Ga naar de inhoud

Emigreren: wat moet je weten? Tips verhuizen naar het buitenland


Droom je over een huisje in Spanje of een chalet in Zwitserland? Zijn je plannen om te verhuizen naar het buitenland serieus? Dan heb je een hoop te regelen om te kunnen emigreren. We bespreken de voor- en nadelen en nemen een stappenplan met je door.

Voor- en nadelen emigreren

Emigreren heeft vele voor- en nadelen. Enkele van de voordelen zijn: een betere levensstandaard, de mogelijkheid om je gezin kansen te bieden die ze anders misschien niet hadden gehad, en de gelegenheid om in een land met een lager misdaadcijfer te leven.

Enkele nadelen zijn: je familie en vrienden achterlaten, opnieuw moeten beginnen in een nieuw land, en mogelijk geen werk kunnen vinden in je nieuwe woonomgeving.

Stappenplan emigratie

Er zijn veel redenen waarom mensen ervoor kiezen om te emigreren. Sommigen verhuizen voor werk of studie, anderen om dichter bij familie te zijn, de drukte ontlopen en weer anderen om met pensioen te gaan in een warmer klimaat. Wat de reden ook is, er zijn een paar dingen die je moet doen voordat je vertrekt.

Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om bepaalde documenten te vertalen naar de taal van het land waar je heen gaat emigreren. Een emigratie moet je melden bij de gemeente waar je momenteel woont als je langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat. Dit zijn nog 10 dingen waar je aan moet denken als je gaat emigreren.

Checklist emigreren:

  1. Zorg voor een geldig paspoort en visum. Afhankelijk van waar je naartoe verhuist, moet je misschien vooraf een visum aanvragen. 
  2. Regel dat bezittingen worden verscheept of verkocht. Je kunt misschien niet alles meenemen, beslis wat het belangrijkste is om mee te nemen en wat je kunt achterlaten. 
  3. Breng je bank op de hoogte van je emigratieplannen. Dit zorgt ervoor dat rekeningen en creditcards in het buitenland gebruikt kunnen worden. 
  4. Geef je nieuwe adres op: deze moet je bij de Belastingdienst opgeven, zodat zij bijvoorbeeld de post daarheen kunnen sturen. Je kan ook een contactpersoon doorgeven. Ga hiervoor naar de website van de Belastingdienst.
  5. Controleer toeslagen: als je in Nederland zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kind gebonden budget krijgt, moet je controleren of je daar ook recht op hebt als je vertrek naar het buitenland.
  6. Zorg dat je je DigiD op orde hebt, dit kan in het buitenland een hoop moeite schelen. 
  7. Organiseer je financiën. Zorg ervoor dat je genoeg geld hebt gespaard om de kosten van verhuizen en de eerste periode wonen in je nieuwe land te dekken. 
  8. Wil je blijven stemmen, registreer je dan als kiezer.
  9. Meld je bij het UWV of Sociale Verzekeringsbank als je een uitkering hebt of bij je pensioenfonds als je pensioengeld ontvangt.
  10. Neem tot slot afscheid van je familie en vrienden. Dit is misschien wel het moeilijkste deel van emigreren, maar het is ook een spannend avontuur!

Top10 emigratielanden:

  1. Duitsland
  2. België
  3. De voormalige Nederlandse Antillen en Aruba
  4. Spanje
  5. Verenigde Staten
  6. Verenigd Koninkrijk
  7. Frankrijk
  8. Australië
  9. Zwitserland
  10. Canada
    (Bron: CBS)

Waarom Duitsland nummer 1 emigratie keuze?

Misschien wel de vaakst gehoorde reden voor emigratie: huizen zijn in Duitsland aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Voor wie droomt van een leuke groene tuin en een vrijstaand huis, maar dat niet kan betalen is Duitsland een prima optie. Komt nog eens bij dat de kwaliteit vaak hoger ligt. Ook de boodschappen zijn daar goedkoper. 

Emigreren naar Spanje

Spanje staat op nummer 4 in de top 10 van emigratie landen. Veel mensen kiezen er om verschillende redenen voor om naar Spanje te emigreren. Het land biedt een heerlijk klimaat, een prachtig landschap, een vriendelijke bevolking en een ontspannen levensstijl. Er zijn ook veel mogelijkheden voor werk en studie. Voordat je naar Spanje gaat emigreren, schrijf je je bij de gemeente in Nederland uit. Het bewijs van uitschrijving heb je nodig om je vervolgens in Spanje weer in te schrijven. Ook is dit document noodzakelijk voor bijvoorbeeld de Belastingdienst en je zorgverzekering. 

Buitenland verhuizen

Een van de grootste uitdagingen van verhuizen naar het buitenland is het leren van een nieuwe taal. Als je de taal van het land niet spreekt, kan het moeilijk zijn om met mensen te communiceren en je te redden in het dagelijkse leven. Zelfs eenvoudige dingen zoals eten bestellen of de weg vragen kunnen een strijd zijn.

Een andere uitdaging van verhuizen naar het buitenland is wennen aan een nieuwe cultuur. Dingen die in je eigen land normaal zijn, kunnen in een andere cultuur als vreemd of zelfs beledigend worden beschouwd. Het kan enige tijd duren om te wennen aan zaken als andere sociale gewoonten of andere manieren van doen. Als je erover denkt om naar het buitenland te verhuizen, is het belangrijk om onderzoek te doen en voorbereid te zijn op de uitdagingen waarmee je te maken kunt krijgen. Als je bereid bent er moeite voor te doen, kan het een ongelooflijk lonende ervaring zijn.

Wat doe je met je koopwoning als je gaat emigreren?

Bij emigratie zijn er diverse opties wat betreft de huidige woning. Wat de beste oplossing is, is afhankelijk van de situatie. In de meeste gevallen wordt de woning in Nederland verkocht om zo geld vrij te maken voor een woning in het land waar je heen gaat emigreren. Een andere optie is je koopwoning aanhouden en verhuren: deze optie is mogelijk interessant voor mensen die het geld van de huidige woning niet nodig hebben om een andere woning te kunnen kopen. Met de huurinkomsten verhoog je je maandinkomen en je houdt een woning in Nederland voor het geval je ooit terug wil keren.

Meer over: