Ga naar de inhoud

Etiquette bij een diner met de koning

Update:
Staatsbanket

Bij een staatsbezoek hoort ook een officieel diner. Maar wat doe je als je aan tafel zit met de koning? Het begint al bij de uitnodiging die je ontvangt. Het is belangrijk om deze zorgvuldig te lezen. Is het een lunch of een galadiner? Wat is de datum en op welk tijdstip? Controleer ook of er een dresscode is.

De kans is niet groot dat we aan tafel mogen schuiven met koning Willem Alexander, maar mocht het je ooit overkomen, dan weet je alvast waar je op moet letten.

Dresscode: stijlvol en passend

De dresscode staat meestal duidelijk vermeld op de uitnodiging. Bij Black Tie draag je als man een klassieke smoking en als vrouw een elegante galajurk. Bij Tenue de Ville wordt formele kleding verwacht, zoals een net pak voor heren en een stijlvolle jurk of mantelpak voor dames. Zorg ervoor dat je outfit tot in de puntjes verzorgd is. Als je twijfelt over de dresscode, kun je altijd contact opnemen met de Dienst van het Koninklijk Huis voor verduidelijking.

Wees punctueel

Te laat komen bij een koninklijke gelegenheid is een grote misstap. Kom stipt op tijd, maar arriveer niet meer dan 10 minuten te vroeg. Wacht na binnenkomst op aanwijzingen om plaats te nemen.

Wacht met plaatsnemen

Wanneer je arriveert bij het banket, wijzen medewerkers je de weg naar je plaats. De opstelling is vooraf bepaald en de eregasten zitten op speciale plekken. Neem pas plaats aan tafel nadat de koning heeft plaatsgenomen. Dit toont respect voor het protocol. Begin ook pas met eten zodra de koning zijn eerste hap heeft genomen.

De juiste aanspreekvormen

De koning spreek je aan met ‘Majesteit’ en daarna eventueel met ‘Sire’. Koningin Máxima spreek je aan als ‘Majesteit’ of ‘Mevrouw’. Houd het respectvol en formeel.

Tafelmanieren

Tijdens het diner is het cruciaal om enkele etiquette regels te volgen. Zit rechtop en leg je handen nooit in je schoot. Je servet blijft op je schoot tot het einde van de maaltijd. Aan het begin van elke gang, wacht je met eten totdat iedereen is voorzien.

Lees ook: Etiquette: beleefdheidsregels en tafelmanieren.

Gebruik van bestek

Bij een formeel diner gebruik je het bestek van buiten naar binnen. Het broodbordje bevindt zich aan je linkerzijde, en de glazen aan de rechterkant. Plaats nooit je bestek op de rand van het bord; houd de juiste houding aan. Het is belangrijk om niet te veel alcohol te drinken tijdens het diner.

De tekst gaat onder de video verder >>

Gespreksonderwerpen

Het gesprek aan tafel dient luchtig en respectvol te zijn. Vermijd negativiteit, en ook onderwerpen zoals ziektes en politiek. Je kunt je gesprekspartner bijvoorbeeld vragen naar hun relatie tot het koningshuis. Wanneer je in gesprek bent met de koning of koningin, wacht je geduldig tot zij het woord nemen. De koning bepaalt meestal de gespreksrichting, dus volg zijn voorbeeld.

Proosten met respect

Wacht tot de koning zelf een toost uitbrengt. Proost niet uit eigen initiatief op de koning en sta op als hij dit doet. Volg zijn voorbeeld om eventuele misverstanden te voorkomen.

Lees ook: de-burgerzaal-en-staatsbezoek-voorbereidingen.

Fotografie en social media

Tijdens een koninklijk diner is het niet gepast om foto’s of selfies te maken, tenzij hier expliciet toestemming voor is gegeven. Focus op het moment en laat je telefoon in je zak of tas.

De rol van eregasten

Bij een staatsbanket is de plaats van de eregast van groot belang. De eregast, vaak iemand die zich bijzonder heeft onderscheiden op maatschappelijk of sportief gebied, zit rechts naast de gastheer of gastvrouw, meestal de koning of koningin. Deze eerbiedige plaatsing benadrukt het belang en de bijdrage van de eregast aan de samenleving, en geeft hen de kans om direct met leden van het koninklijk huis te communiceren.

Lees ook: Eten als een Royal deze kerst? Beste koninklijke recepten.

Het diner beëindigen

Verlaat de tafel pas wanneer de koning aangeeft dat het diner is afgelopen. Sta niet eerder op en wacht tot de koning vertrekt voordat je zelf de ruimte verlaat.

De betekenis van koninklijke dineretiquette

Koninklijke diners zijn niet alleen een plek voor voedsel en socialisatie, maar dienen ook als een instrument voor diplomatieke relaties tussen landen. Door deelname aan zo’n diner wordt er ook een culturele uitwisseling bewerkstelligd, waarbij de normen en waarden van de gastheer en het culturele erfgoed van het gastland worden gedeeld.

Nu weten we hoe het hoort en in zijn gang gaat zijn we klaar voor de uitnodiging, toch?

Bronnen:

NOS, foto: Rijksvoorlichtingsdienst

Meer over: