Ga naar de inhoud

Is face taping de niet-chirurgische oplossing tegen rimpels?

Face taping

Face taping, of beauty taping, is een Aziatische schoonheidstechniek die de wereld verovert. Het is vooral populair is geworden nadat het in 2022 een trend werd op TikTok. Het is een goedkoop alternatief voor cosmetische ingrepen zoals ‘facelifts’ of ‘fillers’. Het helpt gezichtscontouren te definiëren en te verbeteren. Het is een niet-invasieve methode om het uiterlijk van de huid te verbeteren.

Dit betekent dat er geen (chirurgische) ingrepen aan te pas komen die de huid binnendringen. Het is niet geheel zonder risico, lees daarom verder.

Hoe werkt face taping?

Face taping, is een techniek waarbij stukjes tape op het gezicht worden geplaatst om bepaalde delen van het gezicht tijdelijk te liften of te verstevigen. De tape wordt meestal gebruikt op de neus, wangen, kin en hals om een tijdelijk verjongend effect te creëren en om fijne lijntjes en rimpels te verminderen.

Verschillende beauty tapes op de markt

Er zijn verschillende soorten tape die je gebruikt voor face taping, zoals medische tape, sporttape en zelfs speciale tapes die zijn ontworpen voor cosmetisch gebruik. De tape breng je aan op een schone en droge huid en kan enkele uren tot een hele dag blijven zitten. Uiteraard is dat afhankelijk van de tape en de huidgevoeligheid.

Face taping is minder veilig dan je denkt

Hoewel beauty taping als relatief veilig wordt beschouwd, zijn er wel risico’s verbonden aan deze techniek. Het veroorzaakt bijvoorbeeld huidirritatie, roodheid en uitslag als het te strak of te lang wordt gedragen. Het is daarom belangrijk om de tape voorzichtig te verwijderen en de huid goed te hydrateren na gebruik. Cosmetisch chirurg dr. Murray uit Australië waarschuwt in onderstaande TikTok-video voor het gebruik van tapes in het gezicht. Hij beweert dat wanneer je, in het bijzonder de oudere huid, steeds strak trekt de huid op termijn juist sneller en meer verslapt, omdat je het steeds oprekt. 

Tekst gaat onder de video verder.

@absolutecosmeticmedicine

Dr Murray is back to discuss another important topic – Celebrities using Face Tape ✍️ #bellahadid #skintape #facetape #cosmeticdoctor #perthcosmeticclinic

♬ Young Folks – Shindig Society

Beauty taping geen nieuwe trend

Het gebruik van beauty tape is al eeuwenoud. Het gebruik ervan is de afgelopen jaren wel gestegen door sociale media en beroemdheden die deze techniek hebben omarmd. De techniek lijkt zijn oorsprong te hebben in Azië. In die landen, en met name in Zuid-Korea en Japan, is de druk om er jeugdig uit te blijven zien erg hoog. Supermodel Bella Hadid gaf bij de opmars van de beautytrend deze nog een extra duwtje, als ze haar lezers prijsgeeft dat ze ook face tape gebruikt. In de Voque van april 2022 blogt ze: “Nee ik heb geen facelift laten doen, of iets anders, ik heb face tape gebruikt!”

Geen bewijs voor huidverbetering 

Hoewel je direct het effect ziet bij gebruik van face tape overdag is er vooralsnog geen bewijs geleverd dat het ophouden van de tape tijdens het slapen ervoor zorgt dat je op termijn minder rimpels krijgt dan mensen die nooit tape gebruiken. 

Uitproberen? Vraag eerst om advies professional

Beauty tape is geen vervanger is voor een gezonde levensstijl zoals een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Het is altijd het beste om gezondheids- en schoonheidsproblemen te bespreken met een gekwalificeerde professional.

Bronnen: dr Jetske Ultee, hypebae.

Meer over: