De Europese Centrale Bank (ECB) biedt Europese burgers de unieke mogelijkheid om deel te nemen aan een stemronde over het ontwerp van de nieuwe eurobiljetten. Een gedetailleerde enquête, bestaande uit 7 uiteenlopende thema’s, is voorgelegd aan de inwoners van Europa.
Voorkeurthema’s nieuwe bankbiljetten: natuur, cultuur en democratie
Tussen 10 juli en 31 augustus van dit jaar krijg ook jij de kans om te stemmen en zo invloed uit te oefenen op het uiterlijk van de toekomstige bankbiljetten. In een representatieve peiling werd onlangs, door het onafhankelijke informatieplatform Bank.nl, vastgesteld welk ontwerp de voorkeur geniet onder Nederlandse burgers.
Christine Lagarde, de president van de ECB, benadrukt het belang van betrokkenheid van de Europese bevolking bij het selectieproces van het nieuwe biljetontwerp. Met deze intentie is afgelopen maandag de enquête officieel gelanceerd in heel Europa. In de vragenlijst worden de inwoners uitgenodigd om hun mening te geven over elk thema en te motiveren waarom zij een bepaalde keuze maken. Uiteindelijk komt daar 1 winnend ontwerp uit rollen.
3 thema’s strijden om de 1e plaats
Opmerkelijk genoeg blijkt uit de representatieve peiling van Bank.nl dat 3 thema’s met elkaar strijden om de 1e plaats, ongeacht het feit dat het definitieve thema door alle Europese stemmers wordt bepaald.
1. Europese waarden op eurobiljetten
Het overgrote deel van de respondenten (23,5 procent) kiest voor het thema ‘Europese waarden weerspiegeld in de natuur‘, waarbij de ECB een illustratief voorbeeld geeft van de symboliek binnen dit thema. Hierbij zou de waarde van ‘democratie’ aan de ene kant van een biljet afgebeeld kunnen worden, als het Europese Parlementsgebouw. Aan de andere kant kan een natuurlandschap (zoals een strand) verschijnen, waarbij elke zandkorrel benadrukt dat Europese burgers samen het geheel vormen.
2. Europese cultuur op eurobiljetten
Een ander aantrekkelijk thema, ‘Europese cultuur’, volgt op de voet met slechts 1,3 procent verschil. De ECB focust bij dit thema op monumenten, kunstwerken, literatuur, muziek, wetenschap en de makers ervan. Bijvoorbeeld een Europees kunstwerk in combinatie met de bijbehorende kunstenaar op 1 biljet. Hierbij krijgen onze Nederlandse kunstenaars, zoals Rembrandt of van Gogh, een plek op het biljet.
3. Vogel populair op eurobiljetten
Daarnaast zijn vogels als 3e populair met het thema ‘vogels: vrij, veerkrachtig en inspirerend’ (19,2 procent). De ECB illustreert voor dit thema een Europese vogel. De kleur van de vogel en het bijbehorende seizoen of landschap komen dan terug op het briefgeld. Denk bijvoorbeeld aan een uil in een winterlandschap. Misschien keert ook de snip weer terug in onze portemonnee. Deze watervogel stond eerder op het briefje van 100 gulden.
Vrijheid van meningsuiting niet populair
De thema’s ‘de toekomst is aan jou’ (2,6 procent), waarbij een silhouet en diverse elementen uit de wetenschap symbool staan, en ‘ons Europa, onszelf’ (7 procent), waarbij bijvoorbeeld een mond de vrijheid van meningsuiting moet symboliseren, zijn het minst in trek.
De thema’s ‘handen: samen vormen we Europa’ en ‘rivieren, de levensaders van Europa’ scoren respectievelijk 14,9 en 10,6 procent, wat een iets beter resultaat is.
Na 2e ronde worden de ontwerpen gemaakt
De 2e ronde is de ontwerpronde. Ook dan mag jij opnieuw je stem uitbrengen: kies jouw favoriete ontwerp. Naar verwachting beslist de ECB in 2026 definitief over het ontwerp en horen we tegen die tijd wanneer de nieuwe bankbiljetten in de pinautomaten zitten.
Stem je mee over de nieuwe bankbiljetten? Bezoek de website van de Europese Centrale Bank. De enquête loopt nog tot 31 augustus 2023.
Bron: Bank.nl