Ga naar de inhoud

Zó herken je de eerste symptomen van diabetes

Diabetes symptomen

De eerste symptomen van diabetes kunnen heel subtiel zijn. Wist je dat ongeveer 1 derde van alle mensen met diabetes helemaal geen symptomen heeft? Aangezien het vandaag Wereld Diabetes Dag is, leggen we je graag uit hoe je signalen van suikerziekte herkent en wat de risicofactoren zijn.

Het is belangrijk om alert te zijn op deze symptomen, zodat je op tijd kunt ingrijpen.

Wat is diabetes?

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerwaarde niet meer in evenwicht kan houden. Hierdoor komt er te veel glucose in het bloed. Glucose is een vorm van suiker, waardoor diabetes ook wel suikerziekte wordt genoemd. Het hormoon insuline speelt een sleutelrol bij het op peil houden van de hoeveelheid glucose in het bloed.

Er zijn twee hoofdtypen diabetes: type 1 en type 2. Type 1 diabetes is wanneer het lichaam geen insuline produceert, terwijl type 2 diabetes ontstaat wanneer het lichaam insuline niet goed gebruikt.

Lees ook: Kans diabetes en kanker door verhoogd niveau eiwit prostasine.

Heb jij deze indrukwekkende reclames al gezien op televisie? >>

4 symptomen die duiden op diabetes

Hoe weet je of je diabetes hebt? Het antwoord op deze vraag is niet gemakkelijk: de symptomen kunnen voor iedere persoon anders zijn. Niet iedereen heeft duidelijke klachten. Mensen kunnen jarenlang rondlopen zonder dat ze doorhebben dat ze diabetes hebben. De volgende 4 symptomen kunnen wijzen op diabetes:

1. Veel dorst

Het meest voorkomende symptoom van diabetes is verhoogde dorst. Misschien drink je meer water dan normaal en plas je vaker. Je kunt ook een droge mond hebben en erg hongerig voelen. Ons lichaam heeft gemiddeld 30 ml water per kilogram lichaamsgewicht nodig, wat neerkomt op 8 tot 10 glazen water per dag. Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer 6 à 7 keer, waarvan soms 1 keer ’s nachts. Andere vroege symptomen van diabetes zijn jeuk, vermoeidheid, wazig zien en trage genezing van wonden.

2. Seksuele problemen

Zowel mannen als vrouwen met diabetes krijgen op den duur last van seksuele problemen. Dit wordt vaak niet besproken, wat jammer is. Mannen kunnen vooral last krijgen van impotentie, en vrouwen kunnen last krijgen van een uitgedroogde vagina en schimmelinfecties.

3. Wisselende gezichtsscherpte

Een vroeg signaal dat er iets niet in de haak is, is wanneer je het ene moment scherp ziet en het andere moment juist wazig.

4. Spierpijn in je benen of last van je voeten

Als je merkt dat je spierpijn krijgt in je benen of voeten zonder duidelijke oorzaak, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Een diabetische voet, een veelvoorkomend gevolg van diabetes type 2, kan beginnen met koude voeten, stijfheid, spierpijn, tintelingen en wondjes die niet goed genezen.

Is diabetes gevaarlijk of dodelijk?

Er is niet 1 definitief antwoord op deze vraag, omdat de ernst van diabetes per persoon sterk kan verschillen. Diabetes wordt algemeen beschouwd als een ernstige, chronische aandoening die, als het niet wordt behandeld, tot complicaties kan leiden. Deze complicaties variëren van mild (zoals frequent urineren) tot ernstig (zoals nierfalen of blindheid), en in sommige gevallen kan diabetes dodelijk zijn.

Lees ook: Diabetes: crisis bedreigt 1,4 miljoen Nederlanders.

Lees hier wat diabetes precies is en lees daarna verder >>

6 risicofactoren die diabetes veroorzaken

De kans op diabetes neemt toe naarmate je aan meer risicofactoren voldoet. De volgende factoren verhogen de kans op het ontwikkelen van diabetes:

  • Alcohol drinken: Het verergert diabetes, hoewel er geen directe oorzaak is.
  • Weinig beweging: Hierdoor worden suikers niet goed afgevoerd.
  • Overgewicht: Overtollig vet verhoogt de kans op diabetes.
  • Erfelijkheid: Genen in de familie verhogen jouw kans.
  • Roken: Roken verhoogt de kans op diabetes type 2 met 30 tot 40%.
  • Omgeving: Een omgeving met veel ongezonde mensen kan invloed hebben op je levensstijl.

Herken signalen zo vroeg mogelijk

Levensstijl is een grote factor, en diabetes komt bijna niet voor onder mensen die gezond leven. Bij overgewicht is afvallen een goede eerste stap. Als je twijfelt over klachten of symptomen, is het altijd beter om naar de huisarts te gaan voor een onderzoek. Hij kan je vertellen of je diabetes hebt en wat je moet doen.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Foto: Canva

Meer over: