Ga naar de inhoud

Waarom je moet uitkijken voor ‘Fexting’ in je relatie


Misschien ben je bekend met het concept ‘sexting’, waarbij je je partner of date spannende berichtjes met een seksuele ondertoon stuurt. Dit kan leuk en opwindend zijn, zolang beide partijen het willen. Maar er bestaat ook een minder prettige variant: ‘fexting’. Deze term staat voor ‘fighting over text’ en verwijst naar het ruziemaken via berichtenapps zoals WhatsApp.

In dit artikel leggen we uit wat fexting inhoudt en waarom het schadelijk kan zijn voor je relaties.

Lees ook: alles over sexting en de risico’s als je het niet veilig doet.

Wat is fexting?

Fexting omvat meer dan alleen boos worden via berichten. Hier zijn enkele vormen van fexting die volgens experts vaak voorkomen:

  • Grove taal en scheldwoorden gebruiken: Dit kan de ander diep kwetsen en escaleren.
  • Barrage van berichten sturen: Meerdere berichten achter elkaar sturen kan overweldigend en intimiderend zijn.
  • Vernederende opmerkingen: Dit kan blijvende schade toebrengen aan de relatie.
  • Opzettelijk korte antwoorden geven: Dit creëert afstand en onbegrip.
  • Negatieve emoji’s en GIF’s gebruiken: Dit kan een conflict verergeren door extra provocatie.
  • Constructieve communicatie weigeren of negeren: Dit maakt het moeilijk om tot een oplossing te komen.
  • Typen zonder te antwoorden: Waardoor je partner ziet ‘ .. is aan het typen’. Dit kan frustratie en onzekerheid bij de ander veroorzaken.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Waarom is fexting schadelijk?

Fexting kan grote schade aanrichten in je relatie met je partner, vrienden of familie. Hoewel het verleidelijk kan zijn om conflicten via je telefoon uit te vechten omdat je meer tijd hebt om na te denken, dingen te schrijven die je persoonlijk niet zegt en je emoties beter onder controle kunt houden, is dit vaak niet de beste aanpak. Berichten kunnen makkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden, waardoor misverstanden en irritaties ontstaan.

Van je af ‘praten’ door een lange app te sturen vol met irritaties, om je hart te luchten, maakt de situatie vaak alleen maar erger. Een persoonlijk gesprek lijkt vaak spannender, maar de uitkomst is vele malen beter. Let daarbij goed op je lichaamstaal tijdens het praten, dat verklapt al een heleboel.

Boze WhatsApp sturen

Herkenbaar? Voor je het weet stuur je een emotionele reactie op een raar (onaangenaam) bericht van een bekende. Dan ontstaat de race met berichten naar elkaar toe, om gelijk te krijgen en vooral om je punt te maken. Maar eenmaal ‘je punt gemaakt’ besef je dat je wellicht de discussie gewonnen hebt, maar een vriendschap kwijt bent. Stel jezelf daarom altijd de vraag is deze discussie belangrijker dan de vriendschap of het fijne contact?

Lees verder onder de tiktok video >>

@joinjoyce

Enorme ruzie met beste vriendin op whatsapp 😩 #ruzie #boos #whatsapp

♬ original sound – Joyce de Breij

Hoe vermijd je fexting?

Gelukkig kun je fexting gemakkelijk voorkomen. Hier zijn enkele tips:

  1. Neem een stap terug: Voordat je reageert, bedenk dan wat je echt dwarszit en of het de moeite waard is om erover te beginnen. Dit geeft je tijd om te kalmeren en je gedachten te ordenen.
  2. Kies voor face-to-face gesprekken: Het is meestal beter om conflicten persoonlijk te bespreken. Dit voorkomt misverstanden en helpt je om de emotionele nuance van een gesprek te behouden.
  3. Gebruik videogesprekken: Als een persoonlijk gesprek niet mogelijk is, kies dan voor een videogesprek. Zo kan de ander je toon, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen zien, wat helpt om de communicatie helder en eerlijk te houden.
  4. Vermijd berichtjes bij frustratie: Verstuur geen berichten als je boos of gefrustreerd bent. Neem de tijd om eerst te kalmeren. Bewaar eventueel je berichtje en kijk na een paar uur of je het nog steeds wilt versturen. Wellicht denk je er na een korte adempauze wel anders over of formuleer jij je zin net even anders, waardoor het beter over komt.

Tips: bij ruzie met de (schoon)familie.

Foto: Canva, pixelshot

Meer over: