Ga naar de inhoud

Verpleegkundigen ontdekken exotische vrucht tegen obstipatie

Update:
Obstipatie

Van generatie op generatie delen families vaak allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om de stoelgang te verbeteren. Een bekend advies is bijvoorbeeld het eten van pruimen als je last hebt van obstipatie. De natuurlijke vezels en suikers in pruimen stimuleren de darmen en bevorderen zo de stoelgang.

Dit is een beproefde methode die door velen wordt geprezen vanwege de effectiviteit, maar 2 verpleegkundigen hebben nu een betere oplossing gevonden. Hun bevindingen worden ondersteund door wetenschappelijke onderzoeken.

Nieuwe ontdekking door verpleegkundigen

Verpleegkundigen Stephie van Uden en Anna Veerle van den Hoogenband hebben echter iets bijzonders ontdekt: een exotische vrucht die nog beter blijkt te werken bij obstipatie. De kiwi. Door hun werk in de zorg kwamen ze regelmatig in aanraking met patiënten die kampen met constipatieproblemen. Gedreven door de wens om hun patiënten op de best mogelijke manier te helpen, besloten ze op zoek te gaan naar alternatieven voor de traditionele pruim.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Wat is obstipatie?

Obstipatie, ook wel verstopping genoemd, is een veel voorkomend probleem waarbij de ontlasting hard en droog is, waardoor het moeilijk is om naar het toilet te gaan. Dit kan gebeuren door een combinatie van factoren zoals een ongezond dieet met te weinig vezels, onvoldoende beweging, stress en soms medicijngebruik.

Wetenschappelijke onderzoeken

Constipatie, verstopping of obstipatie. Hoe je het ook noemt, moeite hebben met ontlasten is vervelend. Vaak spelen leefstijlfactoren een rol bij een moeizame of pijnlijke stoelgang, zoals een gebrek aan vezels, te weinig beweging en onvoldoende vochtinname. Naast de ervaringen van deze 2 verpleegkundige zijn er diverse wetenschappelijke onderzoeken gedaan die ook de laxerende werking van kiwi’s hebben bestudeerd:

  • Een studie met 60-plussers liet een groep 3 weken lang 1 kiwi per 30 kilo lichaamsgewicht eten, terwijl een controlegroep geen kiwi’s kreeg. Na 3 weken wisselden de groepen. De resultaten toonden aan dat de stoelgang van de kiwi-etende groep verbeterde: de ontlasting was volumineuzer, zachter en de frequentie van toiletbezoek nam toe.
  • Een andere studie gaf mensen met chronische constipatie 2 keer per dag een kiwi, wat na 4 weken ook leidde tot een verbeterde stoelgang. Een soortgelijke studie bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) gaf dezelfde positieve resultaten.
  • Een ander onderzoek richtte zich op het verminderen van een opgeblazen gevoel door kiwi’s. Kiwi’s, vooral de groene variant, bevatten actinidine, een spijsverteringsenzym dat eiwitten uit vlees en zuivel sneller afbreekt. Dit onderzoek toonde eveneens een positief effect op de vertering aan.

Vezelrijk dieet

Uit bovengenoemde studies blijkt dat kiwi’s inderdaad goed zijn voor de stoelgang. Vezelrijk fruit in het algemeen speelt een cruciale rol bij een gezonde stoelgang, doordat vezels water naar het maagdarmkanaal brengen, wat de ontlasting volumineuzer en zachter maakt, waardoor deze makkelijker door de darmen glijdt.

Kiwi’s bevatten veel vezels en andere gezonde stoffen; groene kiwi’s bevatten zelfs iets meer vezels dan gele. Een middelgrote kiwi (76 gram) bevat 2,3 gram vezels. Ook andere vruchten zoals blauwe bessen, peren, appels en bananen zijn rijk aan vezels. Ananas en papaja bevatten daarnaast enzymen die helpen eiwitten af te breken.

Verpleegkundigen delen hun kennis

Stephie en Anna zijn inmiddels begonnen met het delen van hun bevindingen met collega’s in de zorg en met hun patiënten. Ze moedigen mensen aan om deze exotische vrucht een kans te geven als ze last hebben van obstipatie. Hoewel pruimen een beproefde methode blijven, biedt de kiwi een smakelijk en effectief alternatief dat voor veel mensen verlichting kan brengen. Deze ontdekking onderstreept het belang van innovatie en openstaan voor nieuwe oplossingen in de gezondheidszorg.

Meer over: