Ga naar de inhoud

Emile Ratelband schiet buurthuis in Berlicum te hulp na diefstal

Emile Ratelband

Toen Emile Ratelband, de Arnhemse entertainer, hoorde over de diefstal van mengpanelen in een Brabants dorpshuis, aarzelde hij geen moment. Vanuit Thailand vloog hij direct terug naar Nederland om een benefietoptreden te organiseren, vastbesloten om de gestolen mengpanelen terug te verdienen.

Zaal bijna uitverkocht

“Wim belde me op en vertelde over de diefstal. Ik zei meteen dat we binnen 2 weken een benefietavond zouden organiseren. We zorgen ervoor dat we die 25.000 euro weer bij elkaar krijgen. Ik stap op het vliegtuig en kom naar je toe” laat Ratelband weten aan het Algemeen Dagblad. En zo geschiedde het. Emile ‘Tjsakka’ Ratelband stond maandag voor een bijna uitverkochte zaal in het Beneluxtheater, onderdeel van dorpshuis Den Durpsherd in Berlicum.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Dieven sloegen op meerdere locaties toe

2 weken geleden zijn 2 mengpanelen gestolen uit het dorpshuis in Berlicum. Op verkiezingsdag drongen dieven het theater binnen en namen 2 mengpanelen ter waarde van 25.000 euro mee. “Wij bleken niet het enige theater te zijn waar mengpanelen zijn gestolen. Bij ons werden ze om half 4 ’s middags gestolen, die avond sloegen de dieven toe bij een theater in Druten, en de ochtend erna in Valkenswaard.”

In Druten zijn de daders op beeld vastgelegd terwijl ze de geluidsmixers stelen, meldde Schuurmans. De politie heeft naast deze beelden ook het kenteken van de daders. “We hopen dat ze worden gepakt, maar ik acht die kans klein. Het lijkt alsof er een roversbende in Brabant actief is.”

Ode aan out-of-the-box denken

Ratelband helpt Den Durpsherd graag, want ‘van geven word je rijk’. De show in Berlicum moest mensen uit hun comfortzone halen, vertelde Wim Schuurmans, voorzitter van het Berlicumse dorpshuis. “Emile heeft het thema van de show zelfs aangepast aan de omstandigheden. Het seminar is een ode aan out-of-the-box-denken.”

Tijdens de show werden houten planken doormidden geslagen. “Emile stuurde me daags voor de show naar de Karwei om de planken te laten zagen. De medewerker dacht nog dat het onmogelijk zou zijn om de dikke planken door midden te krijgen. Je denkt vooraf dat je het niet kunt, maar met de juiste oefening en concentratie kun je meer dan je denkt. Bezoekers mochten vrijwillig op het podium komen om de proef op de som te nemen”, voegt Schuurmans toe.

Na zaken doen ontstond een vriendschap

Schuurmans heeft zelf bijna 30 jaar geleden over gloeiend hete kolen gelopen bij een show van Ratelband. “Toen dacht ik: dit kan ik niet, dit durf ik niet. Maar ik heb het gedaan en het voelt nog steeds krachtig. Het maakt indruk, ja, ik herinner het me nog precies.” Ratelband en Schuurmans kennen elkaar al langer. Schuurmans, als ondernemer, belde Ratelband ooit om toestemming te vragen zijn foto te gebruiken. “Zo kwamen we in contact, deden zaken samen en ontstond er een soort vriendschap.”

‘Het geld komt hoe dan ook goed terecht’

Het theater in Berlicum is inmiddels weer voorzien van apparatuur. “We zijn weer back in business! We hebben een tweedehands mengpaneel kunnen kopen en zitten nu qua kosten op 70 à 80 procent van wat we nodig hebben.” Op 19 juli is er nog een benefietavond met 3 lokale artiesten. Mocht het theater nu het beoogde bedrag halen en geld overhouden, willen ze de theaters in Valkenswaard en Druten helpen. “We gaan met hen in overleg, afhankelijk van of de verzekering de diefstal dekt. Het geld komt hoe dan ook altijd goed terecht.”

Bekijk tot slot de ’25 leukste uitspraken van Emile Ratelband >>

Bron: AD

Meer over: