Ga naar de inhoud

Emma Kok door chronische ziekte in rolstoel, ze blijft positief

Update:
Emma Kok door chronische ziekte in een rolstoel

Zangeres Emma Kok (16) heeft via Instagram een inkijkje gegeven in de manier waarop haar chronische aandoening haar dagelijkse leven beïnvloedt. Door haar ziekte heeft ze weinig energie en maakt ze soms zelfs gebruik van een rolstoel. Emma’s strijd met haar gezondheid is een realiteit die ze niet probeert te verbergen.

Positiviteit te midden van uitdagingen

Emma Kok, bekend van haar krachtige zangstem en optredens bij André Rieu, heeft ondanks haar jonge leeftijd al heel wat uitdagingen moeten overwinnen. De laatste dagen deelde ze foto’s en verhalen met haar 1,7 miljoen Instagram-volgers die laten zien hoe ze ondanks haar ziekte geniet van de vakantie. Tussen de zonnige en paradijselijke kiekjes door, toont Emma ook openlijk de hulpmiddelen zoals de sondevoeding waarvan ze afhankelijk is.

In een van haar recente posts laat Emma zien hoe ze dit weekend in een rolstoel zit. Ze houdt het echter niet somber; met haar gebruikelijke dosis humor en optimisme weet ze haar volgers te inspireren en te motiveren. Haar eerlijkheid over haar situatie zorgt niet alleen voor bewustwording, maar laat ook de kracht van haar persoonlijkheid zien.

Emma Kok foto in rolstoel

'Als je gastroparese hebt, heb je niet veel energie. Daarom moet ik voorzichtig zijn met hoe ik mijn energie besteed. Het is een grote strijd omdat je net zoveel energie wilt hebben als iemand anders. Het is vervelend. Op dit moment besteed ik veel van mijn energie door al het zwemmen en ben ik moe. Daarom zit ik in mijn rolstoel. Godzijdank dat ik de kans kreeg om er een aan te passen.' 

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Realiteit van een jong talent

Emma’s strijd met haar gezondheid is een realiteit die ze niet probeert te verbergen. Ze gebruikt haar platform niet alleen om haar muzikale talenten te tonen, maar ook om een eerlijk en realistisch beeld te schetsen van haar leven. Ze post foto’s waarin ze, omringd door haar familie en vrienden, probeert te genieten van elk moment, zelfs als haar lichaam tegenwerkt.

Toch blijft ze strijdlustig. Emma laat zien dat de beperkingen die haar ziekte met zich meebrengt, haar levensvreugde niet kunnen wegnemen. Door haar volgers een kijkje te geven in haar dagelijks leven, geeft ze anderen die mogelijk met soortgelijke uitdagingen kampen, hoop en moed.

Een boodschap van hoop en doorzettingsvermogen

Emma’s Instagram-posts laten zien dat het leven met een chronische aandoening niet alleen bestaat uit pijn en moeilijkheden. Ze laat zien dat er altijd ruimte is voor vreugde en mooie momenten, zelfs in de moeilijkste tijden. Haar boodschap is duidelijk:

Het leven is het waard om geleefd te worden, ondanks de obstakels die je onderweg kunt tegenkomen.

Haar verhaal is een krachtig voorbeeld voor velen, vooral voor jonge mensen die met vergelijkbare problemen te maken hebben. Emma bewijst dat zelfs in een rolstoel en afhankelijk van sondevoeding, je nog steeds een leven kunt leiden vol passie en vreugde.

Lees ook: Emma Kok een opkomend muzikaal talent.

Gastroparese: Een onzichtbare vijand

Gastroparese, de aandoening waarmee Emma Kok dagelijks moet leven, is een zeldzame en invaliderende maagziekte die de natuurlijke bewegingen van de maag beïnvloedt. Hierdoor verlaat voedsel de maag trager dan normaal. Deze aandoening resulteert in symptomen zoals misselijkheid, braken, opgeblazen gevoel en voedselopname in de maag.

Het is een chronische aandoening zonder bekende genezing, wat betekent dat mensen zoals Emma hun hele leven aanpassingen moeten maken in dieet en levensstijl. Emma’s openheid over haar afhankelijkheid van sondevoeding en haar rolstoelgebruik onderstreept de dagelijkse uitdagingen die gepaard gaan met gastroparese, maar ook haar onverzettelijke veerkracht en optimisme.

De stichting Gastrostars en bewustwording

Naast haar muzikale carrière heeft Emma Kok een belangrijke stap gezet in de richting van bewustwording en steun voor anderen met soortgelijke aandoeningen. Vorig jaar richtte ze de stichting Gastrostars op, een non-profitorganisatie die zich inzet voor meer bewustwording over gastroparese en andere zeldzame maagziekten.

Bekijk haar stichting op gastrostars.nl.

Door het delen van persoonlijke verhalen en ervaringen probeert de stichting geen medeleven op te wekken, maar praktische ondersteuning te bieden aan patiënten en hun families. Emma hoopt dat niemand zich ooit nog hoeft te schamen voor het gebruik van medische hulpmiddelen zoals sondevoeding, en dat haar stichting anderen inspireert om hun eigen verhalen te delen en steun te zoeken.

Gastroparese, een vaak onbegrepen ziekte

Bron: AD
Hoofdfoto: BSR Agency / Contributor (Getty Images)

Meer over: