Ga naar de inhoud

Een eenmalige pensioenuitkering, wees voorzichtig met aanschaf van die camper

Een eenmalige pensioenuitkering, wees voorzichtig met aanschaf van die camper Bron: © Canva 

Per 1 juli 2025 wordt het mogelijke om te kiezen voor een eenmalige pensioenuitkering. Je kunt 10 procent van je complete pensioenspaarpot uit laten betalen op je eerste pensioendag. Dat betekent dat je die lang gedroomde camper of wereldreis kunt verzilveren. Pas op, daar kleven nadelen aan.

Veel interesse in eenmalig bedrag ineens

Stel er zit 250.000 euro in je pensioenpot, dan kun je in 1 keer 25.000 euro opnemen. Uit onderzoek van budgetvoorlichter Nibud blijkt dat een derde van de mensen tussen 55 en 67 jaar hierin interesse heeft.

Zij die tegen hun pensioen zitten, willen dat vooral gebruiken voor reizen, het afbetalen van de hypotheek of de aanschaf van bijvoorbeeld een auto, boot of camper. In mindere mate wordt schenken aan de kinderen of aan een goed doel genoemd, zo meldt de NOS.

Lees ook: geld belastingvrij schenken in 2025.

Nadelig effect op toeslagen

Het Nibud waarschuwt voor de financiële risico’s van het bedrag ineens opnemen. “Verkeerde keuzes leiden tot spijt”, zegt onderzoeker Michael Visser. “Bij de opname van het bedrag ineens vóór de AOW-datum zijn vooral lagere en middeninkomens financieel slechter af. Dit komt voornamelijk door de nadelige effecten op toeslagen.”

Als je een groot bedrag ontvangt, kan je worden gekort op je zorg- of huurtoeslag. Daarnaast wordt het bedrag als inkomen beschouwd in het jaar dat je het ontvangt, waardoor je inkomstenbelasting verschuldigd bent. 

Lees verder onder de video >>

50 procent pensioenuitkering naar de fiscus

Het Nibud berekent dat mensen vaak zo’n 50 procent aan belasting moeten betalen over de pensioenuitkering ineens. Wanneer iemand een relatief laag inkomen heeft, tussen de 20.000 en 30.000 euro per jaar, blijft er nog minder van over. Door aftrek van belasting en het stopzetten van toeslagen moet iemand zo’n 70 tot 80 procent van het bedrag inleveren.

Het Nibud roept het kabinet op het bedrag ineens fiscaal neutraal te maken. Dat moet er voor zorgen dat het voor mensen met een lager inkomen een serieuze optie wordt. Een voorstel daarvoor van het CDA is door de Tweede Kamer afgewezen.

Lees verder onder bericht >>

Lagere maandelijkse uitkering 

Ook Nikki Trip, voorzitter van Jongeren in Institutioneel Pensioen, wijst op de risico’s. Je maandelijkse pensioenuitkering wordt er door lager. Wat gebeurt er als de zorgkosten hoger worden? Ze vraagt zich of we daar rekening mee houden.

Het Nederlandse pensioenstelsel gebaseerd is op het principe van solidariteit. Het idee is dat je pensioen levenslang krijgt uitgekeerd, ook als je heel erg lang leeft. En als je vroeg komt te overlijden, blijft het door jou opgebouwde vermogen in het pensioenfonds. Dankzij die solidariteit is armoede onder ouderen relatief laag bij ons.

13,5 procent van gepensioneerden loopt risico op armoede in Nederland; ietsje lager dan het EU-gemiddelde van 15,5 procent, volgens cijfers van Eurostat.

Pleidooi voor goede voorlichting over pensioenuitkering

Het Nibud dringt aan op duidelijke voorlichting door de overheid over de mogelijke nadelige gevolgen voor een eenmalige pensioenuitkering. In Groot-Brittannië, waar een vergelijkbare regeling bestaat, geeft de overheid advies aan pensioenspaarders die overwegen een bedrag ineens op te nemen.

Het ministerie van Sociale Zaken laat weten dat er over een rekenhulpmiddel wordt nagedacht.

Bron

NOS I Hoofdfoto: Canva

Meer over:

Reacties zijn gesloten.