Ga naar de inhoud

Duizenden kilo’s shag en sigaretten in beslag genomen in Rotterdam

Update:
Sigaretten onderschept

Een routinecontrole door de douane leidde tot de ontdekking van maar liefst 6 miljoen illegale sigaretten en 4500 kilo shag. Deze vondst werd al gedaan op 20 juli, maar de details ervan zijn pas nu openbaar gemaakt. Het gebruik van een speurhond speelde een cruciale rol in het opsporen van de illegale goederen.

De sigaretten en shag waren verborgen in containers en zouden waarschijnlijk zonder de hulp van deze alerte viervoeter onopgemerkt zijn gebleven.

Financiële impact voor de Nederlandse Staat

De in beslag genomen tabaksproducten zijn illegaal in de Europese Unie omdat het merk hier niet als legitiem wordt erkend. Volgens de douane zou de Nederlandse Staat 3,9 miljoen euro aan accijnzen mislopen als deze lading succesvol op de markt was gebracht. De financiële schade voor de overheid onderstreept de ernst van deze smokkeloperaties. Tot zover bekend zijn er echter geen verdachten opgepakt in verband met deze vondst.

Vergelijkbare vondsten in het verleden

Dit is niet de eerste keer dit jaar dat illegale tabak wordt gevonden in de Rotterdamse haven. Eerder zijn er maar liefst 27 miljoen illegale sigaretten gevonden en vervolgens vernietigd. Deze herhaalde vondsten wijzen op een aanhoudend probleem met de smokkel van tabaksproducten via de Nederlandse havens. De douane blijft dan ook waakzaam en controleert geregeld op mogelijke smokkelroutes. Ondanks de omvangrijke vondst is het de autoriteiten nog niet gelukt om de herkomst van de tabak vast te stellen.

De steeds duurder wordende tabaksmiddelen werken de smokkel waarschijnlijk ook in de hand.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Samenwerking in de strijd tegen tabakssmokkel

De strijd tegen de illegale handel in tabaksproducten wordt niet alleen gevoerd door de Nederlandse douane. De opsporing en bestrijding van deze activiteiten is een gezamenlijke inspanning van meerdere instanties. Het Combiteam Smoke, een samenwerkingsverband tussen de Douane, de FIOD en het Openbaar Ministerie (OM), speelt een cruciale rol in deze strijd. Door middel van gerichte controles en nauwe samenwerking proberen deze instanties de smokkel van tabak effectief aan te pakken.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Toezicht op accijnsgoederen

Accijnzen vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de Nederlandse staat, die onder andere gebruikt wordt voor het financieren van publieke voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen. De douane is verantwoordelijk voor het innen van accijnzen op tabaksproducten, alcohol en brandstoffen. Niet alleen het innen, maar ook het toezicht op deze accijnsgoederen is van groot belang. Door strikte controles en het gebruik van geavanceerde opsporingstechnieken zorgt de douane ervoor dat illegale handel zoveel mogelijk wordt teruggedrongen, zodat de staatskas geen inkomsten misloopt.

Bron: NOS. Foto: Canva

Meer over: