BCC, de oer-Hollandse elektronicareus, dreigt uit ons straatbeeld te verdwijnen. Door de komst van onder andere concurrenten als Mediamarkt en Coolblue heeft het van oorsprong Amsterdamse bedrijf haar marktaandeel in huishoudelektronica niet vast weten te houden.
Oer-Hollands bedrijf weg uit ons straatbeeld
Een faillissement dreigt en wie nu voor een waterkoker, stofzuiger of televisie naar een van de BCC-filialen gaat staat voor een dichte deur. Ook voor vaste klanten of lopende contracten is de winkel voorlopig gesloten.
Afgelopen donderdag werd uitstel van betaling verleent. In veel gevallen volgt na zo’n uitstel faillissementen.
Amsterdam is de geboorteplaats van BBC
De oorsprong van BCC gaat terug tot het jaar 1945, toen Nederland langzaam opkrabbelde na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. Herman Bakker, ontslagen bij een Amsterdamse radiozaak, vanwege een gebrek aan klanten, besloot met zijn spaarzame centen een bescheiden winkelpand te huren op de hoek van de Bos en Lommerweg in West.
Met de verkoopleus ‘Beter en goedkoper’ wist hij succes te boeken. Samen met zijn zoons Carel en Coos opende Herman in 1962 een 2e filiaal van Radio West in de hoofdstad.
BCC winstgevend bedrijf met 23 filialen
Toen Carel en Coos de leiding overnamen, werd de naam veranderd in BCC: Bakker Cash & Carry. Het bedrijf groeide uit tot een prominente elektronicaketen in West-Nederland. In 1990 traden de broers terug uit de directie en verkochten 40 procent van de aandelen aan investeerder NPM. In 1997 werd BCC verkocht aan het Engelse retailconcern Kingfisher voor maar liefst 105 miljoen gulden. Destijds was BCC winstgevend, met een nettowinst van 8 miljoen gulden en 23 filialen in de Randstad.
De elektronicabranche kent felle concurrentie
De elektronicabranche kent felle concurrentie, waaronder de grote speler Megapool, wat resulteerde in druk op de marges. Ondanks verschillende gedaantewisselingen van de eigenaar investeerde Kingfisher de jaren daarop vele 10-tallen miljoenen in BCC. In 2015 werden door overnames nog 18 filialen toegevoegd, waaronder winkels in Zuid-Nederland van de formules Harense Smid, Mikro-Electro en It’s Electronics.
BCC weer in Nederlandse handen
In 2020 kwam het verlieslatende BCC weer in Nederlandse handen. Het Amsterdamse Mirage, destijds eigenaar van Blokker, Intertoys en Big Bazar, verwierf de keten voor een bescheiden bedrag. Echter, BCC bleef kwakkelen, eerst door de impact van de coronacrisis en daarna door de sterk stijgende inflatie. Kostenbesparingen boden weinig verlichting. Mirage Retail Group liet eerder weten BCC te gaan verkopen, zodra de tijd daar rijp voor was.
Ontslag dreigt voor 1100 medewerkers
Nu hangt het faillissement boven het hoofd en ontslag voor de ruim 1100 medewerkers in bijna 60 vestigingen verspreid over het land. In Amsterdam zijn nog 3 filialen te vinden: Gelderlandplein, Buikslotermeerplein en Bilderdijkstraat. Het verdwijnen van BCC betekent een verlies voor het nationale winkellandschap. Met het verdwijnen van BCC dooft ook een stuk van onze Hollandse ondernemingsgeest.
Hangt ontslag ook boven jouw hoofd? Pak je rechtsbijstandverzekering erbij voor juridische hulp of neem contact op met het Juridisch Loket.
Berichtgeving over het faillissement van BCC
De klant is altijd de laatste die over een naderend faillisement wordt geïnformeerd! Die heeft geen voorkennis!
— Mischa (@Papa_Mischa) September 15, 2023
Leveranciers kunnen dat al veel eerder zien aankomen adhv betalingsgedrag vd afnemer. https://t.co/sUUiiOjcqp
Bronnen: Parool, AD