Ga naar de inhoud

Eten als een Royal deze kerst? Beste koninklijke recepten!

eten-als-een-royal

De feestdagen en samen genieten aan tafel zijn onlosmakelijk verbonden, zelfs voor Royals. Hoewel de menu’s op Paleis Huis ten Bosch of Clarence House tijdens de feestdagen geheim blijven, hebben we de afgelopen jaren wel mogen meegenieten van heerlijkheden uit koninklijke keukens. Eten als een Royal doe je zo!

Wil jij groots uitpakken deze feestdagen en je gasten trakteren op een vorstelijke kerst? Laat je inspireren door een van deze koninklijke recepten.

Een koninklijk kerstontbijt

Op zoek naar iets verrukkelijks voor het kerstontbijt, iets anders dan het traditionele kerstbrood? Probeer dan de wentelteefjes die gravin Eloise van haar moeder prinses Laurentien leerde maken, maar dan met suikerbrood. Heerlijk!

Of geef je liever een Britse twist aan je ontbijt? Probeer dan de verrukkelijke scones uit het kookboek ‘Royal Teas: Seasonal Recipes from Buckingham Palace’, het recept van chef-kok Mark Flanagan van het Britse koninklijke huis.

Koffietijd?

Bij de koffie mag iets lekkers natuurlijk niet ontbreken. We hebben ook koninklijke suggesties voor je. Op haar 49ste verjaardag deelde koningin Máxima het recept van Alfajores van dulce de leche, een Argentijnse lekkernij die haar favoriete koekjes zijn. Een traktatie om te proberen!

Lees het hele artikel over de Alfajores van Máxima.

Het Deense koninklijk huis deelde tijdens hun online adventskalender vorig jaar het traditionele koninklijke recept van Pets de Nonne, beter bekend als nonnenscheetjes. Dit koekje heeft een grappige oorsprong die teruggaat naar een Franse kersttraditie.

Als laatste suggereren we de cinnamon stars, kaneelsterren. In 2019 deelden de hofpatissiers uit het Verenigd Koninkrijk het recept van koningin Elizabeth voor deze heerlijke kerstkoekjes.

Gezond voorgerecht

Start het diner met een heerlijk, eenvoudige tomaten-groentesoep, zoals gedeeld door gravin Eloise in haar boek ‘Learning by doing’.

Koninklijk hoofdgerecht

Voor het hoofdgerecht kunnen we het recept van de beroemde Cornish pasty aanraden, zoals Camilla hielp maken tijdens haar bezoek aan chefs in opleiding in Cornwall in 2020.

Een ander aanbevolen recept komt uit het kookboek ‘Royal Teas: Seasonal Recipes from Buckingham Palace’, boordevol met gerechten uit de keuken van het Britse koninklijk huis, waaronder focaccia met gegrilde groenten, eiersalade op toast en kleine worstenbroodjes.

Het kerstmenu van de Britse Royals

Als er één ding is waar de Britse Royals niet graag van afwijken, dan zijn het wel hun tradities. Voormalig hofchef Darren McGrady, die ook voor Diana heeft gewerkt, onthult wat er allemaal in de keuken gebeurde. “Ze serveren geen ham of iets dergelijks, gewoon traditionele kalkoen. We serveren 3 kalkoenen voor de koningin, 1 voor de kinderen in de kinderkamer en nog een paar voor de 100+ bedienden, zodat iedereen een kerstmaal had.” De kalkoen werd steevast gevuld met salie en ui of kastanjes, vergezeld door bijgerechten, zoals gebakken aardappelen, aardappelpuree, pastinaak en spruitjes.

En het toetje? Ook daar wordt nooit van de traditie afgeweken: Christmas pudding (lees hieronder het recept). ’s Avonds staat er een uitgebreid buffet op het programma, nog rijker gevuld dan de lunch. Harrods neemt de foie gras en croute voor hun rekening en een hele Stilton kaas (met port) ontbreekt evenmin. ’s Avonds draait niet alles om de kalkoen, want er is ook ruimte voor ham.

Een spetterend dessert

Probeer het recept voor de traditionele Christmas pudding, gedeeld door de chefs uit Buckingham Palace in 2020. Heerlijk!

Liever geen pudding? Wat dacht je van de Victoria’s sponge cake, eens gedeeld door koningin Camilla op het Instagram-account van Clarence House. Je kunt deze cake helemaal naar eigen smaak aanpassen. Geniet ervan!

Bevalt het eten als een Royal je?

We schreven al eerder een blog artikel over dat je een dag kon eten als een koning. In dit artikel delen we de eetgewoontes van koning Charles. Ja, wij wisten ook niet dat een koning dit elke dag at.

Meer over: