Bumperkleven en smartphonegebruik staan hoog genoteerd in de top 10 van ergernissen in het verkeer. We blijven ons onverminderd opwinden over het gedrag van medeweggebruikers. Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeraar Allianz Direct. De verzekeraar vroeg ruim 1.000 Nederlanders met een autorijbewijs naar hun grootste ergernissen in het verkeer.
Al rijd je nog zo veilig, je bent in het verkeer grotendeels overgeleverd aan de rijvaardigheid van de mensen om je heen. En die valt nogal eens tegen. Dat ligt aan gebrek aan inzicht of rijtalent, vaker heeft het met het gedrag van je medeweggebruiker te maken.
Asociaal als mensen hun telefoon gebruiken
Ruim 1.000 autorijders kregen de vraag voorgelegd welk gedrag ze het meest stoort in het verkeer. Bovenaan staat bumperkleven, gevolgd door smartphonegebruik. Maar liefst driekwart van de ondervraagden vindt het asociaal als mensen hun telefoon gebruiken achter het stuur en ruim de helft vindt het vervelend als de eigen partner dit doet. Het is niet voor het eerst dat bumperkleven en telefoongebruik bovenaan staan. In een vergelijkbaar onderzoek van Allianz Direct in 2019 stonden die 2 zaken ook al bovenaan het lijstje. Onnodig links rijden staat op de 3e plaats.
Top 10 grootste ergernissen in het verkeer
- Bumperkleven
- Smartphonegebruik
- Onnodig links rijden
- Te langzaam rijden
- Te hard rijden
- Files
- Afval uit het raam gooien
- Rechts inhalen
- Omleidingen
- Snelheidsbeperkingen
Top 10 afleiding op de weg
Telefoongebruik achter het stuur is volgens velen 1 van de belangrijkste bronnen van afleiding in het verkeer. Alleen andere weggebruikers zorgen voor meer afleiding dan de smartphone, zo blijkt uit de top 10 van de grootste afleiding in het verkeer. Opvallend is dat kinderen in de auto pas op de 8e plaats van grootste afleidingen staat.
- Andere weggebruikers
- Smartphone
- Werk aan de weg
- Billboards langs de weg
- Slaperigheid
- Bijrijders
- Tegemoetkomend verkeer
- Kinderen
- Muziek
- Werk-gerelateerde zaken
Hoewel de smartphone al jaren een onlosmakelijk deel van ons dagelijks leven uit maakt en daarmee helaas ook het gebruik ervan achter het stuur, wordt er pas sinds een paar jaar grootschaliger op gehandhaafd. Met speciale mobiele camera’s op viaducten, achterhaalt de politie wie met de telefoon in de hand achter het stuur zit. Op die manier werden onlangs in 7 uur tijd honderden automobilisten met telefoon in de hand gespot. Vorig jaar werden er 115.575 boetes uitgedeeld, ruim 30.000 meer dan een jaar eerder.
Wil je niet afwachten wat er allemaal met je kan gebeuren omdat je medeweggebruiker zich misdraagt zorg dan dat je goed verzekerd de weg op gaat. Kijk hiervoor op zeker.com.
Bronnen: Autoweek en Autovisie