Ga naar de inhoud

EK voetbal: we hebben er nog niet echt zin in

EK Voetbal

We lopen nog niet warm voor het EK voetbal in Duitsland. Slechts 1 op 10 zegt er zin in te hebben. Onder Oranjefans is dat 1 op de 5. Het gedoe rond het WK in Qatar en kritiek op de FIFA spelen daarbij een rol. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 26.000 leden van haar Opiniepanel.

Animo EK voetbal komt nog wel

Op 14 juni begint het toernooi. Gebrek aan interesse in voetbal of in het Nederlands elftal zijn de belangrijkste redenen dat het EK voetbal nog maar weinig leeft. Mensen geven aan dat het nog te vroeg om iets bij het EK te voelen. Maar dat gaat de komende weken nog wel komen, zo wordt gedacht.

Hier leeft het EK wel al. Lees verder onder de video >>

Er is geen Cruijff, Van Hanegem en Gullit meer

Volgens panelleden zijn er ook maar weinig spelers waar ze zich echt op verheugen tijdens het komende toernooi. “Vroeger was je zo benieuwd hoe spelers als Van Hanegem, Cruijff en Gullit het gingen doen op een toernooi. Ik kan hetzelfde niet over Depay of De Jong zeggen”, zo klinkt het door.

Afgehaakt door WK Qatar

Opvallend is de invloed die het WK in Qatar heeft op de Oranjesfeer nu. 2 op de 10 mensen bij wie het EK nog niet leeft, zeggen dat ze negatiever naar landentoernooien kijken sinds Qatar.

Het WK in Qatar – waarom voetballen in de hitte, de bouw van stadion waarbij slachtoffers vielen en de opstelling van de FIFA daarin – heeft voetbalfans met de neus op de feiten gedrukt. “Het heeft niks meer met voetbal te maken”, aldus een panellid.

‘Voetbal is steeds meer voor foute lui’ 

De nare nasmaak van het WK in Qatar, werkt ook onder de Oranjefans door. Voor 22 procent van de mensen die tot nu toe fan waren van EK’s en WK’s is de lol er sinds het toernooi in het Midden-Oosten vanaf. Voetbal is voor hen de afgelopen jaren hard achteruit gegaan. “Steeds minder voor mensen als ik en steeds meer voor rijke, foute lui”, aldus een voormalig liefhebber. Ook de mensenrechtensituatie zorgde voor een bedrukte stemming bij dat WK, bleek uit eerder onderzoek een week voor dat WK.

Lees hier alles wat je moet weten over het EK voetbal:

  • Oranjeselectie
  • Loting
  • Speelschema’s
  • Waar voetbal kijken
  • en veel meer

Bron: EenVandaag. Foto: PeerCreative (Canva)

Meer over: