Ga naar de inhoud

Aambeien: dit zijn de symptomen, oorzaken en behandelingen

Aambeien

Aambeien zijn een veel voorkomende klacht. Je kunt namelijk aambeien hebben zonder het door te hebben. Meestal blijven ze gewoon op hun plek zitten en heb je er bijna geen last van. Soms zijn aambeien zo gezwollen dat ze naar buiten puilen. Dit veroorzaakt een pijnlijk en branderig gevoel. Je ervaart verschrikkelijke jeuk, vooral tijdens en na de stoelgang. Wat zijn aambeien precies en wat kan je eraan doen?

Wat zijn aambeien (hemorroïden)?

Aan de binnenkant van je anus zit een netwerk van aders. Als deze aders zijn opgezwollen, stulpen ze vaak uit. Deze opgezwollen bloedvaten worden aambeien genoemd. De uitstulping kan zowel in- als uitwendig zijn en soms is er sprake van bloedverlies. Dit merk je aan bloed op het toiletpapier of bloed in het toilet bij de stoelgang. Dit is vaak normaal en niet schadelijk. Als je merkt dat het bloeden erger wordt of dat er slijm zit bij je ontlasting, raadpleeg dan je huisarts. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft last van aambeien, je bent niet de enige!

Inwendige en uitwendige aambeien

Je kunt last hebben van twee soorten hemorroïden (aambeien):

1. Inwendig

Aambeien zitten meestal aan de binnenkant van de endeldarm boven de sluitspier. Dit worden inwendige aambeien genoemd. Vaak zijn deze niet pijnlijk. Ook zijn ze meestal niet zichtbaar, soms kunnen ze iets naar buiten zakken tijdens het poepen.

2. Uitwendig

Als aambeien zich aan de buitenkant van de anus ontwikkelen, is er sprake van uitwendige aambeien. Deze aambeien voelen als kleine knobbeltjes rondom de anus. Omdat de huid hierdoor geïrriteerd raakt, kan het zorgen voor een vervelende druk rondom je anus. Dit zorgt voor jeuk en irritatie.

Hoe ontstaan aambeien?

Aambeien ontstaan door een te hoge druk rond de anus. Hierdoor raken de aambeien geïrriteerd, waardoor ze opzwellen en uitrekken. Te veel druk kan verschillende oorzaken hebben.

We zetten de 5 meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje:

1. Te hard persen tijdens het poepen

De meest voorkomende reden is te hard persen tijdens het poepen. Denk bijvoorbeeld aan harde ontlasting of het hard persen (forceren) wanneer je eigenlijk nog niet naar het toilet moet. Hierdoor ontstaat er veel druk op de zwellichamen.

2. Een vezelarm voedingspatroon

Als je een vezelarm voedingspatroon hebt, heb je vaak harde ontlasting met als gevolg problemen met de stoelgang. Vezels zijn namelijk van essentieel belang voor een goede werking van je darmen. Zorg daarom voor gezonde en vezelrijke voeding, dan hoef je nauwelijks te persen als je moet poepen.

3. Je wordt een dagje ouder

Erg vervelend en confronterend: ook je leeftijd kan een oorzaak zijn van aambeien. Hoe ouder je wordt, hoe meer kwaaltjes je krijgt. Zo ook aambeien. Dit komt meestal voor bij mensen boven de veertig jaar.

4. Te lang in dezelfde positie staan of zitten

Als je te lang dezelfde houding aanneemt, kan er óók te veel druk op de zwellichamen komen. Hierdoor kan er verstopping ontstaan. Je moet persen, waardoor de kans groot is dat er aambeien ontstaan. Zorg daarom voor voldoende beweging.

5. Het te lang ophouden van je ontlasting

Je kent het wel. Je moet naar het toilet maar zit in de auto en bent nog niet thuis. Als je je ontlasting te lang ophoudt, hoopt je ontlasting zich in de endeldarm op, waardoor er druk komt te staan op de zwellichamen. Hoe langer je de ontlasting ophoudt, hoe harder het wordt. Hierdoor moet je ook harder persen. 2 redenen voor aambeien. Zorg daarom dat je gelijk naar het toilet gaat als je voelt dat je moet poepen.

Wat zijn de symptomen van aambeien?

  • Jeuk aan de anus;
  • Pijn bij de anus;
  • Helder bloed bij de ontlasting;
  • Slijm bij de ontlasting;
  • Een branderig gevoel aan de anus;
  • Een drukkend, pijnlijk gevoel;
  • Het ongewenst verliezen van ontlasting.

Wat te doen bij aambeien?

Aambeien kunnen erg vervelend zijn, maar zijn onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf. Als je er wel last van hebt, is het slim om er wat aan te doen.

8 tips: eerste hulp bij aambeien:

  1. Drink voldoende water, minimaal 1.5 liter per dag;
  2. Als je wakker wordt, drink dan een glas lauw water. Dit brengt je spijsvertering op gang;
  3. Ga alleen naar het toilet als het moet en voorkom dat je hard moet persen tijdens het poepen;
  4. Kies voor een vezelrijke, gezonde voeding: volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, bonen, erwten, linzen, groenten en fruit;
  5. Neem een warm bad. Dit vermindert de pijn van je aambeien;
  6. Gebruik zacht wc-papier. Als je ruw wc-papier gebruikt, kan dit zorgen voor wrijving. Hierdoor kan je nog meer last krijgen van je aambeien;
  7. Beweeg voldoende. Hierdoor kan je obstipatie voorkomen;
  8. Gebruik aambeienzalf of aambeienzetpillen. Deze kunnen helpen tegen jeuk, irritatie en pijn. Dit is gewoon te koop bij de apotheek en drogist: aambeien zelfhulp

Wat doet een specialist aan aambeien?

Als bovenstaande zelfhulpmiddelen niet helpen en je je afvraagt ‘Wat kan ik doen bij uitwendige aambeien?‘ breng dan een bezoek aan je huisarts. Deze verwijst je dan vast door naar een specialist.

Voor interne aambeien is rubberbandligatie een gangbare procedure, waarbij een rubberen bandje rond de basis van de aambei wordt geplaatst om de bloedtoevoer af te snijden. Een alternatieve aanpak is sclerotherapie, waarbij een chemische stof wordt geïnjecteerd om de aambei te laten krimpen en verdwijnen.

Infraroodcoagulatie maakt gebruik van infraroodlicht om de bloedtoevoer naar de aambei te stoppen, terwijl elektrocoagulatie elektrische stroom gebruikt voor verwijdering. In ernstigere gevallen kan een hemorroïdectomie, een chirurgische ingreep, nodig zijn waarbij de aambeien operatief worden verwijderd onder algemene verdoving.

Raadpleeg altijd een arts om de meest geschikte behandelingsopties te bespreken, rekening houdend met de unieke situatie van de patiënt, medische geschiedenis en ernst van de aambeien.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: