Ga naar de inhoud

Premie fietsverzekering: grote verschillen per gemeente

Update:
E-bike Fietsverkering premieverschillen

De premie voor een e-bike verzekering varieert aanzienlijk per gemeente, met de regio als belangrijkste factor. In Middelburg kost een 3-jarige verzekering 149,40 euro, terwijl dezelfde dekking in Amsterdam 383,40 euro bedraagt, een verschil van 234 euro!

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd dat recentelijk is uitgevoerd ter gelegenheid van Wereldfietsdag.

Verschil in verzekeringspremie e-bike loopt op tot 234 euro

De kosten van fietsverzekeringen variëren sterk tussen verschillende Nederlandse gemeenten. De hoogste premies zijn aangetroffen in de Randstad. Deze premies zijn gebaseerd op een verzekering voor een e-bike ter waarde van 3000 euro met een looptijd van 3 jaar. Bekijk meer verschillen in de onderstaande tabel.

De tekst gaat onder de tabel verder >>

(Tabel: Overstappen.nl)

Regio bepaalt kans op diefstal e-bike

Verzekeringsexpert Jeremy Broekman legt uit dat de kans op diefstal een belangrijke factor is voor de hoogte van de premie. “Verzekeraars schatten de kans op diefstal en schade hoger in stedelijke gebieden dan in rustigere delen van Nederland. Dit weerspiegelt zich in de premie: het is aanzienlijk duurder om een e-bike van 3000 euro te verzekeren in de Randstad dan elders, ondanks gelijke dekking. “Uit politiedata blijkt dat er in 2023 in Amsterdam 13,47 fietsdiefstallen per 1000 inwoners plaatsvonden, tegenover 8,18 per 1000 inwoners in Middelburg.

Fietsverzekering e-bike steeds duurder

Ondanks de stijgende verzekeringspremies blijft de populariteit van elektrische fietsen groeien, aldus Broekman. “Waar de e-bike vroeger vooral door ouderen werd gebruikt, zijn het nu vooral jongeren die ermee rondrijden in steden. Hierdoor zien verzekeraars een toename in schadeclaims voor e-bikes, wat de premies verder opdrijft. Vanwege de toename in diefstallen hebben 7 verzekeraars in 2024 zelfs aangekondigd te stoppen met het verzekeren van fatbikes, een populair model onder jongeren.”

Fietsendiefstal komt steeds meer voor. Bekijk hoe fietsendieven een fiets met gemak openmaken. Bekijk de video en kijk welke maatregelen je kan nemen >>

Stap op de fiets met de vernieuwde app van Fietsnetwerk.nl

Fiets gevonden? Bereid je voor op een onvergetelijke ontdekkingstocht met deze e-bike routes van Fietsnetwerk.nl. Bekijk de onderstaande video en ontdek hoe je de perfectie fietsroute vindt die aansluit op jouw voorkeuren en interesses. Super makkelijk én leuk!

Bronnen: Overstappen.nl, RTV Oost.

Meer over: