Ga naar de inhoud

Evenwichtsproblemen: de oorzaken van duizeligheid en draaierigheid

Evenwichtsproblemen, evenwichtstoornis, duzielig, draaierig

Voel je je soms draaierig? Verlies je je evenwicht wel eens? Dit heeft te maken met je evenwichtsorgaan. Maar het kan ook een andere oorzaak hebben. We zetten de meest voorkomende oorzaken van evenwichtsproblemen op een rijtje.

Is je evenwichtsorgaan in de war?

Het evenwichtsorgaan is een piepklein orgaan, diep in het binnenoor. Het ziet eruit als een roomboterkrakeling: 3 halve cirkels die over elkaar heen liggen. Daarom heet het ‘het labyrint’. Het registreert draaibewegingen van het hoofd in verschillende richtingen. Dat doen die halve cirkels met de vloeistof die in het evenwichtsorgaan zit. Draai je je hoofd, dan draait die vloeistof mee, en zo neem je waar. De hersenen verwerken die informatie samen met wat ze van de ogen en de spieren doorkrijgen, om te bepalen wat er gebeurt en wat je spieren moeten doen om de boel in balans te houden.

Zo werkt je evenwichtsorgaan. Tekst gaat onder de video verder >>

Ontsteking van het evenwichtsorgaan

Een flinke griep heeft vaak invloed op je evenwichtsorgaan. Soms ontsteekt het evenwichtsorgaan dan. De vloeistof stroomt dan niet goed door, de halve cirkels werk niet goed meer en je hersenen krijgen onjuiste informatie. Je wordt draaiduizelig, waarbij je het lijkt of de kamer om je heen tolt. Zo’n duizeling duurt een paar minuten tot een paar uur. Kruip in zo’n geval lekker in bed en hou je kalm, dan gaat het in de meeste gevallen snel beter.

Ineens opstaan veroorzaakt evenwichtsproblemen

Dit herken je vast bij evenwichtsproblemen: je staat te snel op en wordt dan draaierig. Je ziet allemaal sterretjes en je krijgt een licht, zweverig gevoel in je hoofd. Dat heeft te maken met een plotselinge daling van je bloeddruk. Met een medische term heet dit: initiële orthostatische hypotensie. Als je haastig opstaat, gaat door de zwaartekracht een deel van je bloed naar je benen. Je hart krijgt een beetje tekort, waardoor er in je slagaderen even een lage bloeddruk ontstaat. Je lichaam corrigeert dat heel snel, door bloedvaten een beetje samen te trekken en de hartslag te verhogen. Heb je hier vaak last van? Zorg er dan voor dat je genoeg drinkt en spring niet als een duveltje uit een doosje te snel op uit je stoel of uit bed. Eerst even wiebelen met voeten en benen helpt al een beetje. En verder: rustig aan en meet je bloeddruk op.

Medicijnen, bloeddruk

Er is nog een oorzaak voor evenwichtsproblemen: medicijnen. Sommige medicijnen hebben draaierigheid en duizeligheid als bijwerking, zoals antidepressiva en zware pijnstillers. Ook mensen met een hoge of juist een lage bloeddruk zijn soms draaierig. Een hoge bloeddruk kan ook hoofdpijn-klachten geven en een wazige blik. Een lagere bloeddruk zorgt soms voor vermoeidheid en zelfs flauwvallen. Iets om in de gaten te houden, want zowel hoge en lage bloeddruk hebben meer implicaties dan alleen duizeligheid.

Grijp je vast bij evenwichtsproblemen

Word je ineens heel erg draaierig? Waarschijnlijk grijp je je automatisch vast aan een tafel of een stoel. Als het kan, ga je even zitten. Zelfs op de grond zitten is prima. Daarmee voorkom je dat je omvalt. Neem rust. Als het goed is, voel je de draaierigheid snel wegtrekken. Blijf je hier last van houden? Natuurlijk neem je dan contact op met de huisarts of een specialist. 

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een deskundige.

Bronnen: Duizeligheidscentrum, kenniscentrum duizeligheid.

Meer over: