Een Elfstedentocht moeten we misschien voorgoed uit ons hoofd zetten. Afgaande op nieuwe KNMI voorspellingen, hoeven de lange ijzers in elk geval ook dit jaar niet uit het vet. De kans op de Tocht der Tochten wordt met het jaar kleiner door de opwarming van de aarde.
De laatste Elfstedentocht is alweer 26 jaar gelden. Hele generaties groeiden op zonder het Friese volksfeest waarbij in 1997 een hoofdrol was weggelegd voor spruitjeskweker Henk Angenent. In 2012 kwamen we voor het laatst dichtbij een Elfstedentocht. Het scheelde enkele centimeters ijs. Het ging sneeuwen. Dat dempte de ijsgroei.
Nederland warmt 1,7 graad op
Ondertussen blijft de temperatuur op aarde stijgen. Berekeningen wijzen uit dat Nederland deze eeuw ongeveer 1,7 graad opwarmt. “Alle seizoenen worden warmer. Ook de winter”, zegt klimaatexpert Peter Siegmund van het KNMI tegen RTL Nieuws .
Om het in Nederland aan het vriezen te krijgen hebben we koude lucht uit het noorden nodig. Maar ook het poolgebied waar die kou vandaan moet komen ondergaat de gevolgen van de klimaatveranderingen. Ook als het daar winter is. Siegmund: “Juist de koudste winden warmen daar relatief sterk op.”
Friesland blijft hopen
Voor een Elfstedentocht is op de Friese sloten en vaarten een ijslaag van 15 centimeter dikte nodig. Dat houdt in dat het onafgebroken 14 dagen tussen de 10 en 12 graden moet vriezen, weet Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Wieling geeft ondanks de warme winters die ons te wachten staan de hoop niet op. “Ook wij zien het klimaat veranderen maar ook dat sprake is van extremen.”
Alternatieve schaatroutes
Henk Angenent, de winnaar van de laatste Elfstedeneditie sluit zich hierbij aan en weet het zeker. “Er komt nog een keer een Elfstedentocht. Het weer wordt extremer, dus we kunnen in extreme kou terechtkomen. En in Friesland worden allerlei maatregelen genomen, waaronder alternatieve routes, zodat de schaatstocht ook met minder vorst mogelijk wordt.”
Kans blijft klein
Siegmund van het KNMI denkt daar toch heel anders over. Volgens hem houden de hogedrukgebieden met dat soort extreem lage temperaturen steeds minder lang aan. ze komen eigenlijk alleen nog in de lente. “Ik kan ze dus niet blij maken”, zegt hij. “We moeten de hoop niet opgeven, maar de kans is klein.”
Aantal ijsdagen neemt af
Het aantal ijsdagen is bepalend voor een Elfstedentocht. In het door het KNMI beste geschetste scenario zijn er in 2050 én in 2100 nog 5,2 ijsdagen per jaar over. In het minst voordelige scenario zijn er in 2050 nog gemiddeld 4,4 ijsdagen per jaar in het noorden van Nederland. In 2100 is het verschil nog duidelijker: dan moeten we het doen met 0,4 ijsdag per jaar.
Bron: RTLNieuws