Ga naar de inhoud

E-bikes gewilde buit voor internationale bendes

E-bikes

Het stelen van e-bikes neemt hand over hand toe. De manier waarop internationaal opererende bendes de fietsen buitmaken en exporteren naar het buitenland wordt steeds gewiekster. Jaarlijks worden in ons land zo’n 100.000 elektrische fietsen gestolen en de grens over gebracht, met name richting Oost -Europa.

Dat aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Slechts 14 procent van de gedupeerden doet namelijk aangifte. De criminele stormloop op elektrische fietsen zorgt ervoor dat de ANWB stopt met het verzekeren van fatbikes. Ze neemt het besluit noodgedwongen om de fietsverzekeringen betaalbaar te houden. Per 6 september sluit de ANWB geen nieuwe fatbike-verzekeringen meer.

Rondtrekkende bendes

René Middag is projectleider Mobiel Banditisme van de Nationale Politie. Hij zegt dat mobiel banditisme een sterk opkomende vorm van internationaal georganiseerde misdaad is geworden. Het gaat hierbij om rondtrekkende bendes die zich bezighouden met inbraken, zakkenrollerij, babbeltrucs, metaal-, auto- en winkeldiefstal. Middag signaleert een trend van internationale opererende bendes die op grote schaal elektrische fietsen stelen.

Fietswalhalla Nederland

De vraag naar deze fietsen neemt de laatste jaren in heel Europa sterk toe. Criminelen zorgen daarbij voor het aanbod. Fietsend Nederland is voor hen het walhalla. Met name de merken Stella, Gazelle en Sparta zijn geliefd bij de bendes. Ze verdwijnen veelal richting Oost-Europa. Daar bestaat geen digitaal opkopers-register voor tweedehands goederen, die in Nederland worden ingekocht. Dat maakt het extra lastig om de bij ons gestolen rijwielen te traceren.

Binnen enkele minuten tijd een buit van 5 tot 6 zes e-bikes

De bendes stropen met vrachtwagens het land af en gebruiken geavanceerde apparatuur waarmee ze binnen enkele seconden elk slot openen. Middag: “Ze rijden met hun busje naar winkelcentra, scholen, sportverenigingen en andere drukke locaties. Binnen enkele minuten tijd maken ze 6 zes e-bikes buit.” Inbraken bij fietshandelaren en -winkels worden niet geschuwd. Veel handelaren zien zich daardoor  genoodzaakt om de kostbare rijwielen met extra sterke sloten te beveiligen.

Tip: Kijk en vergelijk (fiets)verzekeringen op zeker.com.

Bron: Nieuwsfiets.nl, Transport Online, RTL Nieuws

Meer over: