Duizenden mensen die eerder bloed hebben ontvangen, mogen nu zelf weer bloed en plasma doneren, meldt bloedbank Sanquin. Er zat een donatieverbod op vanwege mogelijk risico op besmetting. Dat risico is nu opgeheven en is goed nieuws voor de bloedbank.
Verbod opgeheven na jaren
Sanquin heeft aangekondigd dat het jarenlange verbod op bloed- en plasmadonatie voor voormalige ontvangers van gedoneerd bloed wordt opgeheven. Dit verbod werd aanvankelijk ingesteld om de verspreiding van de hersenziekte Creutzfeldt-Jakob variant (vCJD) te voorkomen.
Mensen die eerder een bloedtransfusie hebben gekregen vanwege ongevallen, zwangerschappen, bevallingen of operaties zijn nu weer welkom bij de bloedbanken.
Oorsprong van het verbod
Het donatieverbod werd ooit ingesteld vanwege de uitbraak van de ‘gekkekoeienziekte’ (BSE). Omdat mensen die vlees aten van besmette koeien vCJD konden oplopen, ontstond de vrees dat de ziekte via bloedtransfusies kon worden verspreid. De ziekte was niet detecteerbaar in bloed en plasma, wat het risico vergrootte.
De uitbraak heeft geleid tot de vernietiging van veestapels en extra voorzorgsmaatregelen in bloedbanken.
Veiligheid gewaarborgd
Sanquin meldt dat de laatste besmetting met vCJD in 2016 plaatsvond en dat de veestapel inmiddels veilig is verklaard. Bovendien hebben jaren van bloedfiltering gezorgd dat er in die periode geen besmettingen via transfusies meer voorkwamen.
Deze ontwikkelingen hebben bijgedragen aan de beslissing om het verbod op te heffen en duizenden mensen de kans te geven om opnieuw bloed te doneren.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Ben je bloedontvanger? Kans dat jij nu zélf mag donerenhttps://t.co/F5z2R2h6Xr pic.twitter.com/fdx2FLJ7J3
— RTL Nieuws (@RTLnieuws) October 1, 2024
Uitzonderingen blijven van kracht
Hoewel het verbod in veel gevallen is opgeheven, gelden er nog steeds enkele uitzonderingen. Mensen die tussen 1980 en 1996 minstens 6 maanden in het Verenigd Koninkrijk verbleven, mogen nog steeds geen bloed doneren omdat dat land zwaar getroffen was door de ‘gekkekoeienziekte’. Mogelijk wordt dit specifieke verbod volgend jaar versoepeld.
Daarnaast mogen mensen die bloedtransfusies hebben gehad voor de behandeling van kanker, een hartinfarct of een hartklepvervanging voorlopig ook nog geen bloed doneren. Tot slot blijft het verbod van kracht voor mensen met erfelijke bloedziekten.
Lees ook: Koning Willem-Alexander, donor maar geen bloeddonor.
Sanquin’s screeningsprocedures
De strenge screeningsprocedures van Sanquin zijn cruciaal voor de veiligheid van bloed- en plasmadonaties. Potentiële donoren ondergaan grondige gezondheidsonderzoeken en worden bevraagd over hun medische geschiedenis. Dit omvat een screening op infectieziekten, leefstijl en medicijngebruik die de veiligheid van bloed kunnen beïnvloeden. Deze maatregelen helpen risico’s te identificeren en de overdracht van ziektes via bloedtransfusies te voorkomen.
Wereldwijde praktijken rondom bloeddonatie
- Wereldwijd verschillen de praktijken rondom bloeddonatie, maar het hoofddoel blijft hetzelfde: zorgen voor een veilige en voldoende bloedvoorraad voor degenen die het nodig hebben.
- Verschillende landen hebben diverse strategieën geïmplementeerd om de veiligheid van donoren en de kwaliteit van het bloed te waarborgen. De introductie van geavanceerde technologieën voor bloedscreening, zoals nucleïnezuur-amplificatietesten (NAT), heeft het risico op infectieoverdracht aanzienlijk verminderd.
- Bovendien spelen internationale samenwerking en richtlijnen van organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een grote rol bij het standaardiseren en verbeteren van bloeddonatiepraktijken wereldwijd.
Lees ook: Waar is bloeddonatie precies goed voor en hoe werkt het?
Sanquin’s oproep hulp bij bloeddonatie
Ben of kun jij geen bloed- of plasmadonor zijn, maar vind je het toch belangrijk dat je je laat horen? Of wil je donors graag juist bedanken. Deel onderstaande visual met jouw profiel en help ons anderen te inspireren! #laatjehoren #sanquin #ikbendonor pic.twitter.com/mvyruuTOLt
— Sanquin (@sanquin) June 8, 2021
Bron:
Ditjes en Datjes, Noord-Hollandsdagblad