
Erfelijke aandoeningen bij rashonden vormen een steeds groter wordend probleem, met verontrustende gevolgen voor hun gezondheid. In een recente uitzending van Zembla werd het onderwerp aangekaart, waarin zelfs een foto van koningin Máxima met haar geliefde toypoedel Mambo voorbij kwam. Experts slaan nu alarm over de stijgende risico’s voor onze viervoeters.
15 jaar na Zembla’s onthullingen over de slechte gezondheid van rashonden, onderzocht het programma opnieuw of de nieuwe wetgeving daadwerkelijk heeft bijgedragen aan een verbetering van hun welzijn.
Koninklijke aandacht
In de uitzending van Zembla werd ook een foto getoond van koningin Máxima met haar hondje Mambo, een Toypoedel. De aanwezigheid van de koninklijke hond roept vragen op over de erfelijke gezondheid van dit ras, aangezien Toypoedels vaak in Nederland en België worden gezien.
De vraag is of ook dit ras vatbaar is voor de besproken genetische problemen.
Het charmante hondje van koningin Máxima
Toypoedel Mambo, het charmante hondje van koningin Máxima, heeft niet alleen de harten van de Nederlanders veroverd, maar staat ook symbool voor de liefde en zorg die rashonden vaak ontvangen.
Toch werpt de aandacht voor dit koninklijke viervoetertje een schaduw op de verborgen gezondheidsproblemen die veel toypoedels, zoals Mambo, treffen.
Terwijl de koningin trots haar trouwe metgezel tentoonstelt, blijft de vraag of deze geliefde hondenrassen wel voldoende bescherming krijgen tegen erfelijke aandoeningen.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
De ernst van het probleem
Rashonden worden vaak gekozen vanwege hun schattige uiterlijk, maar helaas lijden veel van deze honden aan erfelijke aandoeningen.
Zembla onthulde dat ten minste 25 rashondenverenigingen nog steeds toestaan om te fokken met honden die genetische problemen hebben, zoals gewrichtsproblemen en epilepsie. Deze aandoeningen worden vervolgens doorgegeven aan hun nakomelingen, wat voor veel pijn en leed zorgt.
Lees ook: Marktplaats onder vuur om illegale verkoop Scottish Fold katten.
Experts slaan alarm
Verschillende experts, waaronder dierenarts Hille Fieten, hebben hun zorgen geuit over deze praktijken. Volgens Fieten is meer dan de helft van de ziektes die in dierenklinieken worden gezien erfelijk. Sommige rassen hebben zoveel erfelijke ziektes dat fokken niet langer verantwoord is vanuit gezondheidsperspectief.
De tekst gaat onder de berichten verder >>
Kijktip! @ZEMBLA laat zien hoe het fokken op uiterlijk nog altijd zorgt voor erfelijke aaandoeningen bij honden. 15 jaar na de uitzending 'Einde van de rashond' onderzoeken de makers of er al iets is verbeterd. Onze dierenarts Kelly werkte mee.
— Dier&Recht (@DierenRecht) March 31, 2025https://t.co/N9LI2SbVVl pic.twitter.com/2YaEb8MDQq
De @Dierbescherming wil n.a.v. onze uitzending dat er naast het verbod op het fokken met zieke rashonden een 'stevige handhaving' komt. De fokkers moeten worden aangepakt. Lees meer bij @Dierbescherming: https://t.co/trfihd9V6T pic.twitter.com/MDHuUVUKzx
— Zembla (@ZEMBLA) April 1, 2025
De historische context van hondengenetica
De geschiedenis van het fokken van rashonden gaat eeuwen terug. Oorspronkelijk werden honden gefokt voor specifieke taken, zoals jagen of bewaken. Deze historische trends hebben geleid tot de sterke domesticatie en de ontwikkeling van unieke rassen met specifieke kenmerken.
Helaas heeft de nadruk op uiterlijke kenmerken zonder voldoende aandacht voor genetische gezondheid geleid tot de opkomst van erfelijke aandoeningen bij veel rassen.
10 gezondheidsklachten bij rashonden
- Benauwd door een te korte snuit (bijvoorbeeld bij mopshonden en bulldogs).
- Heupdysplasie, wat leidt tot pijn en moeite met bewegen (vaak bij grotere rassen).
- Chronische oogproblemen door te veel rimpels (zoals bij de shih tzu).
- Ademhalingsproblemen door te smalle luchtwegen (bij bijvoorbeeld de chihuahua).
- Hartproblemen door genetische aanleg (veel voorkomende klacht bij rassen als de cavalier king charles spaniel).
- Allergieën, waaronder huidirritaties en jeuk (veel voorkomende klacht bij toypoedels en cocker spaniels).
- Problemen met de gewrichten, zoals artritis of elleboogdysplasie (bij veel grote hondenrassen).
- Overgewicht door een langzame stofwisseling en te veel eten (bij bijvoorbeeld de labrador retriever).
- Tanden die slecht ontwikkelen of uitvallen (vaak bij kleinere rassen zoals de yorkshire terriër).
- Problemen met de luchtwegen door een te kleine neusgatopening (zoals bij de teckel).
Moderne genetische kennis biedt nu kansen voor fokprogramma’s die zowel op het uiterlijk als de gezondheid van de dieren focussen, een balans die broodnodig is.
De rol van wetgeving en fokpraktijken
In veel landen is er sprake van strikte regulering omtrent fokpraktijken om genetische diversiteit en gezondheid te waarborgen. In Nederland, bijvoorbeeld, houdt de Raad van Beheer toezicht op het welzijn van rashonden en tracht het welzijnsnormen te handhaven. De implementatie van gezondheidschecks en DNA-testen bij fokprocessen kan een belangrijk verschil maken.
Hoewel er nog veel werk aan de winkel is, zijn er tekenen dat de bewustwording groeit en dat er geleidelijk meer verantwoord gefokt wordt. Dit zal op lange termijn hopelijk resulteren in een gezonde genetische toekomst voor rashonden.
Als jouw hond geen stamboom heeft, maar wel een gezonde dosis energie en plezier – dan is er toch helemaal niks mis met je eigen ‘vuilnisbakkie’!
Video: Gezondheid van rashonden
Lees ook: Nederlander gearresteerd voor smokkelen illegale puppy’s.
Bronnen:
licg, Zembla