Ga naar de inhoud

Met deze tips vind je een goede hordeur tussen het eindeloze aanbod


Een hordeur. In sommige landen een levensredder, in ons land een luxeproduct dat het binnenleven gedurende de zomer een stukje aangenamer maakt. Groot gelijk: wat moeten we met al die fruitvliegjes en muggen op bezoek? Zó ga je ze uit de weg en vind je een goede hordeur voor je eigen huis.

Een hordeur is een stuk gaas gespannen tussen het frame van een deur. Of het nu om draaideuren, dubbele deuren, openslaande deuren of een schuifpui gaat. Hoewel er vaak wordt gedacht dat een hordeur alleen insecten buiten houdt, is het ook ideaal voor het verjagen van stuifmeel. Het gaas bestaat namelijk uit hele kleine, fijne gaatjes, waar pollen niet doorheen komen. Een aanrader voor mensen met hooikoorts

Welke hordeuren zijn er?

Er zijn vier soorten hordeuren: een lamellenhordeur, een rolhordeur, een plissé hordeur en een scharnierende hordeur. Een lamellenhordeur is een soort gordijn. Gemakkelijk om in en uit te lopen gedurende de zomer. Dit is ook meteen het voordeligste type hordeur. Een rolholdeur, of schuivende hordeur, rolt het gaas op wanneer je hem opent. Vervolgens schuif je het gaas simpelweg achter je dicht. Deze variant lijkt op de plissé hordeur, alleen wordt het gaas in het laatste geval gevouwen/geplooid. Tenslotte is er nog de scharnierende hordeur. Dit is een vaste hordeur die als een soort extra deur dient, en je net als een normale deur open- en dicht doet.

Keuze uit horgordijnen, plisse hordeuren, kralengordijnen, vaste hordeuren en rolhordeuren.

Wat is een goede hordeur?

Wat de één als goede hordeur ervaart, is voor de ander een miskoop. Het hangt af van je voorkeuren en levensstijl. Een lamellenhordeur is bijvoorbeeld ideaal wanneer je regelmatig kleine kinderen op bezoek hebt, of huisdieren die continu in de weer zijn. Bij een lamellenhordeur kunnen ze er zo doorheen lopen. Het gaas sluit vanzelf weer aan. Het nadeel kan hierdoor wel zijn dat sommige insecten toch hun weg naar binnen weten te vinden.

Een rolhordeur krijgt vaak de voorkeur bij een grote deuropening, omdat deze variant een grote afstand kan overbruggen en toch stabiel blijft. Je moet er alleen rekening mee houden dat sommige rolhordeuren niet in elke gewenste stand blijven staan, waardoor ze automatisch terugveren. En dat er een geleider in de vloer moet worden aangebracht, wat een klein obstakel (zie: drempel) kan vormen bij het naar binnen en buiten gaan. De meeste plissé hordeuren kun je wel in elke gewenste stand vastzetten met een rem.

De scharnierende deur is op zijn beurt perfect voor openslaande deuren. Wanneer je er een schopplaat voor plaatst, is het ook nog eens huisdiervriendelijk. Huisdieren kunnen er niet zelf doorheen lopen, maar het zorgt er wel voor dat de snuit van je hond of de nagels van je kat het horrengaas niet kapot maken. 

Hoe houd je je hordeur goed?

Wanneer de hordeur eenmaal is geplaatst, is het taak om ervoor te zorgen dat deze er goed uit blijft zien en soepel blijft werken. Op den duur zal het gaas vol komen te zitten met pollen, pluisjes en ander vuil van buiten. Dit kun je het best verwijderen met een stofzuiger. Hoe je dat het best kunt doen? Houd je hand achter het gaas en ga met het borstelmondje van de stofzuiger over de andere kant van het gaas. De meeste typen hordeuren – de rolhordeur, plissé hordeur en scharnierende deur – zijn weerbestendig, waardoor ze voor zowel binnen als buiten geschikt zijn. Toch kun je er in de winter beter voor kiezen de hordeur in een droge (en warme) schuur, garage of zolder te zetten, zodat het de koudste dagen niet hoeft te overleven.

Bij een plissé hordeur of rolhordeur met een geleider, dien je deze vrij te houden van vuil, zodat het rollen en plooien soepel blijft gaan. Oh, en geen zorgen als er iets tegen je plissé deur valt. Vouw hem een keer helemaal open en dicht, zodat het gaas opnieuw zijn originele vorm kan aannemen.

Ben je ondanks je hordeur gestoken door een mug? Dit is wat je tegen muggen en muggenbulten doet. En deze tips – naast het aanschaffen van een hordeur – helpen om van de meest voorkomende insecten in Nederland af te komen. 

Meer over: