Ga naar de inhoud

Is het songfestival nog wel van deze tijd? Overzicht opvallende commoties

Eurovisiesongfestival 2024, Rapper Nemo The Code

Vriend en vijand van het Eurovisiesongfestival 2024 werd het afgelopen weekend bedolven onder het nieuws. Van een Eurovisiesongfestival, zoals wij het in onze kinderjaren beleefden, is niets meer terug te vinden. Het oorspronkelijke liedjesfeest is verleden tijd. Was deze editie een politieke freakshow?

Eurovisiesongfestival 2024 een politieke freakshow?

Doet Nederland volgend jaar nog wel mee met het Eurovisie Songfestival, na de diskwalificatie van Joost Klein? Dat is het eerste wat we dachten. En we zijn niet de enigen.

Voor de mensen die hun oren en ogen het afgelopen dagen stijf dicht hielden vanwege alle drama rondom het Eurovisiesongfestival 2024, of liever naar het Noorderlicht keken, zetten we de opvallende hoogtepunten en dieptepunten voor je op een rij.

Winnaar Eurovisiesongfestival 2024: Zwitserland

De winnaar van het Eurovisiesongfestival 2024 was 11 mei rapper Nemo, die uitkwam voor Zwitserland met het nummer The Code. Het nummer gaat over de identiteit van de zanger die non-binair is.

Bekijk hier het winnende liedje van rapper Nemo met The Code en lees daarna verder >>

We zien steeds vaker soortgelijke thema’s voorbijkomen, waardoor het (naar horen zeggen) steeds meer lijkt op een gay pride festival voor de lhtbiq+ community is, dan een muzikaal feest. Veel royaltyverslaggevers lieten ook hun commentaar horen. Zo ook Gerard Joling die zelf in 1988 deelnemer was.

De tekst gaat verder onder het X-bericht >>

Kritiek op deelnemer Israël

Op de sociale media lazen we – naast het kritiek op de deelname van de meest bizar uitgedoste personages ook veel kritiek op deelname van Israël.

Mensen waren van mening dat het ongepast is dat Israël meedeed in tijden van oorlog in Gaza. Een groot deel van het publiek riep dan ook op tot boycot van Israël. De stad Malmö werd overspoeld met pro Palestina/anti-bezettingsdemonstranten (waaronder ook de bekende klimaatactivist Greta Thunberg).

Lees verder onder het X-bericht >>

De European Broadcasting Union (EBU) liet Israël wel deelnemen: voor het verbindende karakter van het muziekfestival.

Aan de 68ste editie deden in totaal 37 leden mee van de Europese Radio-Unie en het land down under Australië (De aussies bereikten de halve finales helaas niet).

De top 10 van de landen die deelnamen aan de finales in 2024:

  1. Zwitserland
  2. Kroatie
  3. Oekraïne
  4. Frankrijk
  5. Israel
  6. Ierland
  7. Italie
  8. Armenie
  9. Zweden
  10. Portugal

Bekijk hier de samenvatting van de avond en lees daarna verder >>

Diskwalificatie Joost Klein

En leuk festival werd het al helemaal niet voor Nederland, met de diskwalificatie van Joost Klein. Veel mensen voelden zich zeer ongemakkelijk tijdens het kijken naar de finale of keken als protest helemaal niet.

Er zijn mensen die Joost volgend jaar het liefst terugzien op het podium in Zwitserland, zoals je hieronder leest >>

Joost Klein was wel/niet gewelddadig

Joost Kleine zou naar afloop van zijn optreden een cameravrouw voor het Songfestival hebben bedreigd. Volgens AvroTros maakte Klein enkel een bedreigende beweging, nadat hij meermalen vroeg om niet gefilmd te worden. Er zou geen fysiek contact zijn geweest.

Heel veel fans en ook AvroTros, vinden het onterecht dat Klein niet mocht deelnemen aan de finales vanwege het incident met de journalist. AvroTros deed daarover uitgebreid verslag en deelden zaterdagavond ook geen punten uit.

De tekst gaat verder onder het statement van AvroTros >>

Een Zweedse krant, de Aftonbladet, deelde zondag een ander verslag van het incident. De krant meldde dat bij het bewuste incident, na afloop van het optreden met Europapa en waarbij een fotografe betrokken zou zijn, Klein zou de camera van de journalist hebben weggeduwd en de dame bedreigd. De camera zou daarbij zijn beschadigd. De krant voegde eraan toe dat anonieme getuigen zagen dat Klein zich op dat moment agressief gedroeg.

Na het incident bleef het stil rondom de zanger. Hij verwijderde zijn volgers op Instagram en heeft nog niets nieuws geplaatst.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht >>

Joost Klein besloot na afloop van de finale nog wel naar de afterparty in de EuroClub te gaan, waarvan je de beelden hieronder kan zien. Daarna nam hij een privévliegtuig terug naar Nederland.

En daar vinden mensen natuurlijk ook weer van alles van, zoals gisteravond in de show Even Tot Hier te zien was.

Stopt Nederland met het Eurovisiesongfestival?

Stopt Nederland met het Songfestival, na de diskwalificatie van Joost Klein? Daar kunnen we op dit moment nog geen uitspraak over doen. Wij gaan het in elk geval de komende tijd nauwlettend in de gaten houden.

Misschien dat het weer tijd is het festival ‘oud leven’ in te blazen en denken terug aan lieve liedjes zoals:

  • Waterloo van ABBA
  • Euphoria van Loreen
  • Ding-A-Dong van Teach In
  • Hold Me Now van Johnny Logan
  • Jáime La Vie van Sandra Kim

Voorgaande jaren werden de liedjes ook alleen in de taal van het afkomstige land gezongen. Vanaf 1999 werd deze restrictie opgeheven en mochten liedjes weer in elke taal geschreven en gezongen worden. Met als gevolg dat heel veel liedjes in het Engels gezongen worden. Dit maakt het ook minder authentiek en uniek. Toch?  

En misschien mogen volgend jaar dan alle zangers en zangeressen uit alle hoeken en gaten van de hele wereld meedoen? Dan is de discussie over welk land nu wel en niet mag meedoen ook van de baan en houden we onze kleinkinderen weer de hele avond op (en zonder ze na afloop een nachtmerrie te bezorgen).

De echte fans gaan deze editie sowieso niet snel vergeten!

Bekijk hier nog de live-uitzending met Joost Klein in de 2e halve finale in Malmö >>

Hoofdfoto: Martin Sylvest Andersen/Getty Images.

Meer over: