Vier jij kerst dit jaar bij jou thuis? Dan wil je er natuurlijk een onvergetelijk feest van maken. Het kerstdiner wordt extra bijzonder als je niet alleen aandacht aan het menu, maar ook aan de aankleding besteedt. We geven tips om lekker én feestelijk te tafelen tijdens de kerstdagen.
Het voorbereiden van het kerstdiner
Wanneer je het kerstdiner voorbereidt, is het belangrijk dat je weet wat je gasten wel en niet lusten, of ze vegetarisch of veganistisch zijn en allergieën hebben. Op basis van deze informatie stel je een kerstmenu samen. Bepaal eerst hoeveel gangen je wilt maken. Kies voor gerechten die je al eens eerder hebt gemaakt, of die je nog even kunt oefenen. Kies bij het hoofdgerecht voor 1 pronkstuk zoals kalkoen, ossenhaas, varkenshaas, of vis. Maak hier 3 tot 5 bijgerechten bij, zo is er voldoende keuze voor iedere gast. Ben je er nog niet uit welk kerstgerecht je op tafel wilt zetten of vind je het lastig om voor de juiste bijgerechten te kiezen? Bekijk hier de heerlijkste kerstrecepten voor de nodige inspiratie.
Tips om diner-stress te voorkomen
Als je weet welke gerechten je gaat maken, kijk dan of er bepaalde gerechten zijn die je van tevoren al kunt maken en bewaren. Dat scheelt je een hoop tijd en stress op de dag zelf. Zelfs als je de gerechten nog niet klaar kunt maken, kun je wel een aantal andere voorbereidingen treffen om ‘kerststress’ te voorkomen.
Doe bijvoorbeeld de boodschappen ruim een week eerder om de drukte in de supermarkt te vermijden. Haal alleen de verse ingrediënten 1 of 2 dagen van tevoren in huis. Of misschien kun je het al online bestellen en kun je het thuis laten bezorgen of alleen even op te pikken. Snijd daarnaast de dag voor het kerstdiner alvast de ingrediënten in stukjes, en bewaar deze in bakjes in de koelkast. Zo kun je op de dag zelf meteen aan de slag en is het veel leuker, makkelijker en sneller om een fantastisch kerstdiner op tafel te zetten.
Regels voor een formele tafelindeling
Wanneer je in een chic restaurant eet, dan wordt de tafel gedekt volgens bepaalde etiquette regels. Dit kun je thuis heel gemakkelijk nabootsen. De vuistregels zijn als volgt:
- Je eet van klein naar groot, en van buiten naar binnen. Oftewel: het kleine bestek, voor het voorgerecht, ligt aan de buitenzijde. Het grote bestek, voor het hoofdgerecht, moet aan de binnenzijde liggen
- De verschillende soorten borden worden gestapeld, het hoofdgerecht bord onderop, en het kleinere voorgerecht bord bovenop
- Eventueel kun je hier – afhankelijk van het aantal gangen – nog borden voor een amuse of tussengerecht tussen plaatsen. Zo lang ze maar op de goede volgorde liggen, in combinatie met het bijbehorende bestek
Accessoires voor een feestelijke tafel
Voor een feestelijk aangeklede tafel zijn er een paar dingen die je in huis moet hebben. Je kunt bij de tafelaccessoires ook kiezen voor een bepaald kleurenthema. Als je het klassieke rood-groen een beetje zat bent, zijn zwart-goud of blauw-zilver een mooi alternatief.
Tip: houd de reclamefolders voor de periode van kerst goed in de gaten. Hier haal je een heleboel inspiratie uit!
Checklist tafelversiering:
- Een feestelijk tafelkleed en eventueel een tafelloper
- Servetten
- Servethouders of -ringen
- Kandelaren met kaarsen of een lichtsnoer
- Een mooi bloem- of kerststuk
- Kerstballen of kerstdecoratie
- Een mooie karaf voor water
- Een uitgeprint menu
- Naamkaartjes met mooie letters
- Bestek, borden, schaaltjes, glazen en wijnglazen