Het fietspad is bedoeld voor fietsers, maar er zijn ook andere weggebruikers die er soms gebruik van maken. Dit leidt soms tot onduidelijkheid en gevaarlijke situaties. Lees hier wie er wel én niet op het fietspad mogen rijden. Wist jij dat?
Deze voertuigen en weggebruikers mogen op het fietspad:
1. Fietsers
Allereerst is het fietspad natuurlijk bedoeld voor fietsers. Zij hebben hier dan ook voorrang en mogen altijd op het fietspad rijden. Wel dienen zij zich aan de verkeersregels te houden en rekening te houden met andere weggebruikers. Wat betreft de plaats op de weg, is een fietser verplicht om op een fietspad te rijden als dat aanwezig is. Als er geen fietspad is, wordt er gebruik gemaakt van de rijbaan en is het voetpad verboden terrein voor fietsers. Voor normale fietsen is er geen maximale snelheid. Gemiddeld fietsen mensen tussen de 10 en 25 kilometer per uur, maar sportieve fietsers kunnen snelheden tot wel 60 kilometer per uur halen. Belangrijk is dat ook fietsers niet onder invloed mogen zijn van alcohol of drugs.
2. Elektrische fietsen
In de jaren negentig is de elektrische fiets geïntroduceerd. De elektrische fiets maakt gebruik van een elektromotor en kan als zelfstandige aandrijving worden gebruikt, maar ook in combinatie met spierkracht. De populariteit van deze fiets, ook wel e-bike genoemd, is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Net als gewone fietsen valt de elektrische fiets onder de regelgeving voor fietsen en is het verplicht om op het fietspad te rijden. Ook een fatbike is een elektrische fiets.
Een standaard elektrische fiets biedt trapondersteuning tot 25 km per uur. Er is geen rijbewijs vereist om op een e-bike te rijden en er geldt geen minimumleeftijd. Voor een standaard elektrische fiets zijn een kentekenplaat en WA-verzekering niet verplicht. Het dragen van een helm is evenmin verplicht, hoewel het wordt aanbevolen om deze te dragen voor de veiligheid. Hoe zit het met een helmplicht voor e-bikes?
2. Bromfietsers
Naast fietsers mogen ook bromfietsers op het fietspad rijden. Dit geldt echter alleen voor brom- en snorfietsen met een blauw kenteken, die een maximumsnelheid hebben van 25 kilometer per uur. Bromfietsers dienen zich aan dezelfde regels te houden als fietsers en moeten daarbij ook rekening houden met de snelheidslimiet van het fietspad. Een bromfiets is een gemotoriseerde tweewieler en wordt beschouwd als een tussenvorm tussen een fiets en een motorfiets. Snorfietsen en brommobielen vallen ook onder de categorie bromfiets volgens de wet.
Snorfietsers zijn in sommige gevallen verplicht om op de rijbaan te rijden. Dit is bijvoorbeeld van toepassing in steden als Amsterdam en Utrecht. Gemeenten en andere wegbeheerders kunnen dit besluiten voor fietspaden die te druk zijn.
Bromfietsen mogen niet op het fietspad rijden en moeten, indien beschikbaar, gebruik maken van het fiets/bromfietspad. Als er geen fiets/bromfietspad aanwezig is, moeten bromfietsen op de rijbaan rijden. Om een bromfiets te mogen besturen, is een rijbewijs AM vereist. Als je in het bezit bent van een rijbewijs B (auto) of A (motor), heb je geen apart bromfietsrijbewijs nodig. De minimumleeftijd om een bromfiets te mogen besturen is 16 jaar.
3. Speed pedelec
Een speed pedelec is een snelle elektrische fiets met alleen trapondersteuning. Sinds 1 januari 2017 is een bromfietskenteken vereist bij aankoop van een speed pedelec, waardoor de regels van een bromfiets gelden. Het is niet toegestaan om met een speed pedelec op het gewone fietspad te rijden. Als er geen bromfietspad aanwezig is, moet de speed pedelec op de rijbaan rijden. Op het bromfietspad is de toegestane snelheid binnen de bebouwde kom 30 km per uur en buiten de bebouwde kom 40 km per uur. Op de rijbaan geldt een maximale snelheid van 45 km per uur.
Rijbewijs AM is vereist voor het rijden op een elektrische step. Als je rijbewijs B (auto) of A (motor) hebt, is er geen apart bromfietsrijbewijs nodig. De minimumleeftijd om een speed pedelec te mogen besturen is 16 jaar. Het dragen van een helm en het afsluiten van een WA-verzekering zijn verplicht voor de speed pedelec. Ook moet er een achteruitkijkspiegel op de fiets aanwezig zijn.
4. Invalidenvoertuigen
De scootmobiel is een populair voertuig onder ouderen en mensen met een beperkte mobiliteit. Door de vergrijzing wordt dit voertuig steeds vaker gebruikt en ook onder jongeren is dit vervoermiddel erg populair. De bestuurder van een scootmobiel moet zich houden aan de verkeersregels van de weg waarop hij rijdt. Net als al het andere verkeer moet een scootmobiel in het donker voorzien zijn van verlichting aan de voor- en achterkant.
Zij mogen op het fietspad rijden, tenzij er een verplicht fietspad is waar het bord ‘Verboden voor invalidenvoertuigen’ staat. Ook hier geldt dat zij zich aan de verkeersregels dienen te houden en rekening moeten houden met andere weggebruikers. Een scootmobiel mag op de rijbaan, het (brom)fietspad en het voetpad, maar niet op de auto(snel)weg of wegen die verboden zijn voor fietsers en bromfietsers. Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 30 kilometer per uur, buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur.
5. Auto’s en motoren
Auto’s en motoren zijn niet toegestaan op het fietspad. Er zijn echter uitzonderingen, zoals in geval van nood of bij het in- en uitrijden van een oprit of garage. In dat geval dient de bestuurder stapvoets te rijden en rekening te houden met fietsers en andere weggebruikers op het fietspad.
6. Overige weggebruikers
Tot slot zijn er nog andere categorieën van weggebruikers die op het fietspad mogen rijden, zoals skateboarders, eenwielers, step- en rolschaatsgebruikers. Zij dienen zich aan dezelfde regels te houden als fietsers en rekening te houden met andere weggebruikers.
Praktische tips om veilig te fietsen op een fietspad
Om veilig gebruik te maken van het fietspad is het belangrijk om je aan de verkeersregels te houden en rekening te houden met andere weggebruikers. Enkele praktische tips hierbij zijn:
- Geef duidelijk richting aan als je wilt afslaan of van richting wilt veranderen.
- Fiets niet naast elkaar als het druk is op het (smalle) fietspad.
- Houd voldoende afstand tot andere weggebruikers en voorkom plotselinge manoeuvres.
- Houd rekening met de snelheidslimiet van het fietspad en pas je snelheid daarop aan.
- Maak oogcontact met andere weggebruikers, zodat je zeker weet dat zij jou gezien hebben.
Stap op de fiets met de vernieuwde app van Fietsnetwerk.nl
Bereid je voor op een onvergetelijke ontdekkingstocht met deze e-bike routes van Fietsnetwerk.nl. Bekijk de onderstaande video en ontdek hoe je de perfectie fietsroute vindt die aansluit op jouw voorkeuren en interesses. Super makkelijk én leuk!
Stap op de fiets met de vernieuwde app van Fietsnetwerk.nl
Bereid je voor op een onvergetelijke ontdekkingstocht met deze e-bike routes van Fietsnetwerk.nl. Bekijk de onderstaande video en ontdek hoe je de perfectie fietsroute vindt die aansluit op jouw voorkeuren en interesses. Super makkelijk én leuk!