 

Wie herinnert zich niet de Aston Martin waarmee 007 zijn vijanden op de hielen zat of de maffe Ectomobile uit Ghostbusters. We stellen voor dat Hollywood ‘postuum’ een Oscar Movie Car nominatie uit de la trekt. Wij van Startpagina hebben alvast een nominatielijst samengesteld. Naar welke beroemde ronkende filmster op wielen gaat jouw voorkeur uit?

1. 1964 Aston Martin DB5, Goldfinger

Het verreikende nalatenschap van James Bond is terug te voeren op één voertuig: de Aston Martin DB5 uit 1964 die 007 reed in Goldfinger en Thunderball. De Aston Martin is een waar kunstwerk. Het zijn de speciale effecten die van deze auto misschien wel de meest geliefde filmauto aller tijden hebben gemaakt. De lange lijst met coole trucs omvatte een rambumper, machinegeweren, schietstoel, rookgordijn, olievlekspuit en meer. Terugkijkend op de Aston Martin is misschien wel het meest interessante moderne snufje het kaartscherm in de Bondauto, dat de voorbode was van de huidige navigatiesystemen.

2. 1977 Pontiac Trans Am, Smokey and the Bandit

Toen Smokey and the Bandit-regisseur Hal Needham een Pontiac Trans Am uit 1977 koos om samen met Burt Reynolds en Sally Field een hoofdrol te spelen, kon hij niet voorspellen welke impact die auto op Amerika zou hebben. De Trans Am zag er eigenlijk meer dan een half decennium min of meer hetzelfde uit voordat hij in de film debuteerde. Maar dat doet er niet toe. Toen het publiek zag dat Trans Am door bochten gleed, over kapotte bruggen sprong en sheriff Buford T. Justice (Jackie Gleason) honderden kilometers lang ontweek, wilde iedereen een zwart/gouden Trans Am in zijn garage.

3. 1981 DeLorean DMC-12, Back to the Future

Visueel is de DMC-12 van John DeLorean een roestvrijstalen knaller, ontworpen door de legendarische Giorgetto Giugiaro. Onder de motorkap is de DeLorean echter niet helemaal de supercar die de flitsende carrosserie belooft maar dat maakt niet uit. Het futuristische uiterlijk, gecombineerd met een beetje filmmagie, geeft de DeLorean zijn legendarische status als tijdmachine. Filmheld Michael J. Fox deed er zijn voordeel mee. Het retro-futuristische ontwerp van de auto leverde hem een cultstatus op.

Tekst gaat onder het filmfragment verder >>

4. 1968 Mustang GT 390, Bullitt

Elk voertuig dat door Steve McQueen wordt bestuurd, of waar hij zelfs maar naast staat, is cool. De Highland Green Ford Mustang GT 390 uit 1968 heeft niet veel hulp nodig. De achtervolgingsscènes van de film in de straten van San Francisco, achter een Dodge Charger uit 1968, behoren tot de beste die ooit op film zijn vastgelegd. En door het uitgeklede uiterlijk van de film Mustangs zien ze er subtiel gemeen uit. Je weet dat een auto zijn cultfilmstatus is ontstegen en een icoon is geworden wanneer een autofabrikant twee keer een limited edition-versie maakt, zoals Ford heeft gedaan met de Bullitt Mustang.

5. 1973 XB GT Ford Falcon, Mad Max

Als het op auto’s aankomt, zijn Australiërs historisch gezien net zo gretig als het op kracht aankomt als Amerikanen. Dus in de jaren 60 en 70 creëerden Australische takken van Amerikaanse autofabrikanten een aantal brute machines, auto’s die ze in de VS nog nooit hadden gezien. Een daarvan is de Ford Falcon. Voor de film Mad Max transformeerden de filmmakers de toch al coole Falcon in de ‘Pursuit Special’ of ‘Interceptor’. Er werd een nieuwe neus aan de voorkant, geplakt en de carrosserie werd met enorme fakkels versierd. De dikke banden doen de rest om van de auto een ster van het witte doek te maken die zeker een Oscar Movie Car nominatie waardig is.

6. 2008 Batmobile/Tumbler, Batman Begins

Net als de Bond-auto’s overstijgen Batmobiles, in al hun verschijningen complete filmgeneraties. De stoere, militaristische Batmobile Tumbler die acteert in Batman Begins en The Dark Knight is visueel en technisch de opmerkelijkste Batmobile. Een stevige 350-cid Chevy V-8 motor stuwt de tankachtige Tumbler in ongeveer vijf seconden naar 100 km/u. De carrosserie zou zijn gemaakt van meer dan 65 koolstofvezelpanelen. Wat de Tumbler cooler maakt dan de meeste filmauto’s, is simpelweg dat hij echt is, geen computer geanimeerde fantasie.

Tekst gaat onder het filmfragment verder >>

7. 1970 Dodge Charger, The Fast and the Furious

De klassieke Dodge Charger uit 1968-70 is een tv- en filmsuperster. De bekendste van allemaal is  de ’69 Charger ‘General Lee’ uit de tv-serie The Dukes of Hazzard. Een andere Charger speelt in de culthit Dirty Mary Crazy Larry uit de jaren 70. Maar in 2000 kwam de eerbiedwaardige Charger weer op het scherm, dit keer gebouwd als een dreigende zwarte straatrace machine van Vin Diesel. Het zijn de actiescènes die de wagen zo memorabel maakt. 

8. Bluesmobile, 1974 Dodge Monaco, The Blues Brothers

De Bluesmobile is misschien geen Batmobile, maar de ontmantelde politieauto is net zo herkenbaar als de outfits van Jake en Elwood (Dan Aykroyd en John Belushi). In de film acteren 13 verschillende auto’s, zoals de Bluesmobile, allemaal voormalige patrouillewagens. Meer dan 60 oude politieauto’s zijn gebruikt voor de vele achtervolgingsscènes. Daarvoor werd een 24-uurs carrosseriebedrijf op de set ingericht om de nodige reparaties uit te voeren. Een wereldrecord van 103 auto’s ging verloren tijdens de filmopnames.

9. Ectomobile, 1959 Cadillac Miller-Meteor, Ghostbusters 1 and 2

De Ectomobile, of ECTO-1 en ECTO-1A, is net zo beroemd als de mannen die erin rijden, misschien nog wel beroemder. Hij is gemaakt van een Cadillac Miller-Meteor uit 1959, een ambulance/lijkwagencombinatie met een 6,3-liter V-8, goed voor 320 pk. In eerste instantie werden twee van deze auto’s gekocht, maar de uiteindelijke omgebouwde versie werd voornamelijk gebruikt tijdens het filmen. ECTO-1 werd gebruikt als promotiemiddel voor de release van videogames in 2009. ECTO-1A is nieuw leven ingeblazen nadat een groep toegewijde fans een petitie was gestart om de auto van Sony te kopen en te restaureren.

Tekst gaat onder het filmfragment verder >>

10. 2008 Audi R8, Iron Man

Audi slaagde erin regisseur Jon Favreau te overtuigen om de R8 op te nemen in de eerste aflevering van de Iron Man-franchise. Het betekende een doorbraak en Audi’s kregen hoofdrollen voor het oprapen. In een van de vele actiescenes was het de bedoeling dat de R8 de benen van zijn tegenstander zou rammen en dan zou omslaan, waarna Iron Man de auto in tweeën zou splitsen. De movie car auto was te sterk en wilde niet wijken. De scène moest worden herschreven. Wat een held, een Oscar nominatie waardig.

Meer over: