Na de slavernij brengt een ander onrecht nu de Hindoestaanse gemeenschap in beroering. Nazaten willen excuses van koning Willem-Alexander. Hun voorouders leden onder uitbuiting op Surinaamse plantages.
Historische onrecht aangekaart
Hindoestaanse contractarbeiders, of koelies, troffen geen vrijheid in Suriname. Zij werden na de slavernijafschaffing naar Surinaamse plantages gebracht. Daar leefden ze onder zware omstandigheden. Vooraanstaande leden van de Hindoestaanse gemeenschap benadrukken dit onrecht. Zij hebben hun stem laten horen in een open brief.
Oproep aan de koning
De brief richt zich direct aan koning Willem-Alexander. De afzenders vragen niet alleen erkenning van het leed. Ze willen ook dat hij publiekelijk excuses aanbiedt. Dit zou een belangrijke stap kunnen zijn in het helen van oude wonden binnen de gemeenschap.
Herkomst van het woord koelie
Het woord ‘koelie’ vindt zijn oorsprong in het Chinese ‘kuli’, wat simpelweg ‘arbeider’ betekent. Het werd gebruikt om Chinese contractarbeiders te benoemen die werden verscheept naar verschillende delen van de wereld tijdens de koloniale periode. Deze arbeiders werkten onder vaak erbarmelijke omstandigheden op plantages, mijnen en spoorwegen. Hun verhaal belicht de complexe dynamiek tussen migratie, arbeid en kolonialisme in de geschiedenis.
Hindoestaanse gemeenschap en koelies
De geschiedenis van de hindoestaanse gemeenschap is nauw verweven met die van de koelies. Tijdens het tijdperk van contractarbeid zijn talloze Indiërs, hoofdzakelijk van hindoestaanse afkomst, geworven als contractarbeiders en overgebracht naar diverse uithoeken van de wereld. Vooral Britse koloniën zoals Suriname, Guyana, Trinidad en Tobago, Fiji, Mauritius en andere Caribische gebieden waren bestemmingen.
De tekst gaat onder de video verder >>
Uitbuiting en abominabele arbeidsomstandigheden
Op de plantages, vooral die van suiker, en bij andere arbeidsintensieve projecten zoals spoorwegaanleg, werden hindoestaanse contractarbeiders ingezet. Net als hun collega-koelies zijn ze geconfronteerd met uitbuiting, abominabele arbeidsomstandigheden en beperkte rechten. Velen werden onder valse voorwendselen gerekruteerd en leefden onder erbarmelijke omstandigheden.
Blijvende invloed op de samenleving
Desondanks toonden de hindoestaanse gemeenschappen veerkracht en wisten ze te overleven in hun nieuwe thuislanden. Ze koesterden hun culturele identiteit, taal, religie en tradities, en oefenden een blijvende invloed uit op de samenleving, cultuur en economie van veel van deze landen.
Na de periode van contractarbeid droegen hindoestanen bij aan diverse aspecten van de samenlevingen waarin ze zich vestigden, zoals politiek, onderwijs, zaken en cultuur. Tegenwoordig vormen hindoestanen een substantieel deel van de bevolking in hun geadopteerde landen, en hun erfgoed blijft een levendige en essentiële component van de nationale identiteit aldaar.
Bron: AD. Foto: RVD.