Ga naar de inhoud

Extreme hitte: vakantielanden roepen noodtoestand uitcorona

Update:
Hittegolf Marokko en Zuid-Europa

De Marokkaanse overheid heeft besloten noodmaatregelen te treffen vanwege de aanhoudende hittegolf in het land. De thermometers hebben bijna de 50 graden aangetikt, wat zorgt voor levensbedreigende omstandigheden. Bovendien zijn er ruim 20 mensen omgekomen als gevolg van de extreme hitte, wat de ernst van de situatie benadrukt.

Hittegolf eist slachtoffers

Naast de hoge temperaturen, hebben ook de droogte en het tekort aan water de problemen vergroot. Mensen kunnen moeilijk toegang krijgen tot koelere gebieden en de infrastructuur is niet berekend op dergelijke hitte. De gezondheidszorg staat onder druk door het toenemende aantal patiënten met hitte-gerelateerde gezondheidsproblemen. Het is duidelijk dat Marokko zich in een ongekende crisis bevindt.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Hoe staat het in andere vakantielanden?

Niet alleen Marokko lijdt onder de hitte. Andere mediterrane landen zoals Spanje, Italië en Griekenland hebben ook te maken met ongewoon hoge temperaturen. In Spanje zijn de temperaturen op sommige plaatsen boven de 45 graden gekomen. Dit leidt tot bosbranden, evacuaties en een toename van ziekenhuisopnames door hitte-uitputting en andere aan hitte gerelateerde aandoeningen.

Italië en Griekenland

In Italië raakt de hittegolf ook de landbouwsector zwaar. De oogst van sommige gewassen is mislukt vanwege de droogte en dit heeft directe economische gevolgen. In Griekenland worden toeristische trekpleisters gesloten om de lokale bevolking en toeristen te beschermen tegen de gevaarlijk hoge temperaturen. Het lijkt erop dat de mediterrane regio zich moet aanpassen aan een toekomst waarin dergelijke extreme weersomstandigheden vaker zullen voorkomen.

Voorbereiding op de toekomst

Overheden van de getroffen landen nemen maatregelen om de gevolgen van de hitte te mitigeren. Deze maatregelen omvatten onder andere het opzetten van koelcentra, waterdistributiepunten en voorlichting aan de bevolking over hoe ze zich kunnen beschermen tegen de hitte. Deze initiatieven kunnen levens redden en de impact van toekomstige hittegolven verkleinen.

Medische noodmaatregelen in Marokko

De Marokkaanse overheid heeft snelle actie ondernomen door noodmaatregelen in te voeren om de impact van de extreme hitte te beperken. In de zwaarst getroffen regio Béni Mellal-Khénifra zijn extra medische teams ingezet, inclusief artsen, verpleegkundigen en ambulancepersoneel, om de stijgende vraag naar medische hulp te verzachten. De bevolking wordt ook aangespoord om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals voldoende water drinken en binnen blijven tijdens de heetste uren van de dag om verdere slachtoffers te voorkomen.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Impact op de watervoorziening

Naast de levensbedreigende hitte kampt Marokko ook met ernstige droogte- en waterschaarsteproblemen. Deze situatie dwingt de overheid om strikte beheersmaatregelen te treffen, zoals het sluiten van openbare zwembaden en wasstraten. De recente voltooiing van een grote ontziltingsinstallatie is een stap in de goede richting, maar de druk op de watervoorraden blijft toenemen. De Marokkaanse landbouwsector, die essentieel is voor de economie en werkgelegenheid, lijdt zwaar onder de aanhoudende droogte, wat resulteert in verminderde oogsten en migratie van plattelandsbewoners naar stedelijke gebieden.

Meer over: