Bomen en planten haalden in 2021 een derde minder fijnstof uit de lucht dan in 2013. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Lees hier hoe de toename van fijnstofopname door bomen en planten de luchtkwaliteit en volksgezondheid in Nederland beïnvloedt.
Planten en bomen filteren minder fijnstof
De hoeveelheid fijnstof die bomen en planten uit de lucht filteren, is de afgelopen jaren aanzienlijk verminderd. Dit heeft grote impact op volksgezondheid.
In 2021 werd ongeveer 15 miljoen kilo fijnstof uit de lucht gehaald door de natuur, vergeleken met bijna 24 miljoen kilo in 2013. Dit blijkt uit deze cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Hoewel de luchtkwaliteit in Nederland nog niet tot de schoonste ter wereld behoort, heeft deze afname positieve effecten op de volksgezondheid.
Vermindering van fijnstof in steden
De hoeveelheid fijnstof in de Nederlandse lucht is de laatste jaren aanzienlijk gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) rapporteerde dat de fijnstofconcentratie in stedelijke gebieden tussen 2013 en 2021 met 1/3 is afgenomen.
Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid, en de opvang ervan door bomen en planten helpt zorgkosten te verlagen. Volgens het CBS had de fijnstofafvangst in 2021 een economisch voordeel van bijna 152 miljoen euro.
Belangrijke bijdrage van bossen
In provincies als Noord-Brabant en Gelderland leveren de natuurgebieden de grootste bijdrage aan de fijnstofreductie. Bossen, zoals op de Veluwe, zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van het totale fijnstof dat in Nederland uit de lucht wordt gefilterd.
Lees verder onder het Instagram-bericht >>
Hoewel stedelijke parken en plantsoenen minder fijnstof opvangen, hebben ze een significant effect op de gezondheid door hun locatie in dichtbevolkte gebieden.
Deze afname in fijnstofopname door de natuur benadrukt het belang van planten, zowel in steden als op het platteland, voor het behoud van een gezonde leefomgeving.
Het meten van fijnstof is een uitdaging
Het meten van fijnstof is best ingewikkeld. Fijnstof bestaat uit uiterst kleine vaste deeltjes die in de lucht zweven. Deze deeltjes komen van natuurlijke bronnen, zoals menselijke activiteiten. Fijnstofdeeltjes variëren in grootte, vorm en samenstelling, wat de meetprocessen bemoeilijkt.
In de onderstaande video leggen ze op een eenvoudige manier uit hoe complex fijnstof werkelijk is >>
Wist je dat er bij het branden van kaarsen ook fijnstof vrijkomt? Je leest het in de blog: Is kaarsen branden schadelijk voor je?
Bron: NRC
Hoofdfoto: Alekseystemmer/Canva.