Ga naar de inhoud

Effecten van extreem warm najaar: meer last van hooikoorts en insecten

Gevolgen warm najaar

Het is momenteel veel warmer dan normaal. Er wordt zelfs gesproken van uitzonderlijke warmte. Dit heeft verschillende merkbare effecten op de natuur, volgens bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research (WUR). Dit zijn de effecten van het warme weer!

Er zijn een aantal zaken merkbaar. Zo behouden bomen langer hun bladeren en hebben we veel meer last van hooikoorts. Maar dit is nog niet alles.

5 gevolgen door warmer najaar

1. Meer last van hooikoorts

Het is geen geheim dat mensen met hooikoorts tijdens het pollenseizoen flink snotteren. Wat nieuw is, is dat de toenemende warmte de duur van het hooikoortsseizoen lijkt te verlengen. Volgens bioloog Arnold heeft de beruchte hooikoortsplant, alsemambrosia, nu meer tijd om zich voort te planten vanwege het aanhoudende warme weer. Dit betekent dat hooikoortspatiënten hun neussprays en allergiemedicatie misschien langer nodig zullen hebben dan voorheen.

TIPS: Hooikoorts verminderen

2. Insecten langer actief

Een ander opvallend effect van het warme weer is de verlengde activiteit van insecten. Insecten zoals wespen blijven actief tot ver in de herfst, terwijl ze normaal gesproken al eerder hun activiteiten staken. Deze verlengde activiteit heeft gevolgen voor zowel de insecten zelf als voor menselijke interacties met hen.

Lees ook het artikel over de afname van insecten in ons land en waarom dat geen goede zaak is.

3. Bomen behouden langer hun bladeren

Met de warmere temperaturen blijven bomen langer groen dan in voorgaande jaren. Normaal gesproken beginnen de bladeren in de herfst te verkleuren en vallen ze van de boom. Doordat nachtvorst uitblijft, komt de bladverkleuring heel traag op gang. Deze verandering heeft gevolgen voor het herfstlandschap, wat kan resulteren in een langer groen en kleurrijk uitzicht.

Dat geeft een mooi groen aanzicht, maar als bomen langer hun bladeren vasthouden, heeft dat ook grote gevolgen voor hun omgeving.

Gevolgen klimaat

Er komt minder zonlicht op de bodem terecht. Doordat de bladeren later vallen, verandert het samenspel met bodemorganismen en de bladeren blijven langer water verdampen. Hoewel de bomen door de aanhoudende bladeren meer koolstofdioxide opnemen, werkt dat niet tegen de opwarming van de aarde. De blaadjes vallen later naar beneden, daar worden ze verteerd in de bodem en dan komt de CO2 gewoon weer vrij.

Zorgen om lijsterbes en de beuk

4. Invloed op het voortplantingsgedrag van vlinders

Het voortplantingsgedrag van vlinders wordt ook beïnvloed door de aanhoudende warmte. Sommige soorten vlinders, zoals recentelijk gerapporteerd door De Vlinderstichting, planten zich nu vaker per jaar voort vanwege de warme omstandigheden.

Hoewel dit voor de vlinders voordelig kan zijn, kan het een probleem worden als er onvoldoende voedsel is voor de nieuwe generaties, aangezien de vegetatie niet altijd synchroon loopt met hun behoeften.

5. Bladluizen blijven langer actief

Bladluizen, kleine insecten die zich voeden met plantensap, blijven actief tot ver in het jaar. Dit is niet alleen van belang voor de planten, maar heeft ook gevolgen voor gewassen, zoals aardappelen. Bladluizen verspreiden verschillende plantenvirussen, waardoor sommige aardappelen kwetsbaar worden voor ziektes. Het monitoren van bladluizen is van groter belang, en aanpassingen in landbouwpraktijken zijn dan een gevolg.

Massale verschuiving in de natuur

Al met al concludeert Van Vliet dat er in de natuur een ‘massale verschuiving’ plaatsvindt als gevolg van de opwarmende wereld. Planten en dieren verplaatsen zich langzaam naar koelere gebieden in het noorden, wat hun leefgebied doorgaans steeds kleiner maakt. Dit vergroot de kwetsbaarheid van soorten voor verschillende bedreigingen. Bovendien blijkt het traag verplaatsen van planten en dieren een uitdaging te zijn, waardoor sommige soorten in gevaar kunnen komen.

Ook de vogeltrek komt later op gang, lees je in het artikel dat onlangs verscheen op startpagina.nl.

Bron: Universiteit Wageningen

Meer over: