Ga naar de inhoud

Subsidie voor tweedehands elektrische auto’s nu beschikbaar

Update:
tweedehands-elektrische-auto

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft aangekondigd dat er vanaf vandaag 23,1 miljoen euro extra beschikbaar is gemaakt voor subsidies voor tweedehands elektrische auto’s. Dit komt nadat het eerdere budget van 29,4 miljoen euro halverwege juli al was uitgeput.

Deze extra financiering biedt nu nieuwe kansen voor potentiële kopers die eerder mogelijk buiten de boot vielen.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Waarom subsidie voor elektrische auto’s?

De overheid stimuleert de overstap naar elektrische voertuigen om de CO2-uitstoot te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Met deze subsidie wordt de aanschaf van tweedehands elektrische auto’s aantrekkelijker gemaakt voor een breder publiek. Elektrische auto’s hebben doorgaans lagere operationele kosten en zijn milieuvriendelijker dan hun benzine- of dieseltegenhangers. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar draagt ook bij aan de ambities van Nederland om in 2030 een CO2-neutrale samenleving te zijn.

Hoe vraag ik subsidie aan?

Het proces voor het aanvragen van de subsidie is eenvoudig. Geïnteresseerden moeten een aantal documenten indienen bij de RVO, waaronder het koopcontract van de elektrische auto en een bewijs van betaling. Na goedkeuring wordt het subsidiebedrag rechtstreeks op de bankrekening van de aanvrager gestort. Belangrijk om te weten is dat de auto aan bepaalde criteria moet voldoen, zoals een minimale actieradius en een maximale leeftijd. Het voordeel kan oplopen tot wel 2950 euro.

Steeds populairder

De populariteit van elektrische auto’s groeit gestaag in Nederland. Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto vanwege de voordelen voor zowel het milieu als de portemonnee. Tweedehands elektrische auto’s bieden een betaalbaar alternatief voor nieuwe modellen, en met de beschikbare subsidie wordt deze optie nog aantrekkelijker.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Het einde van de subsidie-regeling

Terwijl de huidige subsidieregeling aanzienlijke voordelen heeft geboden, staat deze op het punt om te eindigen. Vanaf 1 januari 2025 is de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)-regeling voor tweedehands elektrische auto’s niet langer beschikbaar. Dit besluit is genomen vanwege de verwachting dat de markt zelfstandig zal blijven groeien zonder verdere financiële steun van de overheid. Ondanks de positieve ervaringen en de stijging in verkoopaantallen, zullen toekomstige kopers het zonder deze subsidie moeten doen.

Lees ook: Aparte verzekering voor elektrische auto

Toekomstige marktontwikkelingen

Hoewel de subsidie verdwijnt, voorspellen experts dat de tweedehandsmarkt voor elektrische auto’s blijft groeien. Het aanbod aan elektrische occasions neemt toe doordat leasecontracten aflopen en deze voertuigen beschikbaar komen. Bovendien dalen de prijzen, waardoor elektrische auto’s toegankelijker worden voor een breder publiek. Kopers worden aangemoedigd om goed onderzoek te doen en het juiste moment af te wachten voor de beste deals.

Bron: De Telegraaf

Lees onderstaand artikel en ontdek de voordelen van een tweedehands elektrisch auto


Tweedehands elektrische auto’s nu goedkoper dan dieselauto’s

tweedehands-elektrische-auto

5 februari 2024 – Als je op zoek bent naar een tweedehands elektrische auto, dan is dit jouw moment. Analisten voorspellen dat de markt voor gebruikte elektrische voertuigen (EV’s) dit jaar zal exploderen, en met goede reden. Door een combinatie van factoren, waaronder een sterke toename van het aanbod en dalende prijzen, zijn elektrische auto’s nu voor het eerst goedkoper dan vergelijkbare dieselauto’s.

Waarom dalen de prijzen van tweedehands elektrische auto’s?

Volgens een recent rapport van La Centrale, een toonaangevende website voor de aankoop en verkoop van tweedehands auto’s in Frankrijk, zijn elektrische voertuigen tussen de 2 en 4 jaar oud nu goedkoper dan dieselauto’s van dezelfde leeftijd. De gemiddelde prijs van een tweedehands elektrische auto ligt rond de €20.000, terwijl je voor een dieselauto van dezelfde leeftijd gemiddeld €24.000 betaalt.

Deze prijsdaling is het resultaat van een aantal ontwikkelingen:

  1. Toename van het aanbod: Het aanbod van tweedehands elektrische voertuigen is sinds vorig jaar met maar liefst 181% gestegen. Dit heeft de markt overspoeld met een breed scala aan opties, wat de prijzen omlaag drukt.
  2. Daling in nieuwe prijzen: Door toenemende concurrentie, vooral van Chinese modellen, zijn de prijzen van nieuwe elektrische auto’s gedaald. Tesla heeft bijvoorbeeld afgelopen jaar meerdere prijsverlagingen doorgevoerd, wat direct invloed had op de prijzen van hun tweedehands modellen. Dit heeft een domino-effect gehad op de hele markt voor tweedehands elektrische voertuigen.
  3. Invoer van voertuigen uit leasemaatschappijen: Veel elektrische voertuigen komen nu op de markt vanuit leasemaatschappijen en korte termijn-verhuurbedrijven, wat het aanbod verder vergroot.
  4. Voorraadvermindering vanwege wetgeving: Bepaalde modellen zijn tegen lagere prijzen verkocht om de voorraad te verminderen, mede door de invoering van de General Safety Regulation Act 2.

Tekst gaat onder video verder >>

Voorlopig voordeel voor kopers

Door deze ontwikkelingen zijn tweedehands elektrische auto’s momenteel een stuk aantrekkelijker geprijsd dan hun dieseltegenhangers. Dit is echter mogelijk een tijdelijk voordeel. De prijzen van dieselauto’s blijven hoog door een tekort aan nieuwe dieselmodellen, en La Centrale verwacht dat de prijzen van tweedehands elektrische auto’s de rest van het jaar zullen blijven dalen, mits er geen wijzigingen in het beleid komen.

Toch zijn niet alle experts het hiermee eens. AutoScout24, een concurrent van La Centrale, waarschuwt dat de prijzen van tweedehands auto’s in het algemeen hoog blijven, en dat het twijfelachtig is of de prijsniveaus van vóór de crisis ooit zullen terugkeren.

Brede daling van tweedehandsprijzen

Interessant is dat de prijzen van alle tweedehands auto’s, niet alleen elektrische, op jaarbasis met 8,3% zijn gedaald, en op kwartaalbasis met 4,2%. Zelfs de prijzen van voertuigen ouder dan 15 jaar, die de afgelopen jaren stabiel bleven, zijn in het afgelopen kwartaal met 6,3% gedaald.

Deze dalende prijzen hebben ervoor gezorgd dat de markt voor tweedehands auto’s in juni stabiel is gebleven, terwijl de markt voor nieuwe auto’s met 5% is gedaald. Onder de tweedehands elektrische auto’s zijn de Renault Zoé, Peugeot 208 en Fiat 500 de populairste modellen in Frankrijk.

Jouw kans om over te stappen op elektrisch rijden

Met de markt in beweging en de prijzen op een historisch laagtepunt, is dit hét moment om de overstap naar een elektrische auto te overwegen. Of je nu op zoek bent naar een milieuvriendelijker alternatief of gewoon op de lange termijn wilt besparen op brandstofkosten, een tweedehands elektrische auto biedt nu meer waarde dan ooit tevoren.

Tweedehands.net in een nieuw jasje

Tweedehands-net-nieuw-design-3

Het vernieuwde platform Tweedehands.net is klaar om gebruikers nog beter van dienst te zijn met een fris nieuw uiterlijk en verbeterde functionaliteiten. Tweedehands.net heeft sinds het begin het doel om gratis de koop en verkoop van tweedehands spullen eenvoudiger en toegankelijker te maken. Dat gaat nu nóg beter. In een nieuw jasje, maar met de vertrouwde voordelen. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen:

  • Een fris en energiek uiterlijk door nieuwe huisstijl;
  • De navigatie is eenvoudiger en logischer;
  • De laadtijden van de website zijn een stuk sneller;
  • De website is een stuk veiliger.

Grijp je kans voordat de markt weer verandert en profiteer van deze unieke situatie. Elektrisch rijden was nog nooit zo binnen handbereik.

Meer over: