Ga naar de inhoud

Eetpiraten vormen flinke schadepost voor horecabranche, aangifte geen nut

Eetpiraten kwelgeest voor horeca

Eetpiraten vormen een plaag voor horecaondernemers en zorgen voor flinke schadeposten. Hoe groot die schade precies is, valt moeilijk te zeggen. Harde cijfers ontbreken omdat restaurant- en caféhouders geen aangifte doen. Het kost teveel tijd en moeite, terwijl het niets oplevert. 

Een eetpiraat of zwart eter – ook wel een tafelschuimer genoemd – is iemand die in een restaurant eet, terwijl hij weet dat hij de rekening niet kan of wil betalen. Eetpiraterij valt juridisch gezien onder flessentrekkerij. Of iemand door justitie wordt aangepakt, hangt af van hoe vaak de bedrieger toeslaat. 

Teveel gedoe zonder resultaat

Voor flessentrekkerij staat een maximale celstraf van 4 jaar. Er worden zelden gevangenisstraffen opgelegd, blijkt uit jurisprudentie. Horecaondernemers doen vaak geen aangifte. Teveel gedoe. “Het heeft – ook als er beelden van zijn – geen prioriteit bij de politie. Je steekt tijd en moeite in een aangifte, maar krijgt er niets voor terug”, zegt een Amsterdamse horeca-uitbater tegen RTL.

Toegang ontzeggen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) beschikt niet over aantallen gasten die weglopen zonder te betalen. Lijsten bijhouden met signalementen van eetpiraten is niet toegestaan vanwege de privacywetgeving. Zwarte lijsten mogen niet worden bijgehouden, laat staan uitgewisseld.” Horecaondernemers waarschuwen elkaar als ze iemand in het vizier  hebben. Zo kunnen ze verdachte personen de toegang ontzeggen.”

Celstraffen

Jan V. en Jolanda H vormden in 2019 een stel dat bij maar liefst 20 hotels en B&B gelegenheden in Nederland sliep en at. Soms dagenlang, zonder te betalen.

De zaak kwam aan het licht nadat een hotel een foto van het tweetal online zette. Reacties van andere gedupeerden horecaondernemers stroomden binnen. De man en vrouw werden veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 4 en 3 jaar. Eetpiraterij wordt ook bestraft met werkstraffen. In november 2008 werd de beruchte Tilburgse eetpiraat met de bijnaam Paul Lekkerbek veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur.

Schade voor onderneming én consument

Eetpiraten brengen niet alleen de horecabranche schade toe, ook de consument lijdt er onder. Het niet betalen van rekeningen drukt de omzet en winst van restaurants en cafés. Vooral voor kleine ondernemingen zijn dergelijke verliezen een zware last, waardoor het vermogen om te investeren en te groeien wordt belemmerd. Om verliezen te compenseren, zijn horecabedrijven genoodzaakt de prijzen te verhogen en komen zo op het bord van de consument terecht. Deze ontwikkeling ontmoedigt consumenten om een restaurant of café te bezoeken.

Horecabedrijven zetten apps en digitale betalingssystemen in om betalingen te stroomlijnen en te beveiligen. Het helpt fraude te verminderen. Sommige gelegenheden vragen bezoekers vooraf hun bestelling te betalen.

Eetpiraten plunderen restaurants

Bron: YouTube, RTL

Meer over: