Ga naar de inhoud

Elektrische voertuigen: populariteit onder ouderen neemt toe

Elektrische fiets

Het Nederlandse straatbeeld verandert in een rap tempo, en als je goed kijkt, zul je het merken. Elektrische scooters en speedpedelecs zijn niet meer weg te denken, vooral onder de oudere generatie. Volgens recente cijfers van het CBS zijn er in de afgelopen 3 jaar maar liefst 2,5 keer zoveel elektrische voertuigen met een bromfietskenteken bijgekomen.

Explosieve groei 

Begin 2022 konden we in Nederland 103.000 elektrische voertuigen met een bromfietskenteken op de weg aantreffen. Dat is een indrukwekkende stijging van 36 procent in slechts 1 jaar tijd. Wat nog opvallender is, is dat deze stijging veel groter is dan de bescheiden 7 procent toename van alle voertuigen met een dergelijk kenteken, inclusief de niet-elektrische varianten.

Het meest verbazingwekkende is wellicht de diversiteit van deze elektrische voertuigen. Terwijl sommige modellen niet harder rijden dan 25 kilometer per uur, zijn er ook snellere elektrische fietsen, de zogenaamde speedpedelecs, die een kwart van de elektrische voertuigen met een bromfietskenteken uitmaken.

Vooral de ouderen hebben een elektrisch voertuig

Elektrisch vervoer is populairder dan ooit onder ouderen. Met de toename in het aantal elektrische voertuigen met een bromfietskenteken, kijken steeds meer ouderen naar het gemak, comfort en veiligheid dat een elektrisch voertuig biedt.

De populariteit van elektrische scooters en speedpedelecs blijkt niet beperkt tot 1 leeftijdsgroep. Toch zijn het vooral de 50-ers en 60-ers die er massaal meegaan met deze trend. In de afgelopen 3 jaar is het aantal eigenaren van dergelijke voertuigen in deze leeftijdsgroep bijna verdubbeld.

Maar ook de jongere generaties omarmen deze elektrische mobiliteitsrevolutie. Het aantal elektrische bromfietsvoertuigen onder 10-ers, 20-ers en 30-ers is sterk toegenomen, zelfs al zijn de aantallen kleiner. Begin 2022 bezaten jongeren tot 30 jaar maar liefst 54.000 bromfietsvoertuigen, een indrukwekkende 3-voudige toename ten opzichte van 2019.

Waarom ouderen massaal kiezen voor elektrische vervoermiddelen

Ouderen hebben verschillende redenen om elektrische scooters en speedpedelecs als een aantrekkelijke mobiliteitsoplossing te beschouwen en deze voertuigen aan te schaffen:

  1. Gemak en toegankelijkheid: elektrische scooters en speedpedelecs zijn vaak eenvoudig te bedienen en vereisen minder fysieke inspanning dan conventionele fietsen. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor ouderen, die soms moeite hebben met trappen of langere afstanden fietsen.
  2. Mobiliteit en onafhankelijkheid: deze elektrische voertuigen stellen ouderen in staat om gemakkelijk en snel van A naar B te komen. Dit kan cruciaal zijn om zelfstandig te blijven, vooral als ze niet langer in staat zijn om lange afstanden te lopen of te rijden met een conventionele auto.

Er zijn verschillende soorten elektrische voertuigen op de markt, waaronder speedpedelecs, elektrische scooters, brommobielen, e-bikes en voertuigen met een bromfietskenteken. Deze voertuigen zijn populair omdat ze comfortabel, milieuvriendelijk en goedkoop zijn. Daarnaast is het niet meer nodig om benzine te tanken, wat op den duur ook nog eens kostenbesparend is.

Veranderingen in verkeersregels

Sinds 2019 is er in Amsterdam een opmerkelijke verandering in verkeersregels opgetreden: snorscooters zijn verplicht om de rijbaan te delen. Bij de invoering van deze regel heerste er veel zorg onder snorscooterrijders over hun veiligheid op de weg. Deze veranderingen in verkeersregels hebben mogelijk bijgedragen aan de stijgende populariteit van elektrische scooters en speedpedelecs, omdat ze nu als veiligere alternatieven worden beschouwd. Ook het feit dat scooters en brommers die op benzine rijden ook steeds meer geweerd worden in de grote steden draagt bij aan de aanschaf van elektrisch vervoer. 2-taktbrommers en -scooters ouder dan 2010 zij sowieso niet meer welkom in bijvoorbeeld Amsterdam en Den Haag.

Kortom, elektrische mobiliteit is een onstuitbare trend in Nederland, die alle leeftijden en generaties beslaat. Of je nu jong of oud bent, elektrische scooters en speedpedelecs bieden een milieuvriendelijke, efficiënte en vooral leuke manier om je door het land te verplaatsen.

Tip; zorg dat je je elektrische voertuig goed verzekert. Vergelijk daarvoor de verschillende aanbieders op zeker.com.

Meer over: