Het was al een trend in de horeca: eetbare bloemen als decoratie in gerechten. Leuk om thuis ook eens te serveren. In je koffie, op een gebakje, in ijsblokjes of als vrolijke garnering. Met eetbare bloemen is het goed nazomeren.
Eetbare bloemen zijn mooi én gezond
Vaak blijft het onbekend dat talloze bloemen niet alleen prachtig zijn om naar te kijken, ze zijn ook verrassend smakelijk. Bloemen voegen een unieke zomers kleurpallet toe aan eentonige thuismaaltijden. En er zijn veel soorten eetbare bloemen die je het gehele jaar door kan kweken of online kan bestellen.
Is het eten van bloemen gezond?
Kleurrijke bloemen op je bord is niet alleen mooi, deze planten dragen ook bij aan je gezondheid vanwege geneeskrachtige eigenschappen. Er zijn eetbare bloemen die bijvoorbeeld darmkrampen verlichten of helpen bij het verlichten van keelpijn. Daarnaast zijn er bloemen, zoals Oost-Indische kers, die een ontstekingsremmende werking hebben.
- Let erop dat alle bloemen die je gebruikt onbespoten zijn.
De eetbare bloemen zijn rauw te gebruiken in salades of als garnering op zoete en hartige gerechten. Hier is een uitgebreide lijst van eetbare bloemen die je gebruikt in gerechten of als decoratie op salades, bij soepen en in drankjes:
1. Goudsbloem (Calendula officinalis)
- Smaak: licht peperig en scherp.
- Gebruik: salades, rijstgerechten, soepen, en als natuurlijke kleurstof.
2. Viooltjes (Viola tricolor)
- Smaak: Licht zoet en zacht.
- Gebruik: taarten, desserts, salades en als garnering op drankjes.
3. Lavendel (Lavandula)
- Smaak: zoet, bloemig en aromatisch.
- Gebruik lavendel in desserts, gebak, limonades, en kruidenmengsels.
4. Rozen (Rosa)
- Smaak: licht zoet, soms pittig afhankelijk van de variëteit.
- Gebruik: jams, siropen, desserts, salades en als decoratie.
5. Hibiscus (Hibiscus sabdariffa)
- Smaak: zuur, fruitig.
- Gebruik: thee, drankjes, salades en jams.
6. Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)
- Smaak: peperig en pittig.
- Gebruik: Salades, sandwiches, kruidenboter, en als garnering.
7. Komkommerkruid (Borago officinalis)
- Smaak: licht komkommerachtig.
- Gebruik: salades, soepen, drankjes, en desserts.
8. Lievevrouwebedstro (Galium odoratum)
- Smaak: zoet en licht vanilleachtig.
- Gebruik: thee, limonades, desserts en gelei.
9. Salie bloemen (Salvia)
- Smaak: licht zoet en kruidig.
- Gebruik: salades, vleesgerechten, en als garnering.
10. Citroenverbena (Aloysia citrodora)
- Smaak: citroenachtig.
- Gebruik: thee, drankjes, desserts, en salades.
11. Kamille (Matricaria chamomilla)
- Smaak: licht zoet en fruitig
- Gebruik: thee, desserts, en als garnering.
12. Tijm bloemen (Thymus)
- Smaak: kruidig en licht pittig.
- Gebruik: salades, vleesgerechten, en soepen.
13. Dille bloemen (Anethum graveolens)
- Smaak: anijsachtig.
- Gebruik: visgerechten, salades, en sauzen.
14. Sering (Syringa vulgaris)
- Smaak: licht bitter, citrusachtig.
- Gebruik: desserts, gelei, en siropen.
15. Zonnebloem (Helianthus annuus)
- Smaak: licht nootachtig.
- Gebruik: salades, garnering, en snacks.
16. Kleine maagdenpalm (Vinca minor)
- Smaak: licht zoet.
- Gebruik: salades, desserts, en als decoratie.
17. Jasmijn (Jasminum officinale)
- Smaak: zoet en bloemig.
- Gebruik: thee, desserts, en als garnering.
18. Korenbloem (Centaurea cyanus)
- Smaak: licht kruidig en peperig.
- Gebruik: salades, thee, desserts, en als garnering.
19. Daglelies (Hemerocallis)
- Smaak: mild zoet.
- Gebruik: Salades, soepen, en als garnering.
20. Vlierbloesem (Sambucus nigra)
- Smaak: zoet en bloemig.
- Gebruik: siropen, desserts, drankjes, en jams.
Lees ook: Vlierbloesemsiroop zelf maken of vlierbloesemjam.
21. Saffloer (Carthamus tinctorius)
- Smaak: neutraal tot licht kruidig.
- Gebruik: rijstgerechten, soepen, en als natuurlijke kleurstof.
22. Kersbloesem (Prunus serrulata)
- Smaak: subtiel en bloemig.
- Gebruik: desserts, drankjes, en als decoratie.
23. Paardenbloem (Taraxacum officinale)
- Smaak: licht bitter.
- Gebruik: salades, thee, en als garnering.
24. Muntbloemen (Mentha)
- Smaak: fris en muntachtig.
- Gebruik: desserts, drankjes, en salades.
Leuk idee om eetbare bloemen in te vriezen in ijsblokjes >>
Hoofdfoto: Canva