Ga naar de inhoud

Fatbike-bende zaait angst: politie opent jacht erop

Fatbike-bende

De politie in Noord-Holland jaagt op de zogenaamde Fatbike-bende. Deze bestaat uit een groep van 50 jongeren die op hun fatbikes en e-bikes de regio rond Haarlem en Velsen onveilig maakt. Ze beroven en mishandelen willekeurige slachtoffers.

De angst onder bewoners zit er goed in. Steden waarin de bende actief is, hebben de handen ineen geslagen om de jongerenterreur aan te pakken.

Politie raadt met klem aan om aangifte te doen

De politie arresteerde onlangs enkele 15-jarige jongens op fatbikes en een e-bike voor straatroof. Ze onderzoekt of de tieners iets te maken hebben met incidenten begaan door de Fatbike-bende. “Het aangehouden 3-tal zegt op de hoogte zijn van eerder gepleegde misdrijven door de Fatbike-bende”, aldus de politie. Slachtoffers die door jongeren op fatbikes zijn beroofd of mishandeld, raadt de politie met klem aan om dit te melden en aangifte te doen.  

Zorgen over extreme intimidatie

De burgemeesters van Haarlem en aangrenzende gemeenten zijn met elkaar in gesprek gegaan over methodes om een eind te maken aan de terreur. Omdat de bende razendsnel op fatbikes en elektrische fietsen van gemeente naar gemeente racen, is het volgens de burgmeesters tijd voor een overkoepelende aanpak. Niet alleen politie en politiek, maar ook ouders zijn bezorgd over de extreme intimidatie van de groep. 

Belangrijke rol voor ouders

In Velsen en Haarlem zijn door de gemeenteraden voorstellen aangenomen, waarin ze oproepen om de Fatbike-bende aan te pakken. Concrete plannen liggen er nog niet. Per gemeente wordt gekeken wat aangepakt moet worden en op welke manier. Politie en Openbaar Ministerie zijn nauw betrokken bij de samenwerking.

De burgemeesters benadrukken dat een belangrijke rol is weggelegd voor de ouders. Er is inmiddels gepraat met de ouders van zowel de slachtoffers als daders. Zo heeft burgemeester van Velsen ouders tijdens een speciale ‘ouderavond’ op de hoogte gesteld van waar de Fatbike-bende mee bezig is en de overlast die ze veroorzaakt. 

Bronnen: NH Nieuws, Metro

Meer over: