Ga naar de inhoud

Erfenissen leveren goede doelen miljarden op

Update:
erfenissen-goed-doel

Steeds meer Nederlanders besluiten een deel van hun erfenis na te laten aan goede doelen. Dit levert niet alleen enorme bedragen op, maar zorgt ook voor een blijvende impact op de samenleving. Hoe komt deze groei tot stand, en wat betekent dit voor de toekomst?

Steeds meer Nederlanders laten hun erfenis na aan goede doelen, wat leidt tot miljarden euro’s aan schenkingen.

Babyboomers: een generatie van nalaten

De komende jaren staan we voor een historisch moment. De generatie babyboomers, geboren na de Tweede Wereldoorlog, laat nu massaal hun vermogen na. Deze groep wordt gezien als de rijkste generatie ooit, dankzij een leven van economische groei en vermogensopbouw. Hun nalatenschappen vertegenwoordigen miljarden euro’s, waarvan een steeds groter deel naar liefdadigheidsinstellingen gaat.

Cees is in onderstaande video is daar ook 1 van. Lees daarna verder >>

Schenken bij leven: geven met een warme hand

Niet alleen via testamenten worden goede doelen ondersteund. Veel mensen kiezen ervoor om al tijdens hun leven te schenken, ook wel bekend als ‘schenken met warme hand’. Dit biedt een dubbel voordeel: gevers kunnen zelf zien hoe hun bijdrage wordt besteed, en er zijn vaak belastingvoordelen verbonden aan deze manier van doneren.

Deze trend draagt bij aan een cultuur waarin filantropie steeds zichtbaarder wordt en waarin gevers actief betrokken blijven bij het werk van goede doelen.

Testamenten steeds belangrijker

Steeds meer Nederlanders nemen goede doelen op in hun testament. Dit kan via een legaat, waarbij een specifiek bedrag of eigendom wordt nagelaten, of door een goed doel als (mede)erfgenaam aan te wijzen.

Notarissen spelen hierin een cruciale rol. Zij adviseren over de juridische vastlegging van deze wensen en wijzen op de mogelijkheden voor belastingvrij schenken aan goede doelen. Zo wordt het eenvoudiger om een deel van je nalatenschap te gebruiken om een maatschappelijk verschil te maken.

Voorbereiding op een golf van giften

Goede doelen bereiden zich voor op een enorme toename aan erfenissen. Dit vraagt om zorgvuldig beleid en efficiënt beheer van de ontvangen gelden. Organisaties moeten transparant zijn en goed kunnen verantwoorden hoe ze deze middelen inzetten voor hun doelstellingen.

Het maatschappelijke bewustzijn groeit, en steeds meer mensen zien het belang in van een nalatenschap die bijdraagt aan een betere wereld.

Bekijk hier een mevrouw die ook haar erfenis schenkt aan een goed doel en lees daarna verder >>

Invloed op beleid en ongelijkheid

De stijgende lijn in nalatenschappen roept ook vragen op over de bredere maatschappelijke impact. Terwijl erfenissen aan goede doelen bijdragen aan het welzijn van de samenleving, zet de overdracht van grote vermogens naar families de vermogensongelijkheid verder onder druk.

Experts, zoals Paul de Beer, wijzen op de noodzaak van aanpassingen in erf- en schenkbelasting om deze ongelijkheid te beperken. Een eerlijker belastingsysteem kan helpen om de maatschappelijke voordelen van deze enorme vermogensoverdracht beter te verdelen.

Foto: Canva

Meer over: