Eenzaamheid is een groot probleem onder ouderen. Gelukkig zijn er verschillende telefoonlijnen beschikbaar voor ouderen die zich eenzaam voelen en behoefte hebben aan een praatje.
Lees hier wat voor telefoonlijnen er allemaal zijn en hoe ze ouderen helpen om zich minder geïsoleerd te voelen.
Steeds meer senioren zijn eenzaam
Voel jij je wel eens eenzaam? Dan ben je niet de enige! Het komt vaker voor dat mensen van 75 jaar of ouder zich enigszins eenzaam voelen (33 procent), vergeleken met mensen onder de 75 jaar (25 procent). Van de 75-plussers voelt 9 procent zich sterk eenzaam, wat overeenkomt met het gemiddelde van alle leeftijden. Mensen die alleen wonen zonder partner of kinderen (14 procent) en alleenstaande ouders (15 procent) voelen zich ook vaker sterk eenzaam dan mensen die samenwonen met een partner (6 procent) of kinderen die bij hun ouders wonen (8 procent). Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door sociaal isolement. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS.
10 telefoonlijnen voor eenzame ouderen
Telefoonlijnen voor eenzame ouderen helpen omdat ze een manier bieden om contact te maken met anderen en zich daardoor minder geïsoleerd te voelen. Het kan moeilijk zijn voor ouderen om sociaal contact te hebben, vooral als ze beperkt zijn in hun mobiliteit of als ze geen familie of vrienden hebben die in de buurt wonen. Telefoonlijnen bieden een eenvoudige en gemakkelijke manier om met anderen te praten zodat ouderen zich toch verbonden voelen met de buitenwereld. Vrijwilligers of professionals aan de andere kant van de lijn bieden een luisterend oor. Ook bieden ze ondersteuning bij het omgaan met gevoelens van eenzaamheid en isolement. Pak gewoon die telefoon en bel.
1. ANBO Luisterlijn
De ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen) Luisterlijn is een telefoonlijn die speciaal is opgezet voor ouderen die behoefte hebben aan een luisterend oor of een goed gesprek. De luisterlijn is 7 dagen per week bereikbaar van 09.00 tot 21.00 uur via telefoonnummer 0348-466666.
2. De Zilverlijn
De Zilverlijn is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Vrijwilligers bellen ouderen wekelijks op voor een gezellig praatje. Aanmelden voor De Zilverlijn kan op telefoonnummer 0800-1325. Het is gratis voor ouderen.
3. Ouderen-Infolijn
De Ouderen-Infolijn is een initiatief van KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Deze telefoonlijn is bedoeld voor ouderen die vragen hebben over bijvoorbeeld zorg, welzijn en wonen. De Ouderen-Infolijn is bereikbaar via telefoonnummer 030-3400600 en is geopend op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.
4. De Luisterlijn
De Luisterlijn is er voor iedereen die behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek. De telefoonlijn is 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer 0900-0767. Ook is het mogelijk om te chatten via de website van De Luisterlijn.
5. Kletsmaatjes
Kletsmaatjes is een initiatief van Coalitie Erbij, een samenwerkingsverband van organisaties die zich inzetten tegen eenzaamheid. Via Kletsmaatjes worden ouderen gekoppeld aan een vrijwilliger voor wekelijks contact. Het contact vindt plaats via telefoon of videobellen. Aanmelden kan via de website van Kletsmaatjes.
6. Sensoor
Sensoor biedt een luisterend oor voor mensen die behoefte hebben aan een gesprek. De telefoonlijn is 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer 0900-0767. Ook is het mogelijk om te chatten via de website van Sensoor.
7. De Kindertelefoon
De Kindertelefoon is er voor kinderen en jongeren die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Ouderen die zich eenzaam voelen, maar geen behoefte hebben aan een gesprek met een leeftijdsgenoot, mogen ook contact opnemen met De Kindertelefoon. De telefoonlijn is bereikbaar via telefoonnummer 0800-0432 en is geopend op werkdagen van 11.00 uur tot 21.00 uur.
Wat kan je nog meer doen tegen eenzaamheid?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om eenzaamheid te verminderen. Bel eens naar vrienden of familieleden die je al een tijdje niet gesproken hebt. Als je geen vrienden of familie hebt, zoek dan contact met een buurtcentrum of kerk. Er zijn ook verschillende online platforms waar je in contact komt met andere mensen, zoals Facebook groepen, online forums of dating websites.
Ook is het doen van vrijwilligerswerk misschien een goed idee. Veel organisaties zoeken vrijwilligers. Zet je tijd en vaardigheden in om anderen te helpen. Het geeft voldoening om anderen te helpen en je ontmoet nieuwe mensen. Zoek verder activiteiten die je leuk vindt om te doen en waar je in contact komt met andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan een hobby, sport of cursus zijn. Door deel te nemen aan activiteiten die je leuk vindt, vergroot je de kans om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses.
Tip: als je last hebt van langdurige eenzaamheid en dat het je dagelijks functioneren beïnvloedt, is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Een huisarts verwijst je door naar een psycholoog of therapeut die je kan helpen om je gevoelens van eenzaamheid te bespreken en samen te werken aan een oplossing.
Bron: CBS, Kindertelefoon, Sensoor, Kletsmaatjes, Luisterlijn, Ouderen-infolijn, Zilverlijn, ABNO lijn